ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Newpost.gr στην Βιέννη: Είδαμε την τεχνητή νοημοσύνη να συνθέτει μουσική από εικόνες!

του Τίμου Κουρεμένου - Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2018, 15:15 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2018, 15:15
Το Newpost.gr στην Βιέννη: Είδαμε την τεχνητή νοημοσύνη να συνθέτει μουσική από εικόνες!
Facebook Twitter Whatsapp

Μπορεί να συνθέσει η τεχνητή νοημοσύνη μουσική από το φως; Ναι μπορεί είναι η απάντηση, αλλά πώς;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη ή αλλιώς “AI” είναι εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και αυτό φαίνεται από όλες τις εφαρμογές που μας παρουσιάζονται. Έχουμε δει ψυγεία να μιλάνε και να μας προτείνουν φαγητά με βάση αυτά τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα. Συσκευές να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Αυτοκίνητα να κινούνται μόνα τους και να μας πηγαίνουν στον προορισμό μας, χωρίς εμείς να χρειάζεται να ακουμπήσουμε το τιμόνι.

Το που θα πάει όλο αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Αυτό όμως που μπορεί να πει κανείς με απόλυτη σιγουριά όσο κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε είναι ότι η Τεχνητή νοημοσύνη είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας και όχι κάτι που βλέπουμε σε μία ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Με την ψυχαγωγία του χρήστη όμως τι γίνεται; Τι κάνει η AI γι’ αυτό; Η Huawei, έχοντας δώσει πάρα πολύ μεγάλο βάρος στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, και αφού έχει δει πλέον ότι τα smartphones της όπως είναι το Mate 20 Pro, μπορεί και αναγνωρίζει εικόνες και γλώσσες, αποφάσισε να δοκιμάσει και με την αναγνώριση μουσικής. Άλλωστε και αυτή μία μορφή γλώσσας είναι.

Μπορεί να συνθέσει η τεχνητή νοημοσύνη μουσική από το φως; Ναι μπορεί είναι η απάντηση, αλλά πώς;

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 3 μήνες όταν οι ειδικοί της Huawei, ζήτησαν από μία ομάδα καλλιτεχνών να “αιχμαλωτίσουν” τον ήχο του φωτός από το Βόρειο Σέλας και με βάση αυτό, να δημιουργήσουν μία μουσική συμφωνία. Προφανώς η συμφωνία αυτή ονομάστηκε Sound οf Light (Ήχος του Φωτός).

Η πρώτη εκτέλεση της συγκεκριμένης συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, στην αίθουσα Brahms Hall, και το αποτέλεσμα ήταν άκρως εντυπωσιακό.

Όπως είναι λογικό για να γίνει το Sound of Light χρειάστηκαν μήνες δουλειάς από πολλούς ανθρώπους. Το πρώτο challenge ήταν που θα βρεθούν οι εικόνες του Βόρειου Σέλατος. Ο Kjetil Skogli ο αποκαλούμενος “κυνηγός του Βόρειου Σέλατος” ανέλαβε να τραβήξει το απαραίτητο φωτογραφικό και video υλικό από το Τρόμσο της Νορβηγίας. Στη συνέχεια το υλικό αυτό, στάλθηκε στα εργαστήρια για ηχητική επεξεργασία. Παράλληλα οι ειδική ομάδα της Huawei δημιούργησε ένα ειδικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορούσε να εκπαιδευτεί στο να αναγνωρίζει και να αναλύει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του φωτός και στη συνέχεια το εκπαίδευσαν να μπορεί να συνδέσει τα μουσικά στοιχεία με τις εικόνες από το Βόρειο Σέλας.

Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η πολύπλοκη διαδικασία, ο πολυβραβευμένος συνθέτης Mark Sayfritz παρέα με την “εκπαιδευμένη” AI, ξεκίνησαν να συνθέτουν μια μουσική συμφωνία βασισμένη στο οπτικό υλικό από το Βόρειο Σέλας, η οποία στη συνέχεια “έτρεξε” στο Huawei Mate 20 Pro. 

Το εκπληκτικό αποτέλεσμα, της πολύμηνης αυτής διαδικασίας, πέρασε στα χέρια του James Shearman, ενός από τους καλύτερους μαέστρους του κόσμου, ο οποίος φρόντισε για την ορχηστρική συμφωνική παράσταση Sound οf Light στο Brahms Hall. Εκεί παρέα με περίπου 300 άτομα παρακολουθήσαμε το πώς μπορεί τελικά η τεχνητή νοημοσύνη Mate 20 Pro της Huawei να συνθέσει μουσική από το φως. 

Φυσικά όπως μας δήλωσαν στελέχη της Huawei, σε όλο αυτό το εγχείρημα υπήρξε αρκετή ανθρώπινη παρέμβαση αφού ακόμα η τεχνολογία αυτή είναι στην αρχή της. Για την ώρα ένα σύστημα ΑΙ δεν μπορεί από μόνο του να δημιουργήσει όμορφη μουσική όμως ο σκοπός του “Sound of Light” πέρα από την παρουσίαση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης στο κομμάτι της μουσικής, ήταν η “ενίσχυση της δημιουργικότητας”

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr