ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

O ανθρώπινος εγκέφαλος μικραίνει με το πέρασμα των χρόνων

Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2011, 16:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
O ανθρώπινος εγκέφαλος μικραίνει με το πέρασμα των χρόνων
Facebook Twitter Whatsapp
Η γεροντική άνοια αποτελεί το τίμημα της ανθρώπινης ευφυΐας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μεγαλύτερος από όλων των άλλων έμβιων όντων του πλανήτη, ωστόσο έχει την ασυνήθιστη τάση να μικραίνει με το πέρασμα των χρόνων.
Η γεροντική άνοια αποτελεί το τίμημα της ανθρώπινης ευφυΐας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μεγαλύτερος από όλων των άλλων έμβιων όντων του πλανήτη, ωστόσο έχει την ασυνήθιστη τάση να μικραίνει με το πέρασμα των χρόνων. Νεότερη μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, συνέκρινε μαγνητικές τομογραφίες και έδειξε πως η συρρίκνωση αυτή, που συνοδεύεται από έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, δεν παρατηρείται σχεδόν καθόλου στους ηλικιωμένους χιμπατζήδες.

Ο Homo sapiens φαίνεται να είναι το μόνο είδος που πλήττεται από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως οι νόσοι του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι που δεν πάσχουν επίσημα από άνοια στην πραγματικότητα χάνουν ένα σεβαστό ποσοστό του εγκεφαλικού όγκου, ειδικά στις περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Αντίθετα, μελέτες σε πιθήκους έδειξαν πως η εγκεφαλική συρρίκνωση λόγω γήρανσης είναι πολύ μικρή.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr