ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εφαρμογή για smartphone αφουγκράζεται τους υπερήχους των νυχτερίδων

Δημοσίευση 24 Ιουνίου 2011, 17:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εφαρμογή για smartphone αφουγκράζεται τους υπερήχους των νυχτερίδων
Facebook Twitter Whatsapp
Οι χρήστες κινητών iPhone και Android μπορούν τώρα να συνδράμουν στη μελέτη των νυχτερίδων κατεβάζοντας μια εφαρμογή για την ηχογράφηση των υπερηχητικών τσιρίδων.
Οι χρήστες κινητών iPhone και Android μπορούν τώρα να συνδράμουν στη μελέτη των νυχτερίδων κατεβάζοντας μια εφαρμογή για την ηχογράφηση των υπερηχητικών τσιρίδων. Η εφαρμογή iBats αντικαθιστά τις τρεις ογκώδεις συσκευές που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ηχογράφηση νυχτερίδων με ένα smartphone και ένα μικρόφωνο υπερήχων.

Αναπτύχθηκε από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, η οποία ελπίζει να δημιουργήσει ένα δίκτυο εθελοντών για την καταγραφή των ιπτάμενων τρωκτικών στη Βρετανία, την Ανατολική Ευρώπη, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

Το λογισμικό του iBats καταγράφει τους ήχους 900 ειδών νυχτερίδας που χρησιμοποιούν ηχοεντοπισμό (κάτι σαν ιπτάμενο σόναρ) για να εντοπίσουν την τροφή και να βρουν το δρόμο τους.

Οι εθελοντές θα μπορούν να ανεβάζουν τις ηχογραφήσεις σε έναν κεντρικό διακομιστή, όπου το λογισμικό του συστήματος αναγνωρίζει το είδος και χαρτογραφεί τη γεωγραφική εξάπλωσή του.

Το iBats δεν είναι η πρώτη επιστημονική εφαρμογή για smartphone -το αμερικανικό ίδρυμα Smithsonian παρουσίασε πρόσφατα ένα app που αναγνωρίζει τα είδη των δέντρων από φωτογραφίες των φύλλων τους.Πηγή: in.gr