ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Laptop που θα φορτίζονται … πληκτρολογώντας!

Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2011, 17:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Laptop που θα φορτίζονται … πληκτρολογώντας!
Facebook Twitter Whatsapp
Αυστραλοί ερευνητές έχουν υπολογίσει έναν τρόπο να αξιοποιήσουν την ενέργεια που παράγουμε κατά την πληκτρολόγηση για να τροφοδοτήσουν ένα φορητό υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας τον «πιεζοηλεκτρισμό» (piezoelectrics), αυτή η μέθοδος λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο στους αναπτήρες που δημιουργούν μια σπίθα από την τριβή ενός πιεζοηλεκτρικού κρύσταλλου.
Αυστραλοί ερευνητές έχουν υπολογίσει έναν τρόπο να αξιοποιήσουν την ενέργεια που παράγουμε κατά την πληκτρολόγηση για να τροφοδοτήσουν ένα φορητό υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας τον «πιεζοηλεκτρισμό» (piezoelectrics), αυτή η μέθοδος λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο στους αναπτήρες που δημιουργούν μια σπίθα από την τριβή ενός πιεζοηλεκτρικού κρύσταλλου. Για να τροφοδοτηθεί όμως ένας φορητός υπολογιστής, μια πολύ πιο λεπτή ταινία πιεζοηλεκτρικού υλικού θα πρέπει να αναπτυχθεί με τη χρήση της νανοτεχνολογίας. Θα πρέπει να είναι τόσο λεπτή, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε διάφορα ηλεκτρονικά μέρη και να ενσωματωθεί σε μια ποικιλία από gadgets.

Στo GizMag ένα από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Dr Madhu Bhaskaran, δήλωσε:

“Η δύναμη του πιεζοηλεκτρισμού μπορεί να ενσωματωθεί σε αθλητικά παπούτσια για να φορτίζουμε τα κινητά μας τηλέφωνα, σε φορητούς υπολογιστές ώστε να τροφοδοτηθούν μέσω της πληκτρολόγησης ή ακόμα και για τη μετατροπή της αρτηριακής πίεσης σε μια πηγή ενέργειας για βηματοδότες, δημιουργώντας ουσιαστικά μια αιώνια μπαταρία.”

Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης τρόπους για την τροφοδότηση συσκευών με οθόνη αφής με πιεζοηλεκτρική ταινία, ώστε όλο αυτό το σύρσιμο πάνω στα κινητά αφής να μην πηγαίνει χαμένο.


Πηγή: secnews.gr