current views are: 18

21 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση16:09

Η Όπερα της Πεντάρας στο Παλλάς

Το αριστούργημα των Μπρεχτ-Βάιλ ανεβαίνει στην Αθήνα από έναν all star θίασο πρωταγωνιστών υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Γιάννη Χουβαρδά.

Δημοσίευση 16:09’

Το αριστούργημα των Μπρεχτ-Βάιλ ανεβαίνει στην Αθήνα από έναν all star θίασο πρωταγωνιστών υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Γιάννη Χουβαρδά.

Το αριστούργημα των Μπρεχτ-Βάιλ ανεβαίνει στην Αθήνα από έναν all star θίασο πρωταγωνιστών υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Γιάννη Χουβαρδά.

Λίγα θεατρικά έργα έχουν δεχτεί τόσες ερμηνείες –και παρερμηνείες- όσες η «Όπερα της Πεντάρας» των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ. Κι όμως, το έργο που γράφτηκε το 1928, παραμονές του μεγάλου οικονομικού κραχ, και έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά στο Βερολίνο αποδεικνύεται άτρωτο στις αστοχίες και στους πειραματισμούς και συγκεντρώνει πάντα και παντού το ενδιαφέρον του κοινού.

Ειδικά στην Ελλάδα όπου τα σκάνδαλα και η διαφθορά αποτελούν τον κανόνα της κοινωνικής ζωής, η ιστορία του αρχιγκάνγκστερ Μακχήθ που ο κολλητός του φίλος είναι ο αρχηγός της αστυνομίας αποδεικνύεται αενάως επίκαιρη και δημοφιλής. Το έργο έχει ανάβει πάμπολλες φορές με κορυφαίες τις παραστάσεις που σκηνοθέτησαν το ’80 ο Νίκος Κούνδουρος για το ΚΘΒΕ, το ’93 ο Ζυλ Ντασέν και το 2009 ο Θέμης Μαμουλίδης. Μάλιστα, πολλοί θα παρατηρήσουν ότι στις δύο τελευταίες παραγωγές όπως και στη φετινή, του Γιάννη Χουβαρδά, πρωταγωνιστεί η Καρυοφυλλία Καραμπέτη.

Βέβαια η «Όπερα της Πεντάρας», εκτός από δημοφιλής, είναι και εξαιρετικά απαιτητική στο ανέβασμά της –το ακριβώς αντίθετο «της πεντάρας» δηλαδή. Κι αυτό διότι πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό είδος από μόνο του, το οποίο περιέχει στοιχεία από όπερα, επιθεώρηση, μπουλβάρ, σάτιρα, ακόμα και καμπαρέ. Με άλλα λόγια οι συντελεστές πρέπει, εκτός από άριστοι ηθοποιοί, να είναι ικανοί χορευτές και τραγουδιστές επιπέδου –μην ξεχνάμε ότι τα τραγούδια της παράστασης έχουν ηχογραφήσει κατά καιρούς ερμηνεύτριες του αναστήματος της Λότε Λένια και της Τερέζα Στράτας.

Η φετινή παραγωγή του έργου στο Παλλάς είναι πολλά υποσχόμενη. Πρώτον, διότι υπογράφεται από έναν έμπειρο σκηνοθέτη που ξέρει τι θέλει. Δεύτερον, διότι υποστηρίζεται από μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών όπως ο Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Λυδία Φωτοπούλου, ο Χρήστος Λούλης και ο Νίκος Καραθάνος. Τρίτον διότι τους ηθοποιούς θα πλαισιώσει μια ομάδα μουσικών που θα υπηρετήσουν την αθάνατη μουσική του Βάιλ και θα δώσουν το τέμπο στην παράσταση.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Ενορχηστρωτική επιμέλεια – διεύθυνση ορχήστρας: Θοδωρής Οικονόμου
Δημιουργία βίντεο: Δημοσθένης Γρίβας
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωνητική Διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου
Κινησιολογική Επιμέλεια: Αμάλια Μπέννετ
Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσσα Τριανταφύλλη
Β’ Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Βαμβούκος, Ιωάννα Μπιτούνη

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Λούλης (Μακχήθ), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (κυρία Πίτσαμ), Άγγελος Παπαδημητρίου (κύριος Πίτσαμ), Λυδία Φωτοπούλου (Τζέννυ), Νίκος Καραθάνος (αφηγητής, αστυνόμος Μπράουν), Νάντια  Κοντογεώργη (Πόλλυ), Κίκα Γεωργίου (Λούσυ).

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αντίνοος Αλμπάνης, Μιχάλης Αφολαγιάν, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ελίζα Γεροντάκη, Έφη Γούση,  Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Βασίλης Κουκαλάνι, Ελένη Μπούκλη , Βασίλης Μυλωνάς, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Νίκα, Γιώργος Τζαβάρας

Μουσικοί: Θοδωρής Κοτεπάνος (πιάνο), Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά), Χάρης Μέρμυγκας (κοντραμπάσο), Κώστας Ράπτης (μπαντονεόν), Σπύρος Νίκας (σαξόφωνο alto – κλαρινέτο), Βασίλης Πριόβολος (φαγκότο), Αλέξανδρος Παπαρίζος (κιθάρες – μπάντζο), Διονύσης Αγαλιανός (τρομπέτα), Τάσος Βιτσεντζάτος (τρομπέτα), Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (τρομπόνι), Δημήτρης Χουντής (σαξόφωνο σοπράνο),  Τάσος Φωτίου (σαξόφωνο τενόρο, φλάουτο).

«Όπερα της Πεντάρας», Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, από 24 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες για προπώληση – κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων: τηλ. 211 1000365 & www.ticket365.gr