ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Moto X: Το «έξυπνο» κινητό το οποίο «ξέρει να ακούει»

Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2013, 11:04 / Ανανεώθηκε 2 Αυγούστου 2013, 11:04
Moto X: Το «έξυπνο» κινητό το οποίο «ξέρει να ακούει»
Facebook Twitter Whatsapp

Το Moto X θα κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, ενώ οι αγοραστές του θα έχουν μία μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης της εμφάνισής του, στο πλαίσιο μίας online υπηρεσίας, του Moto Maker (σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν πάνω από 2.000 δυνατοί συνδυασμοί).

Το Moto X θα κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, ενώ οι αγοραστές του θα έχουν μία μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης της εμφάνισής του, στο πλαίσιο μίας online υπηρεσίας, του Moto Maker (σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν πάνω από 2.000 δυνατοί συνδυασμοί).

Πρόκειται για την πρώτη συσκευή που σχεδιάζεται εξολοκλήρου από την αρχή από τη Motorola μετά την αγορά της εταιρείας από την Google πέρυσι. Τα εξαρτήματά του τηλεφώνου θα κατασκευάζονται σε ένα νέο εργοστάσιο στο Τέξας, δίνοντας έναν ξεχωριστό «Made In USA» χαρακτήρα στο Moto X, που αναμένεται να βοηθήσει τις πωλήσεις του στις ΗΠΑ.

Το Moto X, από τη στιγμή που αποτελεί το πρώτο προϊόν της Motorola μετά την αγορά της από τη Google, αποτελεί ένδειξη της εξέλιξης που επιθυμεί η Google για το Android. Ένα από τα βασικά στοιχεία που φαίνεται να θέλει η αμερικανική εταιρεία είναι η αλλαγή του τρόπου χειρισμού των κινητών, μειώνοντας το ρόλο του «αγγίγματος». Τα περισσότερα συστήματα φωνητικού ελέγχου προϋποθέτουν το πάτημα ενός κουμπιού, ωστόσο στο Moto X αρκεί ο χρήστης να πει «Ok Google Νow» και στη συνέχεια να δώσει την εντολή του. Το κινητό ενσωματώνει «hands free» τεχνολογία αντίστοιχη με αυτή που αναμένεται στο Google Glass. Πέρα από τον έλεγχο μέσω φωνής, ο χρήστης μπορεί να χειριστεί το Moto X και μέσω χειρονομιών, καθώς αισθητήρες που συνδέονται με την κάμερά του επιτρέπουν την έναρξη της λειτουργίας τους με δύο κινήσεις του καρπού.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνονται οθόνη 4,7 ιντσών Gorilla Glass (1280x720), 2 GB RAM, λειτουργικό Android 4.2.2 Jelly Bean, και κάμερα των 10 megapixel, ενώ θα κυκλοφορήσει σε χωρητικότητες των 16 και των 32 GB. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σημαντικότατος είναι ο ρόλος του Google Now στη λειτουργία του τηλεφώνου. Στις εντολές που μπορεί να δώσει ο χρήστης και να γίνουν αντιληπτές από το τηλέφωνο συμπεριλαμβάνονται αναζητήσεις, οδηγίες, τηλεφωνικές κλήσεις και πολλά άλλα, ενώ παράλληλα τα αξελερόμετρα του τηλεφώνου (το οποίο γενικά προωθεί την φιλοσοφία των αισθητήρων οι οποίοι είναι ενεργοί σε μόνιμη βάση) του επιτρέπουν να «αντιλαμβάνεται» πότε ο χρήστης βρίσκεται εν κινήσει και να προσαρμόζεται ανάλογα όσον αφορά τη λειτουργία του. Πέρα από τον επεξεργαστή Snapdragon s4 Pro (1.7 GHz), το Moto X διαθέτει δύο επιπλέον μικρούς επεξεργαστές, για τη μείωση της κατανάλωσης μπαταρίας: ο ένας είναι για επεξεργασία «φυσικής» γλώσσας και ο άλλος για «contextual computing» (διαχείριση των αισθητήρων). Οι επεξεργαστές αυτοί (που έχουν σχεδιαστεί εξαρχής από τη Motorola,) κατασκευάστηκαν έχοντας κατά νου τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Το Moto X αναμένεται να κυκλοφορήσει σε ΗΠΑ, Καναδά και Λατινική Αμερική στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτέμβρη, και το κόστος του θα ανέρχεται στα 199 δολάρια εάν αγοράζεται στο πλαίσιο διετούς συμβολαίου. Επί της παρούσης δεν έχουν ανακοινωθεί σχέδια κυκλοφορίας του στην Ευρώπη. Αναλυτές του χώρου κάνουν λόγο για μία κίνηση από πλευράς της Google η οποία κινείται στο ίδιο πνεύμα με τον τρόπο λειτουργίας της Apple όσον αφορά το iPhone, δηλαδή ανάπτυξη συσκευής και λογισμικού υπό την ίδια «στέγη». Ωστόσο, εκτιμάται πως η κυκλοφορία του Moto X θα «δοκιμάσει» τις σχέσεις μεταξύ της Google και της Samsung, η οποία και αποτελεί βασικό «υποστηρικτή» του Android.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις