ΘΕΑΤΡΟ

Ανάβαση στο Mount Olympus με τον Γιαν Φαμπρ στα 50α Δημήτρια

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2015, 12:20 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2015, 15:50
Ανάβαση στο Mount Olympus με τον Γιαν Φαμπρ στα 50α Δημήτρια
Facebook Twitter Whatsapp

Το πιο φιλόδοξο έως τώρα project του μεγάλου Φλαμανδού εικαστικού, χορογράφου και σκηνοθέτη είναι μια εικοσιτετράωρη παράσταση για τον χρόνο, την ανθρώπινη εμπειρία και τη θεϊκή παρέμβαση και θα παρουσιαστεί το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το πιο φιλόδοξο έως τώρα project του μεγάλου Φλαμανδού εικαστικού, χορογράφου και σκηνοθέτη είναι μια εικοσιτετράωρη παράσταση για τον χρόνο, την ανθρώπινη εμπειρία και τη θεϊκή παρέμβαση και θα παρουσιαστεί το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Τον Γιαν Φαμπρ τον συνδέει μια περίεργη αγάπη με τη χώρα μας. Αυτό αξίζει να το σημειώσει κανείς, διότι πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι, ενώ είναι ένα από τα πιο βαριά χαρτιά της σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως, αυτός επιμένει να επισκέπτεται την Ελλάδα με το συγκρότημά του, χωρίς να λαμβάνει οποιαδήποτε αμοιβή.

Η φετινή παρουσία του στη  Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των 50ων Δημητρίων, είναι ένα από τα γεγονότα που αναμένεται ότι θα σφραγίσουν την καλλιτεχνική σεζόν που τώρα αρχίζει. Δύσκολα η χειμερινή περίοδος θα μας επιφυλάξει άλλη παράσταση ανάλογου ενδιαφέροντος με το «Mount Olympus / 24h: Η αποθέωση της κουλτούρας της τραγωδίας».

Κι αυτό, διότι πρόκειται για 1) Την πιο φιλόδοξη παραγωγή της έως τώρα καριέρας του –άρα ένα έργο μνημειακών διαστάσεων που αξίζει να δει κανείς και μόνο για την εμπειρία- και 2) Μια εικονοκλαστική ανάγνωση αρχαιοελληνικών μύθων, τους οποίους ο δημιουργός επιχειρεί να αποκαθάρει από τα «ιζήματα» των ποικίλων ερμηνειών και να τους αποκαταστήσει ακέραιους επί σκηνής.

Φυσικά, η ανάγνωση  που επιχειρεί ο μεγάλος Φλαμανδός στην αρχαία τραγωδία και κυρίως στην ά-λογη και συμβολική φύση των τραγικών ηρώων δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε –προπαντός- γρήγορη. Για να οδηγήσει θεατές και performers στο κέντρο του θεατρικού λαβύρινθου τον οποίο έχει δημιουργήσει, ο Φαμπρ ακολουθεί μια πορεία σύνθετη και κουραστική που μας φέρνει αντιμέτωπους με το αίνιγμα του χρόνου, τους περιορισμούς του σώματος, τη θνητότητα, τη βία και την παράνοια.

Όλα αυτά σε διάρκεια είκοσι τεσσάρων ωρών (δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση από την αρχή ως το τέλος) στις οποίες συμπυκνώνονται οι προβληματισμοί του καλλιτέχνη όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το «Mount Olympus / 24h: Η αποθέωση της κουλτούρας της τραγωδίας» θα παρουσιαστεί, απολύτως ταιριαστά, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με φόντο το βουνό των θεών.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Jan Fabre
Χορογραφία: Jan Fabre
Κείμενο: Jeroen Olyslaegers, Jan Fabre
Μουσική: Dag Taeldeman
Δραματουργία: Miet Martens
Βοηθός σκηνοθέτη: Floria Lomme
Οσφρητικό καλλιτέχνης / concept: Peter De Cupere
Φωτογράφος σκηνής: Phil Griffin
Σχεδιασμός φωτισμού: Jan Fabre, Helmut Van Den Meersschaut
Κοστούμια: Jan Fabre, Kasia Mielczarek
Φωτογραφία & webcontent: Sam De Mol
Συνεργαζόμενοι δραματουργοί: Hans-Thies Lehmann, Luk Van Den Dries, Freddy Decreus 
Οργάνωση παραγωγής: Ilka De Wilde

Performers : Lore Borremans, Katrien Bruyneel, Annabelle Chambon, Cédric Charron, Renée Copraij, Anny Czupper, Els Deceukelier, Barbara De Coninck, Piet Defrancq, Mélissa Guérin, Stella Höttler, Sven Jakir, Ivana Jozic, Marina Kaptijn, Gustav Koenigs, Sarah Lutz, Moreno Perna, Gilles Polet, Pietro Quadrino, Antony Rizzi, Matteo Sedda, Merel Severs, Kasper Vandenberghe, Lies Vandewege, Andrew Van Ostade, Marc Moon Van Overmeir, Fabienne Vegt

«Mount Olympus / 24h: Η αποθέωση της κουλτούρας της τραγωδίας», Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Σάββατο 10 Οκτωβρίου, ώρα 19:00. Είσοδος: 30€ (24 ώρες), 20€ (16 ώρες), 15€ (8 ώρες). Φοιτητικά: 15€ (24 ώρες), 10€ (16 και 8 ώρες). Προπώληση εισιτηρίων: http://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=1702

Κατάλληλο για θεατές άνω των 18 ετών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr