ΘΕΑΤΡΟ

Το «Τούνελ της Καταπίεσης» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2015, 15:33 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2015, 15:34
Το «Τούνελ της Καταπίεσης» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Facebook Twitter Whatsapp

Μια διαδραστική παράσταση για τη βία και τις κοινωνικές διακρίσεις σε όλες τις εκφάνσεις τους  ανεβαίνει στην JFK Gallery της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης από 14 Σεπτεμβρίου.

Μια διαδραστική παράσταση για τη βία και τις κοινωνικές διακρίσεις σε όλες τις εκφάνσεις τους  ανεβαίνει στην JFK Gallery της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης από 14 Σεπτεμβρίου.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το «Tunnel of Oppression» δεν είναι μια θεατρική παράσταση με την έννοια που έχουμε συνηθίσει να δίνουμε στον όρο. Αν και οι εμπνευστές της δράσης μεταχειρίστηκαν στοιχεία από τη θεατρική τέχνη, στον πυρήνα του το project είναι ένα επιστημονικό πείραμα με την συμμετοχή κοινού, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και παράλληλα τη συλλογή υλικού- υπό την μορφή αντιδράσεων- για επεξεργασία.

Το «Tunnel of Oppression» (Τούνελ της Καταπίεσης) διαμορφώθηκε αρχικά ως ένα πολυμορφικό πρόγραμμα στο Western Illinois University με πρωτοβουλία ομάδων φοιτητών για να υιοθετηθεί στη συνέχεια από τα περισσότερα κολέγια και πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Στόχος του προγράμματος ήταν –και είναι-  να ευαισθητοποιήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα σε θέματα βίας, καταπίεσης, ομοφοβίας, ρατσισμού, bullying, και κοινωνικών διακρίσεων.

Στην εκδοχή που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα η «παράσταση» είναι μια «παραγωγή» του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, ΗΠΑ) και τον Δημήτρη Πλαβούκο, συμβουλευτικό ψυχολόγο.

Το κοινό θα εισέρχεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που παραπέμπει σε τούνελ και θα γίνεται μάρτυρας μιας σειράς γεγονότων-θεατρικών αναπαραστάσεων με άξονα το πώς διάφορες κοινωνικές ομάδες βιώνουν και αντιμετωπίζουν την καταπίεση. 

Μετά την έξοδο από το τούνελ, θα ακολουθεί αποφόρτιση και ενημέρωση του κοινού. Ψυχολόγοι, υπό την εποπτεία της ψυχολόγου Αναστασίας Δούκα, θα συνομιλούν με το κοινό, θα απαντούν σε ερωτήσεις και προβληματισμούς και θα παρέχουν βοήθεια ώστε το κοινό να επεξεργαστεί τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν από την εμπειρία.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Project Manager – Creator: Δημήτρης Πλαβούκος
Project Supervisor: Δημήτρης Αποστολίδης, Director, Office of  Student & Alumni Affairs – Hellenic American College (HAEC)
Σκηνοθεσία – Κείμενα: Δημήτρης Πλαβούκος
Σκηνικά – Φωτισμοί – Παραγωγή: Hellenic American College (HAEC)
Ψυχολογική υποστήριξη – Αποφόρτιση: Αναστασία Δούκα

Διανομή (εθελοντική συμμετοχή): Γιάννης Βγόντζας, Λένα Γλωσοπούλου, Maggie Gith, Matthew J., Penton Kanani, Αίγλη Κυριακού, Παναγιώτης Mπακολούκας, Jenny Paraskeva, Στέλιος-Γιώργος Πατεργιαννάκης, Άγγελος Πιερράτος, Roisin Ronan, Chris Santa Maria, Κωνσταντίνος Ταρασίδης, Σοφία Τριανταφυλλάκη.

«Tunnel of Oppression», Hellenic American College, JFK Gallery
Μασσαλίας 22, Αθήνα, 14 - 25 Σεπτεμβρίου, καθημερινά 14:00 - 20:00, Σάββατο 19/9: 12:00 - 20:00. Είσοδος ελεύθερη.
Οι αναπαραστάσεις θα πραγματοποιούνται στην ελληνική γλώσσα.
Απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 17 χωρίς την παρουσία γονέα ή κηδεμόνα.