ΘΕΑΤΡΟ

«Το Τέρας κι Εγώ» του Σταμάτη Μαλέλη στο θεατρικό σανίδι

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2016, 16:36 / Ανανεώθηκε 4 Ιανουαρίου 2016, 17:50
«Το Τέρας κι Εγώ» του Σταμάτη Μαλέλη στο θεατρικό σανίδι
Facebook Twitter Whatsapp

Το πρώτο αποκαλυπτικό βιβλίο του δημοσιογράφου για την κατάθλιψη γίνεται θεατρικό έργο και ανεβαίνει την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στο Θέατρο Πρόβα.

Το πρώτο αποκαλυπτικό βιβλίο του δημοσιογράφου για την κατάθλιψη γίνεται θεατρικό έργο και ανεβαίνει την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στο Θέατρο Πρόβα.

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε πριν από κάποια χρόνια ήταν το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς. Αυτοβιογραφικό, με ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής αλλά και αισιοδοξίας, το «Τέρας κι εγώ» (εκδ. Μίνωας) περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια την μάχη του Σταμάτη Μαλέλη με την κατάθλιψη, τη σαρκοβόρα αυτή ασθένεια που κατατρώει τα θύματά της, αφαιρώντας τους τη θέληση για ζωή. Από τότε ακολούθησε και άλλο ένα βιβλίο με το ίδιο θέμα, την κατάθλιψη, καθώς και η δημιουργία του kontasou.com, το σάιτ που δημιούργησε ο Σταμάτης Μαλέλης με μια ομάδα επίλεκτων συνεργατών για να βοηθήσει εκείνους που βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτόν. Σε κάθε του βήματα ο συγγραφέας και δημοσιογράφος δεν παρέλειπε να τονίσει πώς στόχος του ήταν να σπάσει τον κλοιό της σιωπής που στραγγαλίζει τους ασθενείς και καθιστά κάθε απόπειρα θεραπείας ατελέσφορη.

Τώρα, μερικούς μήνες μετά από την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του «Στη σκιά του μαύρου ήλιου» (εκδ. Μίνωας), το «Τέρας κι εγώ» γίνεται θεατρικό έργο σε διασκευή Σωτήρη Τσόγκα και  Γιάννη Ζέρβα.

Ο Σωτήρης Τσίγκας εξηγεί το πώς και το γιατί:

Όταν μου πρότεινε πριν από 12 μήνες και ο Σταμάτης Μαλέλης να μεταφέρω επί σκηνής το βιβλίο του «Το Τέρας κι εγώ», του ζήτησα κάποιο χρόνο για να δω αν γίνεται. Μεσολάβησε η συνεργασία μου με τον Ρόμπ Ρουτζέρο στον «Βιολιστή στη στέγη» και τελικώς ανέλαβα το εγχείρημα, παρ’ ότι μου φαινόταν δύσκολο. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του.

Έχω στο ενεργητικό μου πληθώρα διασκευών ως σκηνοθέτης, ετούτη όμως με προβλημάτισε πολύ. Απoφάσισα εν τέλει να βάλω σε δεύτερη μοίρα τις αναφορές στις επαγγελματικές περιπέτειες του ήρωα και να εστιάσω στο ανθρώπινο δράμα του. Στην μάχη του με την κατάθλιψη και τον πανικό και στον τρόπο που λυτρώνεται. Να φωτίσω τις συνταρακτικές λεπτομέρειες της καθημερινότητας ενός λαμπρού επαγγελματία που, ενώ έχει κατακτήσει την κορυφή της επιτυχίας, ζει για δεκαετίες αγκαλιά με τον θάνατο.

Έτσι προέκυψε ένα ντοκουμέντο λίαν αποκαλυπτικό με αισιόδοξο μήνυμα: Η αρρώστια αυτή περνάει, γιατρεύεται. Αρκεί να έχει κανείς το θάρρος να πάει σ’ έναν ειδικό και να του πει ό,τι σκέφτεται. Αρκεί να έχει τα κότσια να κάνει βουτιά στα σκουπίδια που έχει μέσα του και να αναθεωρήσει την ζωή του, όπως λέει ο ήρωας του έργου. Να καθαρίσει την καμινάδα του μυαλού του, όπως λέει ο Γιάλομ. Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω τον συνεργάτη μου στην διασκευή Γιάννη Ζέρβα, παλιό μαθητή μου, τώρα νεαρό συνάδελφο και θεατρολόγο ήδη.  

Στην σκηνική αφήγηση του έργου αφαίρεσα τους τοπικούς και χρονικούς προσδιορισμούς και έδωσα βάρος στα ψυχολογικά τοπία των χαρακτήρων και στην θυμική αντίληψη του χρόνου. Συνεπικουρούν και ολοκληρώνουν την σκηνοθετική μου γραμμή τα βίντεο που προβάλλονται κατά την διάρκεια της παράστασης και τα οποία επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Τσάγκας, η ερμηνευτική μουσική του ισόβιου συνεργάτη μου Νίκου Χαριζάνου και οι «ψυχολογικοί» φωτισμοί μαζί με το λιτό και αφηρημένο σκηνικό.

Ο Σταμάτης Μαλέλης σημειώνει:

Το βιβλίο, η αυτοβιογραφία μου η μάχη με το τέρας συγκίνησε πολλούς. Αρκετούς από αυτούς τους έκανε να δουν διαφορετικά τη ζωή. Μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας θεώρησε ότι βοηθήθηκε.

Οι περισσότεροι γιατί πήραν το κουράγιο να πάνε σε έναν ειδικό. Άλλοι γιατί κατάλαβαν ότι η επαγγελματική επιτυχία δεν οδηγεί κατ ανάγκην στην ευτυχία.

Άλλοι γιατί συνειδητοποίησαν ότι η ζωή είναι αλλού. Πολλοί, ότι είναι και εκατομμύρια άλλοι,  που ζουν στο ίδιο σκοτάδι. Αλλά οι περισσότεροι άρχισαν να νιώθουν καλύτερα ότι μπορούν να νικήσουν το τέρας και να ζήσουν.

Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου μου αλλά και το σάιτ που δημιουργήσαμε για την αντιμετώπιση τη κατάθλιψης του kontasou.com μου δημιούργησε την αίσθηση ότι απαιτείται και μια άλλου είδους επικοινωνία. Ίσως δεν φτάνουν τα μηνύματα και οι επιστολές. Χρειάζεται και κάτι περισσότερο. Έτσι και μετά από πολλές ώρες συζητήσεων με τους αγαπημένους μου φίλους αποφασίσαμε την μεταφορά στο θεατρικό σανίδι.

Πολύ δύσκολη υπόθεση. Το φοβήθηκα αρκετά. Η ανησυχία μου εξανεμίστηκε από τις πρώτες πρόβες όταν είδα τους καταξιωμένους καλλιτέχνες και φίλους να έχουν κάνει σπουδαία δουλειά. Τώρα νιώθω ότι η επικοινωνία μου μ ένα πολύ μεγάλο ακροατήριο είναι πλήρης.

Μακάρι και η θεατρική παράσταση που ανεβαίνει με πολύ κόπο και μεράκι από την ομάδα του Θεάτρου Πρόβα να πετύχει αυτό  που έχουμε όλοι στο μυαλό μας.

Ας φροντίσουμε και λίγο τη ζωή μας. Δεν είναι για πέταμα.

Το «Τέρας κι εγώ» επιμελήθηκε εικαστικά η Μαίρη Ραζή, την ζωγραφική του σκηνικού έκανε ο Μανώλης Δασκαλάκης, τα κοστούμια η  Χαρά Μποτσιβάλη, η μουσική είναι του Νίκου Χαριζάνου. Video art Παναγιώτης Τσάγκας, βοηθός σκηνοθέτη Νεκταρία Χουβαρδά. Το ρόλο του Σταμάτη Μαλέλη υποδύεται ο Σωτήρης Τσόγκας, την ψυχίατρο η Μαίρη Ραζή, τον αδελφικό του φίλο ο Κυριάκος Ντούμος και την γραμματέα του η Νάντια Αντωνίου.

Στα video της παράστασης εμφανίζονται οι: Σταμάτης Μαλέλης, Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Πολύκαρπος Πολυκάρπου, Γιούλη Πεζοπούλου, Κοραλία Τσόγκα, Ειρήνη Αντωνίου, Βανέσσα Αραπάκη. Εκφωνούν ο Μέμος Μπεγνής  και οι μαθητές της Δραματικής Σχολής «Πρόβα» Πάνος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Παντελιάς.

«Το Τέρας κι Εγώ» του Σταμάτη Μαλέλη, Θέατρο Πρόβα, Αχαρνών και Ηπείρου 39, Αθήνα, τηλ. 210 8818326. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00,  Κυριακή: 20:00. Τιμή Εισιτηρίου: 15€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο).

 

  

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr