ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Google τιμά τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2013, 11:01 / Ανανεώθηκε 25 Ιουλίου 2013, 11:15
Το Google τιμά τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν
Facebook Twitter Whatsapp

Τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν, επιστήμονα που έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ανακάλυψη της δομής του DNA, αλλά «έχασε» το βραβείο Νόμπελ, τιμά το Google με το σημερινό «doodle».

Τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν, επιστήμονα που έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ανακάλυψη της δομής του DNA, αλλά «έχασε» το βραβείο Νόμπελ, τιμά το Google με το σημερινό «doodle».

Η Βρετανίδα βιοφυσικός και κρυσταλλογράφος γεννήθηκε στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου σαν σήμερα, στις 25 Ιουλίου του 1920. Η έρευνά της έπαιξε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της δομής του DNA- για την ακρίβεια, η Ρόζαλιντ Φράνκλιν (η μορφή της οποίας κοσμεί το δεύτερο «ο» του σημερινού doodle, ενώ μία διπλή έλικα DNA αντικαθιστά το «l») έγινε ευρύτερα γνωστή ως η γυναίκα στην οποία δεν απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη της δομής του DNA.

Κατά τη διεξαγωγή των ερευνών της, η Φράνκλιν εργαζόταν στο King’s College London (όπου έφτασε μετά από εργασία τριών ετών σε γαλλικό εργαστήριο) με τον Μόρις Γουΐλκινς- αν και οι μεταξύ τους σχέσεις, όπως έχει αναφερθεί, δεν ήταν οι καλύτερες. Ο Γουΐλκινς πήρε κάποιες από τις κρυσταλλογραφίες ακτίνων Χ της χωρίς την άδειά της, και τις έδειξε στους Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουάτσον, οι οποίοι και τιμήθηκαν με βραβείο Νόμπελ το 1962  για τις έρευνές τους πάνω στο DNA(τη στιγμή που η Φράνκλιν δεν ήταν καν υποψήφια). Αργότερα, ο Κρικ παραδέχτηκε πως οι εικόνες της Φράνκλιν – η οποία πέθανε τον Απρίλιο του 1958 στο Τσέλσι, σε ηλικία μόλις 37 ετών, μετά από διετή «μάχη» με τον καρκίνο των ωοθηκών- ήταν στην ουσία τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν για να συνθέσουν τη θεωρία τους πάνω στη δομή του DNA- η πιο χαρακτηριστική και εμβληματική εξ αυτών των φωτογραφιών είναι η εικόνα που είναι γνωστή ως «φωτογραφία 51»..

Σήμερα η Ρόζαλιντ Φράνκλιν θα ήταν 93 ετών. Η συμβολή της στον τομέα της γενετικής θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, ενώ η ίδια αποτέλεσε σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος κατά τη δεκαετία του 1970, λόγω του «παραγκωνισμού» της από τους Γουάτσον, Κρικ και Γουΐλκινς κατά την έρευνα πάνω στη δομή του DNA, αλλά και λόγω σεξιστικής αντιμετώπισής της σε κάποια σημεία του βιβλίου του Γουάτσον, «The double helix»- όπου, ωστόσο, ο συγγραφέας, εκφράζεται με εκτίμηση για το έργο της, αναφέροντας πως επρόκειτο για μία γυναίκα που αναγκάστηκε να δώσει σκληρές μάχες για να αναγνωριστεί σε έναν ανδροκρατούμενο επιστημονικό κόσμο.

Πέρα από τη δουλειά τους στο DNA, σημαντική ήταν η συνεισφορά της και στην κατανόηση των τομέων του RNA, των ιών, του άνθρακα και του γραφίτη. Το έργο της έχει αναγνωριστεί και σε ταινίες, όπως το «Life Story» του 1987 (με τη Τζούλιετ Στίβενσον στο ρόλο της Φράνκλιν), θεατρικά έργα όπως το «Rosalind: A Question of Life» της Ντέμπορα Γκίρινγκ και πληθώρα βιβλίων, όπως το «Rosalind Franklin: The Dark Lady of DNA» («Η Σκοτεινή Κυρία του DNA) της Μπρέντ α Μάντοξ.  

 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr