current views are: 6

7 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση10:04

Η αιματοβαμμένη «Οικογένεια Τσέντσι»

Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετεί την «Οικογέενια Τσέντσι» σε μια παράσταση για την παραφροσύνη της εξουσίας, την απληστία και την τιμή της δικαιοσύνης.

Δημοσίευση 10:04’
αρθρο-newpost

Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετεί την «Οικογέενια Τσέντσι» σε μια παράσταση για την παραφροσύνη της εξουσίας, την απληστία και την τιμή της δικαιοσύνης.

Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετεί την «Οικογέενια Τσέντσι» σε μια παράσταση για την παραφροσύνη της εξουσίας, την απληστία και την τιμή της δικαιοσύνης.

Για την Ιόλη Ανδρεάδη έχετε πιθανώς διαβάσει κι αλλού. Η νεαρή σκηνοθέτης ανήκει στη αφρόκρεμα των καλλιτεχνικών δυνάμεων της χώρας, με εξαιρετικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εντυπωσιακό παλμαρέ συνεργασιών.

Η Ιόλη Ανδρεάδη λοιπόν έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο θέατρο της σκληρότητας και στον Αντονέν Αρτώ. Η περσινή παράσταση «Αρτώ/Βαν Γκογκ, avec un pistolet» στο θέατρο Σημείο, βασισμένη στο δοκίμιο του Αντονέν Αρτώ «Βαν Γκογκ: ο αυτόχειρας της κοινωνίας», σε κείμενο και σκηνοθεσία δική της ήταν μια μελέτη στο έργο του μεγάλου γάλλου θεατρικού δημιουργού.

Η φετινή πρόταση της σκηνοθέτιδας και δραματουργού έχει τίτλο «Οικογένεια Τσέντσι» και θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Αρτώ που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1935 χωρίς να βρει ανταπόκριση και την ομότιτλη νουβέλα του Σταντάλ (εκδ. Εστία), η παράσταση που κάνει πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου διηγείται το μαρτύριο της δεκαεξάχρονης Βεατρίκης στα χέρια του ασεβή και έφυλου Κόμητα Τσέντσι.

Δυο λόγια για την πλοκή του έργου:

Ρώμη, 1599. Ο Κόμης Τσέντσι είναι ο πλουσιότερος άντρας της εποχής. Είναι έξυπνος, ασεβής και κυνικός. Είρωνας και σκωπτικός. Οι φήμες για εκείνον οργιάζουν. Λέγεται, πως οι φρίκες του δεν έχουν προηγούμενο και πως οι ορέξεις του, παρά την ηλικία του, δεν γνώρισαν ακόμη το μέτρο. 

Ένα βράδυ, ο Τσέντσι δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη. Στο Μέγαρό του καταφτάνει ο απεσταλμένος διαπραγματευτής του Πάπα, Σινιόρ Καμίλο. Ο Κόμης δυσκολεύεται να βρει το καλό στις προθέσεις του απρόσκλητου επισκέπτη και η βροχή που τον συνοδεύει δεν μοιάζει με αγαθό οιωνό.

Ο Σινιόρ Καμίλο, συμβουλεύει τον Τσέντσι, πως αν επιθυμεί να παραμείνουν άγνωστα τα μέχρι τώρα εγκλήματά του, οφείλει άμεσα να παραχωρήσει στο Βατικανό το ένα τρίτο της περιουσίας του.

Ο γέρο-Τσέντσι, παρά τις αντιρρήσεις του, έκπληκτος από την πρόταση της Ιεράς Εξέτασης να φιμωθεί με τον ίδιο του τον χρυσό, αποφασίζει να συνθηκολογήσει. Στο όνομα, όμως, αυτής της συνθηκολόγησης -και αφού το χρυσάφι που παραχωρεί μοιάζει αρκετό για μερικά εγκλήματα ακόμα- σχεδιάζει το ανομολόγητο: ένα τεράστιο όργιο, όπου θα σκοτώσει τους δυο του γιους και θα σπιλώσει την τιμή της μονάκριβης κόρης του.

Η ατιμασμένη Βεατρίκη, είναι η μόνη σε ολόκληρη τη Ρώμη που έχει το θάρρος να τον εκδικηθεί για τα ανομήματά του. Η εξουσία, όμως, είναι μια δύναμη χωρίς δικαιοσύνη και επιστρέφεται σ’ όποιον την πολεμά.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Μετάφραση Πρωτότυπων Κειμένων: Ιόλη Ανδρεάδη
Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Ήχος: Ερατώ Α. Κρεμμύδα
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας & Βικτώρια Νταρίλα
Βοηθός Φωτισμών: Μαριάντζελα Σεφεριάν
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Αφίσα: Κώστας Τσακαλάκης

Ερμηνεύουν:

Κόμης Τσέντσι – Μπερνάρντο: Μιλτιάδης Φιορέντζης
Μπαλαντέρ [Καμίλλο – Αντρέας – Ορσίνο – Λουκρητία]: Ελεάνα Καυκαλά
Βεατρίκη: Μαρία Προϊστάκη

Η «Οικογένεια Τσέντσι» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την «Κάπα Εκδοτική».

Οικογένεια Τσέντσι, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή  στις 21:30, από Σάββατο 17 Οκτωβρίου έως Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Τιμές Εισιτηρίων:10€. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση, στα εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), και σε επιλεγμένα καταστήματα Forthnet. Για αγορές με πιστωτική κάρτα μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00, και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr