ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προειδοποίηση για νέες κερκόπορτες στους επεξεργαστές Intel

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2018, 18:36 / Ανανεώθηκε 4 Μαΐου 2018, 18:36
Προειδοποίηση για νέες κερκόπορτες στους επεξεργαστές Intel
Photo: CC0
Facebook Twitter Whatsapp
Αναμένονται ενημερώσεις ασφάλειας

Τα κενά ασφάλειας που αποκαλύφθηκαν τον Ιανουάριο σε όλους τους σύγχρονους επεξεργαστές για PC και κινητά τελικά δεν ήταν τα μόνα: ακόμα οκτώ κενά, ορισμένα από τα οποία χαρακτηρίζονται «υψηλού ρίσκου» εντοπίστηκαν από ερευνητές σε τσιπ της Intel.

Την εξέλιξη αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό τεχνολογίας c’t, σύμφωνα με το οποίο η Intel έχει ενημερωθεί  για το νέο πρόβλημα από «αρκετές ομάδες ερευνητών».

Στην Intel, και πιθανώς και σε άλλους κατασκευαστές που μπορεί να επηρεάστηκαν, δόθηκε επίσημη διορία 60 ημερών πριν δημοσιοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες των κενών ασφάλειας προκειμένου να λάβουν διορθωτικά μέτρα.

Η προθεσμία λήγει στις 7 Μαΐου.

Η βιομηχανία ημιαγωγών αναστατώθηκε τον Ιανουάριο όταν ανακαλύφθηκαν τα κενά ασφάλειας Meltdown και Spectre, τα οποία θα επέτρεπαν σε χάκερ να επιτεθούν σε πρακτικά οποιονδήποτε σύγχρονο επεξεργαστή και να υποκλέψουν δεδομένα.

Οι οκτώ νέες κερκόπορτες, οι οποίες βαφτίστηκαν Spectre Next Generation από το γερμανικό περιοδικό, περιλαμβάνουν τέσσερα κενά «υψηλού κινδύνου» και τέσσερα «μέσου» κινδύνου, σύμφωνα με κατάταξη της Intel.

Οι χάκερ θα μπορούσαν μεταξύ άλλων να αξιοποιήσουν το πρόβλημα για να καταλάβουν τον έλεγχο διακομιστών που τρέχουν εικονικά μηχανήματα (VM).

Αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για υπηρεσίες νέφους όπως αυτές που προσφέρουν οι Amazon και η Cloudfare, εκτιμά το c’t.

Όπως συνέβη και στην περίπτωση των Meltdown και Spectre, τα κενά ασφάλειας αναμένεται να διορθωθούν με ενημερώσεις ασφάλειας, τις οποίες φέρονται να ετοιμάζουν ήδη η Intel και η Microsoft.

Και η AMD επιβεβαίωσε στο Reuters ότι εξετάζει το θέμα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr