current views are: 4

4 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση13:28

Antigone Reloaded στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Φινλανδίας και το Πανεπιστήμιο Aalto θα παρουσιάσουν την δική τους πρόταση για την Αντιγόνη του Σοφοκλή στις 11, 12 και 13 Ιουνίου.

Δημοσίευση 13:28’
αρθρο-newpost

Το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Φινλανδίας και το Πανεπιστήμιο Aalto θα παρουσιάσουν την δική τους πρόταση για την Αντιγόνη του Σοφοκλή στις 11, 12 και 13 Ιουνίου.

Το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Φινλανδίας και το Πανεπιστήμιο Aalto θα παρουσιάσουν την δική τους πρόταση για την Αντιγόνη του Σοφοκλή στις 11, 12 και 13 Ιουνίου.

Η προώθηση της έρευνας και της μελέτης του αρχαίου δράματος με επίκεντρο την Αθήνα και με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων απ’ όλο τον κόσμο είναι ο στόχος του προγράμματος «Αρχαίο δράμα: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις» που υλοποιεί για τέταρτη χρονιά το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Αττική του ΕΣΠΑ 2007-2013 του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα προβλέπει τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών εργαστηρίων καθώς και παραστάσεις τις οποίες επιμελούνται οι προσκεκλημένοι ακαδημαϊκοί φορείς.

Οι φετινοί προσκεκλημένοι της διοργάνωσης είναι δύο κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Φινλανδίας, το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Φινλανδίας/Ακαδημία Θεάτρου και το Πανεπιστήμιο Aalto/Σχολή Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής, τα οποία σε συνεργασία θα παρουσιάσουν την παράσταση Antigone Reloaded. Πρόκειται για μια παράσταση εμπνευσμένη από τη γνωστή τραγωδία του Σοφοκλή που στόχο έχει να θέσει μια σειρά προβληματισμούς αναφορικά με το νόημα της προσαρμογής της αρχαίας τραγωδίας στο σύγχρονο μετα-δραματικό πλαίσιο.

Οι συντελεστές της παράστασης, φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος από το τμήμα Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Σκηνογραφίας της σχολής Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Aalto, από την Ακαδημία Θεάτρου και από την Ακαδημία Sibelius του Πανεπιστημίου Τεχνών του Ελσίνκι, κάνοντας χρήση πολυμέσων, διερευνούν θέματα όπως ο θάνατος, η υπερβολή, η διχοτομία ανάμεσα στο Απολλώνιο και στο Διονυσιακό και η θέση του ατόμου απέναντι σε ένα πολιτικό ζήτημα.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία: Γιάννε Πέλλινεν (TeaK)

Χορογραφία: Λίντα Μαρτικάϊνεν (TeaK)

Σκηνικά: Άννινα Νέβανταους (Aalto ARTS)

Κοστούμια: Τίινα Χάουτα-Άχο & Σουσάννα Σούουρλα (Aalto ARTS) 

Βοηθοί ενδυματολόγοι και υπεύθυνοι ειδικών κατασκευών: Σαμάνθα Τζέιν Έιρι, Μελίσσα Σβένσσον (επισκέπτριες φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Edge Hill, Ηνωμένο Βασίλειο), Ρικάρντο Μενέττι, (επισκέπτης φοιτητής από την Accademia di Belle Arti di Brera/ Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρέρα, Ιταλία) (Aalto ARTS)

Σχεδιασμός φωτισμού: Λούκα Σίρβιοο (TeaK)

Συνθέτης: Άλμπερτ Λένκιεβιτς (SibA) 

Συνθέτης / κρουστά: Τουόμας Κέττουνεν (SibA)

Ηχολήπτης: Μίκι Μπρούνοου (TeaK)

Επί σκηνής: Άννε-Μάρι Άλασπαα, Μίνερβα Κάουττο, Ελίας Κέρανεν, Πούρου Νίκκιλα, Πούρου Άικαα (TeaK)

Επιβλέποντες καθηγητές: Σοφία Παντουβάκη, καθηγήτρια Ενδυματολογίας, Λίισα Ίκονεν, καθηγήτρια Σκηνογραφίας, Μίννα Χαργιουνιέμι, λέκτορας Σκηνοθεσίας.

Antigone Reloaded (εμπνευσμένη από την Αντιγόνη του Σοφοκλή), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 11, Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, στις 21:00. Είσοδος ελεύθερη. Κράτηση θέσεων: Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00-14:00,  τηλ.: 210 34 18 579


σχετικα αρθρα