ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περιζήτητη η χρήση του ασύρματου διαδικτύου

Δημοσίευση 3 Αυγούστου 2013, 15:28 / Ανανεώθηκε 3 Αυγούστου 2013, 15:14
Περιζήτητη η χρήση του ασύρματου διαδικτύου
Facebook Twitter Whatsapp

Μια νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχει σήμερα μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση του ασύρματου διαδικτύου (Wi-Fi) και επειδή η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, συνιστά τη διάθεση επιπλέον ραδιοφάσματος σε ολόκληρη την ΕΕ για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης.

Μια νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχει σήμερα μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση του ασύρματου διαδικτύου (Wi-Fi) και επειδή η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, συνιστά τη διάθεση επιπλέον ραδιοφάσματος σε ολόκληρη την ΕΕ για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης. Το 2012, το 71% του συνόλου της ασύρματης μετάδοσης δεδομένων στην ΕΕ έγινε με «έξυπνα» τηλέφωνα και ταμπλέτες που χρησιμοποιούν Wi-Fi, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 78% έως το 2016.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέιλι Κρους δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλει στη διάδοση της χρήσης του Wi-Fi μέσω της διάθεσης επιπλέον ραδιοφάσματος και επιβολής πιο ευέλικτων κανονιστικών ρυθμίσεων. Η εξάπλωση του Wi-Fi αναμένεται ότι θα παρέχει οφέλη στους χρήστες και σε επίπεδο τιμών, ενώ θα αντιμετωπισθεί η συμφόρηση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G/4G. Ακόμα, θα επεκταθεί η κάλυψη του δικτύου σε δυσπρόσιτους τόπους και στο εσωτερικό μεγάλων κτιρίων.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη προτείνει:
- Να καταστεί ευρέως διαθέσιμο ραδιοφάσμα από 5150 MHz έως 5925 MHz για την ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο (Wi Fi).
- Να συνεχιστεί η διάθεση των ζωνών συχνοτήτων 2.6 GHz και 3.5 GHz για χρήση στην κινητή τηλεφωνία και να εξεταστεί η δυνατότητα για μελλοντικές αδειοδοτήσεις 3.5 GHz και για άλλες πιθανές νέες αδειοδοτημένες ζώνες συχνοτήτων κινητών επικοινωνιών.

Το Wi-Fi χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στο σπίτι και στο γραφείο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη σύνδεση πολλαπλών συσκευών με μία μόνο συνδρομή στο διαδίκτυο. Η χρήση του Wi-Fi αυξάνεται με γοργό ρυθμό στους δημόσιους χώρους, καθώς και από τους φορείς εκμετάλλευσης των κινητών δικτύων, οι οποίοι επιδιώκουν να αποσυμφορήσουν τα κορεσμένα δίκτυα 3G.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr