ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα εναντίων των κυβερνήσεων

Δημοσίευση 21 Φεβρουαρίου 2018, 14:08 / Ανανεώθηκε 21 Φεβρουαρίου 2018, 14:08
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα εναντίων των κυβερνήσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ειδικοί, ενημερώνουν τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες όλου του κόσμου

Η τεχνητή νοημοσύνη, έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει φτάσει πλέον σε σημείο να μπορούν να την εκμεταλλευθούν κακόβουλα και προς όφελός τους αυταρχικά κράτη, τρομοκράτες και χάκερ, προειδοποίησαν σε μια νέα έκθεση, 26 ειδικοί σε θέματα ασφάλειας νέων τεχνολογιών.

Μέσα από την έκθεση, προβλέφθηκε, ότι σε διάστημα πέντε έως δέκα χρόνων, η ταχεία αύξηση του κυβερνο-εγκλήματος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τη χειραγώγηση των αυτόνομων drones και των αυτόνομων οχημάτων θα οδηγήσουν στη διείσδυση και την πρόκληση βλαβών σε ζωτικά δίκτυα υποδομών, καθώς και την ευρεία εξάπλωση της κατευθυνόμενης προπαγάνδας με ποικίλους στόχους (από τον επηρεασμό των εκλογών έως την ειδησεογραφική παραπληροφόρηση) μέσω π.χ. της χρήσης αυτόνομων προγραμμάτων λογισμικού (bots) στο διαδίκτυο και της δημιουργίας ψευδών βίντεο.

Στην έκθεση, έγινε λόγος για «νέα ισχυρά εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης σε αδιανόητη στο παρελθόν κλίμακα», σε συνδυασμό με άνευ προηγουμένου δυνατότητες παρακολούθησης των πολιτών και παραβίασης της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων τους.

Οι ειδικοί, ενημερώνουν τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες όλου του κόσμου και τις καλούν να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που πλέον αποτελούν οι μυριάδες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και να κάνουν κάτι γι' αυτό.

 Επιπλέον, τονίστηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί, ακόμα μια τυπική τεχνολογία-Ιανό με «διπλή χρήση», η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για καλό όσο και για κακό, εφόσον βρεθεί στα λάθος χέρια.

Η 100σελιδη έκθεση, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί από το Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Κέντρου για την Μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, του Ιδρύματος Electronic Frontier και άλλων οργανισμών, προβλέπει αυτοματοποιημένες πλέον επιθέσεις από χάκερ (στον «αυτόματο πιλότο»), την χρήση λογισμικού σύνθεσης φωνής για λόγους εξαπάτησης, την αποστολή απατηλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων-παγίδων που θα περιέχουν φαινομενικά αξιόπιστες προσωπικές πληροφορίες αντλημένες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.

Οι ειδικοί προτείνουν νέους νόμους, στενότερη συνεργασία μεταξύ πολιτικών και τεχνοκρατών και μεγαλύτερη παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών στο ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr