1 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση04:49

Google: Τεράστια επένδυση του αμερικανικού κολοσσού – Ψηφιακός κόμβος η Ελλάδα στην Νοτιαανατολική Ευρώπη

Η επένδυση της Google στο Cloud, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δημοσίευση 04:49’
jopeja1664434025817 scaled

Η επένδυση της Google στο Cloud, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τη δημιουργία στην Ελλάδα του πρώτου περιφερειακού κόμβου αποθήκευσης δεδομένων και εφαρμογών στο «υπολογιστικό νέφος» (Region Cloud), μέσω του οποίου θα διαμοιράζονται σε χρήστες σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός της Google.

Η επένδυση της Google στο Cloud, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να εισφέρει 2,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ έως το 2030 και να δημιουργήσει στο ίδιο διάστημα πάνω από 19.400 νέες θέσεις εργασίας.

«Πρόκειται για μια δυναμική και καινοτόμα επένδυση» τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει ένα πραγματικό εφαλτήριο προόδου για τη χώρα μας, αρκεί όμως να έχει όραμα, προσανατολισμό και σχέδιο».

Μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών Cloud, αφενός διότι δεν θα απαιτείται η χρήση υποδομών και δικτύων που βρίσκονται στη Δυτική, Βόρεια ή Νότια Ευρώπη, και αφετέρου διότι οι δυνατότητες που αναπτύσσονται στη χώρα θα μπορούν εξυπηρετούν επιχειρήσεις, οργανισμούς και άλλους χρήστες στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, σε μια εποχή που ολοένα και μεγαλύτερος όγκος εργασιών μεταφέρεται στο Cloud, η επένδυση της Google στην Ελλάδα θα συμβάλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της καινοτομίας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού υψηλής κατάρτισης που διαθέτει η χώρα και την αντιστροφή του brain drain.

Ενας κόμβος Cloud Region, που βασίζεται σε φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι τα data centers και τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, αποτελεί ουσιαστικά μια περιοχή παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud) προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους αλλά και τον δημόσιο τομέα. Κάθε Region Cloud έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει πληθώρα παροχών, όπως είναι η αποθήκευση, οργάνωση, ανάλυση και ταχεία ανάκτηση δεδομένων, αλλά και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Με τον τρόπο αυτόν βελτιώνεται δραστικά η διεκπεραίωση σύνθετων εργασιών, όπως η ταχεία εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η παραγωγή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας, το gaming υψηλών απαιτήσεων και η ψηφιακή μηχανοργάνωση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


σχετικα αρθρα