ΘΕΑΤΡΟ

Το δράμα του Εθνικού θεάτρου σε… δηλώσεις

της Λήδας Πιμπλή - Δημοσίευση 22 Απριλίου 2015, 18:15 / Ανανεώθηκε 22 Απριλίου 2015, 18:15
Το δράμα του Εθνικού θεάτρου σε… δηλώσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι ο τερματισμός της θητείας του Σωτήρη Χατζάκη η τελευταία πράξη του δράματος του πρώτου θεάτρου της χώρας;

Είναι ο τερματισμός της θητείας του Σωτήρη Χατζάκη η τελευταία πράξη του δράματος του πρώτου θεάτρου της χώρας;

Με δηλώσεις, προσκλήσεις σε συνεντεύξεις τύπου και πατριωτικές κορώνες κορυφώνουν την επίθεσή τους εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού ο τέως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης και ο τέως πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού Γιώργος Στεφανάκης.

Για όσους απουσίαζαν από την χώρα τους τελευταίους μήνες και δεν είναι ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο Εθνικό Θέατρο, αρκεί να πούμε ότι μετά από δύο μήνες δημόσιας αντιπαράθεσης χθες Τρίτη 21 Απριλίου ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η λύση της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή και του Δ.Σ του «λόγω παραβάσεων του ιδρυτικού νόμου του οργανισμού».

Ακολούθως ο μεν Σωτήρης Χατζάκης έστειλε προς τα Μέσα την εξής ανακοίνωση:

Με απόφασιν του Αναπληρωτού Υπουργού Πολιτισμού, επαύθην από Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σήμερον, 21ην Απριλίου 2015. Άνευ Διαγγέλματος.

Ζήτω ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Ζήτω το Έθνος.

Διατελών εις τον γύψον, αναμένω οδηγίας δια πιθανήν μετάβασιν μου εις την πολιτιστικήν Μακρόνησον, όπως κατά το παρελθόν, εις την πραγματικήν, είχε σταλεί ο πατήρ μου.

Μετά τιμής

Σωτήρης Χατζάκης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Ακολούθησε η κοινοποίηση της επιστολής του Γιώργου Στεφανάκη, τέως προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η αποφράς για το Έθνος σημερινή ημέρα της 21ης Απριλίου, έμελε να ταυτισθεί με την παύση της θητείας του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου. Η παντελής μη νόμιμη, αυθαίρετη και αναιτιολόγητη ανάκληση διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, αφήνει πλείστα όσα ερωτήματα για το βεβιασμένο της διοικητικής πράξεως, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Καθ’ όλη την διάρκεια θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, που δεν περιορίζεται στον μετεκλογικό χρόνο, ουδέποτε παρατηρήθηκε δυσαρμονία και έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της Εποπτεύουσας Αρχής και της Διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου.

Η αμφισβήτηση από την τωρινή Εποπτεύουσα Αρχή της τήρησης της νομιμότητας από το Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελεί διοικητική αυθάδεια και αυθαιρεσία, η οποία στηρίζεται σε πρόωρες και λανθασμένες εκτιμήσεις. Μία πρόχειρη ανάγνωση των πεπραγμένων της παρούσας διοίκησης θα κατέληγε στη σωκρατική πρόταση περί απονομής αριστείου στο Εθνικό Θέατρο. Αντ’ αυτού δια της ανακλήσεως «προσεφέρθη κώνιον» και αμαυρώθηκε η αρίστη εικόνα του Εθνικού Θεάτρου, λόγω του αιτήματος του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού προς τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή να παραιτηθεί και της αρνήσεως αυτού, κατάσταση η οποία δυστυχώς, παρ’ όλες τις άοκνες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου να αποτραπεί, κατέληξε σε αδιέξοδο.

Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μας η ανάρτηση των συμβάσεων έργου που συνήπτε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής επραγματοποιείτο στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ συγκεντρωτικά και μετά την διευκρίνηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποφασίστηκε η ανάρτηση τους σε περίληψη.

Όσον αφορά τις συμβάσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου Ιωάννη Παπαδάκη- Μετζικώφ, έχουν δοθεί πλήρως αιτιολογημένες απαντήσεις στην Εποπτεύουσα Αρχή, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητάς τους, οι οποίες ουδόλως λήφθηκαν υπόψη για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης ανάκλησης. Αντίθετα,  οι συγκεκριμένες αιτιάσεις χρησιμοποιήθηκαν προσχηματικά, προκειμένου να θεμελιώσουν την Υπουργική Απόφαση ανάκλησης.

......................................................................

Το Εθνικό Θέατρο αποτελεί Εθνικό Σχολείο, Εθνική Αξία, που διαπορεύεται τον ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος έχουν πλήρη επίγνωση της αποστολής και των ευθυνών τους.

Αυτή την αποστολή και την ευθύνη θα προασπίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο.

Μετά τιμής,

Γεώργιος Εμ. Στεφανάκης

Πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικού Θεάτρου

Τέλος, από το δικηγορικό γραφείο του Αντώνη Βγόντζα λάβαμε πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου του Σωτήρη Χατζάκη με θέμα «Όλη η αλήθεια για το Εθνικό Θέατρο και όχι μόνο» αύριο Πέμπτη 23 Απριλίου.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την λύση της θητείας του Σωτήρη Χατζάκη και των μελών του Δ.Σ. του Εθνικού αναφέρεται ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί πλήρης και εξονυχιστικός διαχειριστικός έλεγχος στο Εθνικό Θέατρο».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr