ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχονται τα «τηλεχειριστήρια νέας γενιάς»

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2011, 15:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έρχονται τα «τηλεχειριστήρια νέας γενιάς»
Facebook Twitter Whatsapp
Ξεχάστε τις «κλασικές» συσκευές, με τα κουμπάκια και τον άβολο σχεδιασμό. Τα τηλεκοντρόλ της νέας εποχής είναι έξυπνα, άνετα και ενσωματώνουν μια σειρά από λειτουργίες που θυμίζουν περισσότερο υπολογιστή παρά τηλεχειριστήριο.
Ξεχάστε τις «κλασικές» συσκευές, με τα κουμπάκια και τον άβολο σχεδιασμό. Τα τηλεκοντρόλ της νέας εποχής είναι έξυπνα, άνετα και ενσωματώνουν μια σειρά από λειτουργίες που θυμίζουν περισσότερο υπολογιστή παρά τηλεχειριστήριο. Είναι ο ιδανικός σύντροφος για τις έξυπνες τηλεοράσεις, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται στο Ιντερνετ, τρέχουν χιλιάδες δημοφιλή applications και φιλοδοξούν να μετατραπούν στην απόλυτη συσκευή ψυχαγωγίας, αντικαθιστώντας σε κάποιο βαθμό τους υπολογιστές και τα media players.

Η μία μετά την άλλη, οι εταιρείες «φλερτάρουν» με την αντικατάσταση των παραδοσιακών τηλεχειριστηρίων με τις συσκευές νέας γενιάς. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αυτό αποτελεί μονόδρομο, καθώς οι λειτουργίες που ενσωματώνουν οι νέες τηλεοράσεις είναι τόσο περίπλοκες, ώστε δεν αρκεί μια «παραδοσιακή» συσκευή για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των χρηστών. Επιπλέον, το αισθητικό κομμάτι είναι ακόμα ένας λόγος, καθώς μια τηλεόραση νέας γενιάς, που ενσωματώνει την τελευταία λέξη του design, δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από ένα τηλεχειριστήριο αντίστοιχης λογικής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση της Samsung. Το έξυπνο τηλεχειριστήριό της, RMC30D Smart Touch Remote, διαθέτει μια οθόνη αφής, όπου μπορείτε να προβάλετε το περιεχόμενο της τηλεόρασής σας, ή ακόμα και διαφορετικό περιεχόμενο μέσω της λειτουργίας διπλής προβολής. Δηλαδή, αν για παράδειγμα θέλετε να πάτε στην κουζίνα για να ετοιμάσετε κάτι να φάτε, μπορείτε να το κάνετε άφοβα, χωρίς να χάσετε ούτε στιγμή από τον κρίσιμο ποδοσφαιρικό αγώνα που παρακολουθείτε. Παράλληλα η συσκευή μετατρέπεται σε ένα πλήρες πληκτρολόγιο για περιήγηση στο Διαδίκτυο, καθώς και για άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες επιτρέποντας και την εύκολη χρήση των μενού της τηλεόρασης, αλλά και των επιπλέον λειτουργιών της τηλεόρασης.

Αντίστοιχης λογικής είναι και η πρόταση της LG, η οποία ονομάζεται Magic Motion Remote Control. Η κατασκευάστρια εταιρεία υπόσχεται μάλιστα ότι με το νέο τηλεχειριστήριο ο τηλεθεατής θα κερδίζει χρόνο κατά τη διάρκεια του TV zapping, απολαμβάνοντας πιο εύκολα την παρακολούθηση της τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, το νέο τηλεχειριστήριο της LG λειτουργεί σαν το ποντίκι του υπολογιστή και δίνει τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο και στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι έξυπνες τηλεοράσεις της LG.
Το τηλεκοντρόλ δίνει τη δυνατότητα να χειριστεί ο χρήστης τον δρομέα στην οθόνη περιστρέφοντας το ραβδί.

Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει σε τακτοποιημένες σειρές όλα τα κανάλια. Υπάρχουν καρτέλες στην κορυφή για να βλέπει μόνο τα αγαπημένα του κανάλια ή τα πρόσφατα που έχει παρακολουθήσει.
Επίσης, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει ουσιαστικά ό,τι περιεχόμενο θέλει, χάρη στις επιλογές που του δίνει η τηλεόραση, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε ευρεία ποικιλία εφαρμογών, από την εκπαίδευση μέχρι την ψυχαγωγία και τα παιχνίδια.

Το μοναδικό ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα έξυπνα τηλεχειριστήρια είναι οι μεγάλες ανάγκες τους σε ενέργεια. Ειδικά αν αξιοποιήσει κανείς τις επιπλέον λειτουργίες, όπως η παρακολούθηση του προγράμματος από την οθόνη του τηλεκοντρόλ, η ζωή της μπαταρίας μετριέται σε λίγες ώρες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα κινητά τηλέφωνα όταν αναπαράγουν βίντεο. Ουσιαστικά, οι καταναλωτές θα πρέπει να συνηθίσουν να μπαίνουν σε διαδικασία επαναφόρτισης των συσκευών τους, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ταμπλέτες και τα smartphones.


Πηγή: tanea.gr