ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Ο όρκος του Ιπποκράτη (ή Μαμμωνά;)... από επίορκους έλληνες γιατρούς

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2015, 18:13 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2015, 14:37
Ο όρκος του Ιπποκράτη (ή Μαμμωνά;)... από επίορκους έλληνες γιατρούς
Facebook Twitter Whatsapp

Παρουσιάζουμε -κατά παράφραση βέβαια και στα λόγια της εποχής - τον όρκο του Ιπποκράτη(η του Μαμμωνά ;) ο οποίος λαμβάνεται από αργυρώνητους γιατρούς κατά τη διάρκεια εξάσκησης του λειτουργήματος τους.

Παρουσιάζουμε -κατά παράφραση βέβαια και στα λόγια της εποχής - τον όρκο του Ιπποκράτη (η του Μαμμωνά ;) ο οποίος λαμβάνεται από αργυρώνητους γιατρούς κατά τη διάρκεια εξάσκησης του λειτουργήματος τους.

Αφορά μόνον όσους επίορκους ιατρούς-το γνωρίζουν οι ίδιοι,ασθενείς και συγγενείς ασθενών τους και για κάποιους από αυτούς η εφορία-καταπατούν τον όρκο τους.

Κάθε συσχέτιση με πρόσωπα η πράγματα είναι απλή σύμπτωση...(η όπως λέει ο σοφός λαός ο έχων τη μύγα μυγιάζεται ).

 "Ορκίζομαι στο θεό Απόλλωνα-"φακελάκια" τον ιατρό και στο θεό Ασκληπιό -Μαμμωνά και στην Υγεία (αλλά και στην αρπαχτή) ότι θα εκτελέσω κατά τη δύναμη (του χρήματος) και την κρίση μου τον όρκο αυτό και τη συμφωνία αυτή με τον πελάτη μου (να με πληρώσει "μαύρα" και χωρίς απόδειξη).

Να θεωρώ τον διδάσκαλό μου της ιατρικής τέχνης ίσο με το με τους γονείς μου και την κοινωνό του βίου μου..Και όταν χρειάζεται χρήματα να μοιράζομαι μαζί του τα δικά μου (δηλαδή τα δικά του).

Να μεταδίδω τους κανόνες ηθικής (κλέψε για νάχεις),την προφορική διδασκαλία ( με φακελάκι παίρνεις πρώτη θέση για εγχείρηση) ..και να χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς (αν βοηθήσουν και οι συγγενείς τους στην κατάσταση που είναι με ένα καλό φακελάκι ) κατά τη δύναμη και την κρίση μου ,αλλά ποτέ για να βλάψω η να αδικήσω(όσοι ζητούν να πληρώσουν με πλαστικό χρήμα θα τους λέω ότι χάλασε το μηχανάκι PΟς).

Σε όσα σπίτια πηγαίνω θα μπαίνω για να βοηθήσω τους ασθενείς (με το αζημίωτο βέβαια) και όσα βλέπω η ακούω στην καθημερινή μου ζωή (αυτά που λέγονται για μας) δεν θα τα κοινοποιώ θεωρώντας τα θέματα αυτά μυστικά ( σιγά μην ειδοποιήσω και την εφορία).

Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ (ο Θεός Μαμμωνάς να με κάψει) ,ας χαίρω υπολήψεως( η κατηγόριας) ανάμεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και την τέχνη μου..Αν όμως τον παραβώ( που μπορεί να το κάνω σχεδόν μόνιμα) και επιορκήσω ,ας πάθω τα αντίθετα (να μην πλουτίσω όσο περίμενα)."

Ο όρκος του Ιπποκράτη πιστεύεται ότι γράφτηκε από τον Ιπποκράτη τον 4ο π.χ αιώνα η έναν από τους μαθητές του..Ο κατά παράφραση όρκος του Ιπποκράτη (η Μαμμωνά;) πιστεύεται ότι γράφτηκε σήμερα από τον ανώνυμο ασθενή η συγγενή του...

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr