ΘΕΑΤΡΟ

Festen-Η Οικογενειακή γιορτή συνεχίζεται ως 29 Μαρτίου

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2016, 08:01 / Ανανεώθηκε 15 Μαρτίου 2016, 19:01
Festen-Η Οικογενειακή γιορτή συνεχίζεται ως 29 Μαρτίου
Facebook Twitter Whatsapp

Το έργο των Thomas Vinterberg, Mogens Rukov και Bo Hr. Hansen, ένα από τα κορυφαία έργα του Δόγματος 95, συνεχίζεται στο θέατρο Baumstrasse.

Το έργο των Thomas Vinterberg, Mogens Rukov και Bo Hr. Hansen, ένα από τα κορυφαία έργα του Δόγματος 95, συνεχίζεται στο θέατρο Baumstrasse.

Το Festen -Οικογενειακή γιορτή στα ελληνικά- είναι ένα από τα πιο γνωστά δείγματα γραφής της κίνησης Δόγμα 95 που συστήθηκε στη Δανία στα μέσα της δεκαετίας του ’90 από τον Λαρς Φον Τρίερ, τον  Τόμας Βίντερμπεργκ και άλλους σκηνοθέτες. Τα μέλη της κίνησης υπέγραψαν μια διακήρυξη αρχών –όρκο αγνότητας, όπως την χαρακτήρισαν- βάση της οποίας έπρεπε να απέχουν από κάθε είδος εξωραϊσμού και πλαστογράφησης της πραγματικότητας διά της μυθοπλασίας ή με τη χρήση τεχνικών μέσων. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σινεμά έντονα θεατρικό που, αν και βρήκε μικρή ανταπόκριση από το κοινό, επέδρασε καθοριστικά στην εξέλιξη των ίδιων των μελών του Δόγματος αλλά και της κινηματογραφικής τέχνης γενικότερα. Στο στόχαστρο των δημιουργών του Δόγματος 95 μπήκαν η δανέζικη αστική τάξη, η υποκρισία και ο καθωσπρεπισμός –όλα επιτρέπονται αρκεί να μην γίνουν γνωστά.

Στο Festen -Οικογενειακή γιορτή η δράση ξετυλίγεται στο ελάχιστο διάστημα που διαρκεί ένα οικογενειακό πάρτι. Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Χέλγκε, ένας εξηντάχρονος επιχειρηματίας ο οποίος γιορτάζει τα γενέθλιά του στην εξοχή περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους. Όμως η γιορτή αποδεικνύεται ένας εφιάλτης χωρίς τέλος, καθώς η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη και η συνειδητοποίηση της απομόνωσης αναγκάζει τους πάντες να έρθουν αντιμέτωποι με τα πιο βρώμικα μυστικά τους.

Η παράσταση στο Baumstrasse βασίζεται στην θεατρική διασκευή του έργου από τον άγγλο δραματουργό David Eldridge η οποία έκανε πρεμιέρα στο Almeida Theatre του Λονδίνου το 2006.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για τους κάτω των 17 ετών.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen
Διασκευή για την αγγλική σκηνή: David Eldridge
Απόδοση, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πανάδης
Πρωτότυπη μουσική: Μαρίζα Ρίζου
Σκηνικά - κοστούμια: Ζωή Μολυβδά - Φαμέλη
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Βασίλης Μαντζούκης
Κίνηση: Κική Μπάκα
Φωτισμοί, φωτογραφίες, βίντεο: Τάκης Λυκοτραφίτης
Κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Μπρούζος
Παραγωγή: Baumstrasse/Δρόμος με Δέντρα - Μιχάλης Πανάδης σε συνεργασία με την Nordiska Strakosch Teaterforlaget ApS και την Artbassador

Ερμηνεύουν: Φώτης Αρμένης (Παππούς), Σταύρος Καλλιγάς (Μπάτοκαϊ), Χρήστος Κοντογεώργης (Μίκαελ), Ιωάννα Νασιοπούλου (Πία), Γιώργος Οικονόμου (Χέλμουτ), Τάνια Παπαδοπούλου (Έλσε), Γιάννης Παπαϊωάννου (Χέλγκε), Μιχάλης Πανάδης (Λαρς), Δανάη Παπουτσή (Ελένε), Γεωργία Τσαγκαράκη (Μέτε), Γιώργος Φριντζήλας (Κρίστιαν)

Φιλική συμμετοχή: Αλεξάνδρα Ταβουλάρη

«Festen-Οικογενειακή γιορτή», Baumstrasse, Σερβίων 8, Βοτανικός (Μετρό Μεταξουργείο). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, έως 29 Μαρτίου. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο). Πληροφορίες/κρατήσεις στο τηλ. 6983313302 και στα [email protected] / https://www.facebook.com/baumstrasse/?fref=ts