ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Aνακαλύφθηκε το DNA της πατάτας!

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2011, 15:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Aνακαλύφθηκε το DNA της πατάτας!
Facebook Twitter Whatsapp
Οι επιστήμονες, μετά από έρευνες, ανακάλυψαν το γενετικό κώδικα της πατάτας, μια κίνηση που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει να αποτραπεί η πείνα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Οι επιστήμονες, μετά από έρευνες, ανακάλυψαν το γενετικό κώδικα της πατάτας, μια κίνηση που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει να αποτραπεί η πείνα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η πατάτα είναι μια από τις κορυφαίες και με τεράστια ποικιλία βασικές τροφές του κόσμου και η τρίτη σημαντικότερη καλλιέργεια μετά το σιτάρι και το ρύζι.

Κατανοώντας τα μυστικά του γονιδιώματος της πατάτας, θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη των νέων στελεχών με βελτιωμένες αποδόσεις, μεγαλύτερη θρεπτική αξία και θα αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της παραγωγής πατάτας θα συμβάλει ουσιαστικά στη σίτιση ενός παγκόσμιου πληθυσμού, που αναμένεται να ανέλθει στα εννέα δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.Οι πατάτες καλλιεργούνται σε σχεδόν 125 χώρες και καταναλώνονται καθημερινά από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Βρετανοί επιστήμονες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην εύρεση του γονιδιώματος της πατάτας. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σήμερα στο περιοδικό Nature.

Ο Δρ Glenn Bryan, από το Ινστιτούτο James Hutton στη Σκωτία, είπε: «Αυτή η αλληλουχία του γονιδιώματος είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην κατανόηση της βιολογίας της πατάτας. Θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της αναπαραγωγής νέων ποικιλιών πατάτας με τη χρήση των δεδομένων γονιδιώματος για τον εντοπισμό γονιδίων και γενετικών δεικτών για σημαντικά χαρακτηριστικά».
Πηγή: protothema.gr