current views are: 7

23 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:36

Καλώς ήρθες «Φιλουμένα»

Η φθινοπωρινή σεζόν στο Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζεται με τη μεγάλη περσινή επιτυχία με πρωταγωνιστές την Ελένη Ράντου και τον Άλκη Κούρκουλο.

Δημοσίευση 10:36’
αρθρο-newpost

Η φθινοπωρινή σεζόν στο Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζεται με τη μεγάλη περσινή επιτυχία με πρωταγωνιστές την Ελένη Ράντου και τον Άλκη Κούρκουλο.

Η φθινοπωρινή σεζόν στο Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζεται με τη μεγάλη περσινή επιτυχία με πρωταγωνιστές την Ελένη Ράντου και τον Άλκη Κούρκουλο.

Η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο είναι ένα από τα έργα που το ελληνικό θεατρόφιλο κοινό αγαπάει με πάθος∙ πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τα διαδοχικά ανεβάσματα στη χώρα μας που γνώρισαν όλα μεγάλη εμπορική επιτυχία; Θυμάμαι ακόμα τις ουρές έξω από το θέατρο όπου έπαιζε η Έλλη Λαμπέτη, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, κι ας ήμουν ακόμη στο δημοτικό, κι ας μην μου εξηγούσε κανείς την υπόθεση του έργου διότι ήταν «ακατάλληλο».

Στην περσινή παραγωγή του έργου από το Εθνικό Θέατρο, τον ρόλο της Φιλουμένα που «δίδαξαν» στο παρελθόν η Αλέκα Κατσέλη, η Κυρία Κατερίνα, η Έλλη Λαμπέτη και –πιο πρόσφατα- η Αλίκη Βουγιουκλάκη, καταλαμβάνει η Ελένη Ράντου, ηθοποιός με ηφαιστειώδες ταμπεραμέντο και γνήσια μελοδραματική φλέβα. Στο πλευρό της βρίσκεται ο Άλκης Κούρκουλος, στον ρόλο του πονηρούλη Σοριάνο, τον οποίο ενσάρκωσε στην κινηματογραφική εκδοχή του («Γάμος αλά ιταλικά») ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

Δυο λόγια για την υπόθεση του έργου:

Στις φτωχογειτονιές της Νάπολης, ο ευκατάστατος έμπορος Ντομένικο Σοριάνο γνωρίζει σ’ έναν οίκο ανοχής τη νεαρή Φιλουμένα. Την ερωτεύεται, την παίρνει στο σπίτι του και της εμπιστεύεται τη διαχείριση του σπιτιού και της επιχείρησής του. Η Φιλουμένα τον υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση, αλλά εκείνος δεν τη θεωρεί άξια να γίνει γυναίκα του. Ύστερα από είκοσι χρόνια συμβίωσης, ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Η Φιλουμένα, που δεν αντέχει πια την αγνωμοσύνη και τις απιστίες του Σοριάνο, παριστάνει την ετοιμοθάνατη, κι έτσι τον πείθει να την παντρευτεί. Όταν όμως ο Σοριάνο καταλαβαίνει το κόλπο, καταφέρνει να ακυρώσει το γάμο. Τότε η Φιλουμένα χρησιμοποιεί ένα ύστατο όπλο, που οδηγεί τον Σοριάνο σε μια νέα θεώρηση της ζωής – κάτι που μέχρι τότε δεν μπορούσε καν να φανταστεί…

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Διασκευή – Απόδοση: Ελένη Ράντου
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένυ Βαχλιώτη
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Nalyssa Green
Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου
Βοηθός ενδυματολόγου: Χριστίνα Τσουτσουλίγα

Διανομή: Ελένη Ράντου (Φιλουμένα Μαρτουράνο), Άλκις Κούρκουλος (Ντομένικο Σοριάνο),  Βίλμα Τσακίρη (Ροζαλία Σολιμέντο),  Ντίνα Αβαγιανού (Κυρία Σοριάνο – Ματρόνα Οίκου ανοχής),  Μελέτης Γεωργιάδης (Αλφρέντο Αμορόζο),  Μαρία Διακοπαναγιώτου (Λουτσία),  Ευγενία Δημητροπούλου (Ντιάνα), Σταύρος Μερμήγκης (Γιατρός),  Θύμιος Κούκιος (Πάτερ Ιερόνυμος) Γιάννης Στόλλας (Δικηγόρος Νοτσέλα),  Θοδωρής Φραντζέσκος (Ουμπέρτο),  Νικόλας Αγγελής (Ρικάρντο),  Νικόλας Μακρής (Μικέλε),  Εύα Βάρσου, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Λήδα Μανιατάκου, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη            (Κορίτσια Οίκου Ανοχής – Ναπολιτάνες),  Νικόλας Αγγελής, Γιώργος Καρατζιώτης, Θύμιος Κούκιος, Σταύρος Μερμήγκης, Θοδωρής Φραντζέσκος (Πελάτες Οίκου Ανοχής – Ναπολιτάνοι), Λήδα Μανιατάκου, Σταύρος Μερμήγκης (Πελάτες ζαχαροπλαστείου), Γιώργος Καρατζιώτης, Γιάννης Στόλλας (Υπάλληλοι ζαχαροπλαστείου).

«Φιλουμένα», Εθνικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 2105288170-171, 210 7234567. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή στις 20:30, από 1η Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Τιμές εισιτηρίων: 20 και 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), κάθε Πέμπτη 13 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία και στα τηλέφωνα του θεάτρου και στα http://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=1495 και στο www.n-t.gr .