current views are: 8

20 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση11:00

«Μένγκελε» με Γεωργακόπουλο και Αλικάκη στη Θεσσαλονίκη

Το θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη, που κλείνει τρίτη χρονιά παραστάσεων στην Αθήνα, ανεβαίνει από 21 έως 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης.

Δημοσίευση 11:00’
αρθρο-newpost

Το θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη, που κλείνει τρίτη χρονιά παραστάσεων στην Αθήνα, ανεβαίνει από 21 έως 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης.

Το θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη, που κλείνει τρίτη χρονιά παραστάσεων στην Αθήνα, ανεβαίνει από 21 έως 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης.

Ο Θανάσης Τριαρίδης είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις σύγχρονων ελλήνων δραματουργών, που μας έδωσε τα προηγούμενα χρόνια τα έργα «La ultima noche ή οι καρχαρίες» και «Historia de un amour ή τα μυρμήγκια». Το «Μένγκελε» είναι το τρίτο έργο του που βλέπει τα φώτα της σκηνής, σε μια παράσταση σκηνοθετημένη από τον Κώστα Φιλίππογλου με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τη Μυρτώ Αλικάκη.

Όπως και τα προηγούμενα δύο έργα έτσι και αυτό εστιάζει στην αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ένα ζεύγος ανθρώπων που τους συνδέει η σεξουαλική έλξη, όταν η σχέση –ή η μη σχέση τους- δέχεται την πίεση από κάποιο εξωτερικό γεγονός πέρα από τον έλεγχο των δύο.

Στην προκειμένη περίπτωση, ένα ζεύγος αγνώστων επιβιβάζεται σε μια αμαξοστοιχία με προορισμό μια επαρχιακή πόλη. Το ταξίδι διαρκεί όλο το βράδυ όμως μια βλάβη στα ηλεκτρικά του τρένου ακινητοποιεί τα βαγόνια και βυθίζει τους πάντες στο σκοτάδι.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τον πανικό, οι δύο συνεπιβάτες ανταλλάσσουν πληροφορίες για τη ζωή τους –εκείνη ολοκληρώνει το διδακτορικό της με θέμα τον δρ Μένγκελε– και επιδίδονται στο γνωστό παιδικό παιχνίδι των ρόλων. Εκείνος αναλαμβάνει –κάπως σαδιστικά- τον ρόλο του Μένγκελε και εκείνη υποδύεται την Εσθήρ, μια φανταστική προσωπικότητα, έφηβη κρατούμενη στο Άουσβιτς την οποία ο Μένγκελε ερωτεύεται και για χάρη της οποίας αναζητεί το ελιξίριο της αθανασίας.

Κάτω από το κράτος του φόβου, το παιχνίδι ξεφεύγει από τον έλεγχο των παικτών, το παρελθόν διαχέεται στο παρόν, η φαντασία μπερδεύεται οδυνηρά με την πραγματικότητα, ο έρωτας και ο θάνατος αγκαλιάζονται επικινδύνως.

Και από κάτω αναδύονται ένα σωρό ερωτήματα: Υπάρχει τελικά έστω και ένας αθώος; Η αγάπη της γνώσης ή ενός συγκεκριμένου ανθρώπου μας δίνει δικαίωμα ζωής ή θανάτου πάνω στους άλλους; Γιατί οι άνθρωποι καταλήγουν να αγαπούν τους βασανιστές τους;  

Η σκηνοθεσία του Φιλίππογλου, λιτή και λειτουργική, εστιάζει στο ψυχολογικό πινγκ πονγκ ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι υπηρετούν το κείμενο με μέτρο και εσωτερικότητα. Ιδιαίτερα ευρηματική η χρήση του φωτισμού που φωτίζει –και συσκοτίζει- τις αντιδράσεις των ηρώων με ακρίβεια και ρυθμό.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνική – εικαστική ευθύνη και video: Όλγα Μπρούμα.
Μουσική: Δημήτρης Γιακουμάκης.
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.
Βοηθός σκηνοθέτη Ροζαλί Σινοπούλου

Ερμηνεύουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μυρτώ Αλικάκη.

«Μένγκελε», Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 237700, Τετάρτη21 έως Κυριακή 25 Οκτωβρίου.  

Η παράσταση επιστρέφει στην Αθήνα τη  Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου για 6 τελευταίες παραστάσεις, 26,27, 31 Οκτωβρίου και 1,2,3 Νοεμβρίου, στο θέατρο Θησείον-Ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7,Ψυρρή, τηλ. 210 32 55 444.  

Ακολουθεί, η Πάτρα με τρεις μοναδικές παραστάσεις, από 11 έως και 13 Δεκεμβρίου, στο Λιθογραφείο.

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 14 €,  Φοιτητικό, σπουδαστικό:10 €

Προπώληση Εισιτηρίων στην Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), τηλ  210 7234567, και στα καταστήματα Forthnet .


σχετικα αρθρα