ΘΕΑΤΡΟ

Live μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας

Δημοσίευση 30 Μαρτίου 2015, 19:30 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2015, 19:30
Live μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας
Facebook Twitter Whatsapp

Το τελευταίο έργο του Τομ Στόπαρντ μαγνητοσκοπημένο από το Dorfman Theatre του Λονδίνου στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.

Το τελευταίο έργο του Τομ Στόπαρντ μαγνητοσκοπημένο από το Dorfman Theatre του Λονδίνου στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.

Τα τελευταία χρόνια και το αθηναϊκό κοινό έχει γίνει μάρτυρας ενός πρωτοφανούς φαινομένου. Θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις όπερας και μπαλέτου από θέατρα του εξωτερικού, τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης και το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας κυρίως, παίζονται σε ελληνικές αίθουσες μαγνητοσκοπημένα. Το πείραμα είχε δώσει καρπούς στην Αμερική όπου οι σχετικές προβολές σε όλες τις μεγάλες πόλεις είναι εξαιρετικά δημοφιλείς –εκτός του ότι αποδίδουν έσοδα στα ταμεία των πολιτιστικών ιδρυμάτων που τραβούν οικονομικά ζόρια σε όλη την υφήλιο.

Όμως και οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της μεγάλης οθόνης. Δεν είναι και λίγο να απολαμβάνεις τις best seller παραστάσεις της χρονιάς στην πόλη σου καθισμένη αναπαυτικά στις πολυθρόνες του Μεγάρου με άριστη ποιότητα ήχου και εικόνας.

Το τελευταίο έργο του Στόπαρντ «The Hard Problem» είναι η τελευταία παραγωγή που σκηνοθετεί ο Νίκολας Χάιτνερ με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου, ένα έργο που γράφτηκε ειδικά για την περίσταση από τον συγγραφέα ο οποίος θεωρείται ο σημαντικότερος εν ενεργεία θεατρικός δημιουργός στη Μεγάλη Βρετανία. Σε αυτό, ο δημιουργός του περίφημου «Ο Ρόζενκραντς και ο Γκλίντενστερν είναι νεκροί» επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα: αν δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από την ύλη, τότε τι είναι η συνείδηση; Η κεντρική ηρωίδα του, η Χίλαρυ, είναι ερευνήτρια στον χώρο των νευροεπιστημών η οποία, μπροστά σε μια σειρά από επιστημονικά και ηθικά διλήμματα, αναζητά λύσεις και στην πορεία έρχεται σε ρήξη με τους τρεις άντρες της ζωής της, τον μέντορά της, τον εργοδότη της και τον ιδρυτή του ινστιτούτου στο οποίο εργάζεται.

Η παράσταση του «The Hard Problem» με την Ολίβια Βίναλ, την αγαπημένη του λονδρέζικου κοινού, στον κεντρικό ρόλο, έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Όσο για το ίδιο το έργο, κάποιοι έσπευσαν να το θεωρήσουν ως το σημαντικότερο στην καριέρα του Στόπαρντ, πράγμα, το λιγότερο, αξιοσημείωτο.

Η παράσταση του «The Hard Problem» από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας θα παρουσιαστεί μαγνητοσκοπημένη τη Δευτέρα 20 Απριλίου, ώρα 21:00, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ και 7 ευρώ το φοιτητικό. Για κρατήσεις εισιτηρίωνμπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr.