ΘΕΑΤΡΟ

«Το ελεύθερο ζευγάρι» μετακομίζει

Δημοσίευση 2 Φεβρουαρίου 2016, 17:21 / Ανανεώθηκε 2 Φεβρουαρίου 2016, 17:21
«Το ελεύθερο ζευγάρι» μετακομίζει
Facebook Twitter Whatsapp

Η παράσταση του έργου των Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε ρίχνει αυλαία στην Αθήνα την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και μεταφέρεται στο θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη

Η παράσταση του έργου των Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε ρίχνει αυλαία στην Αθήνα την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και μεταφέρεται στο θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη

Εκείνη είναι η Αντωνία. Εκείνος ο Γιώργος. Είναι μαζί αλλά… όχι απολύτως. Η σχέση τους είναι ανοιχτή. Κατόπιν συμφωνίας, διατηρούν το δικαίωμα να έχουν παράλληλες σχέσεις.

Όμως η Αντωνία αποδεικνύει «κατώτερη» των περιστάσεων. Οι σχέσεις του άντρα της με άλλες γυναίκες την καταρρακώνουν σε σημείο να σκέφτεται σοβαρά την αυτοκτονία. Μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα…

Το έργο του Ντάριο Φο (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1997) και της Φράνκα Ράμε «Το ελεύθερο ζευγάρι» (1883) είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία για τη σχέση των δύο φύλων, τον γάμο, την απιστία και τη ζήλεια.  Μια κωμωδία που δεν θα πάψει ποτέ να διασκεδάζει τους θεατές, οι οποίοι αναγνωρίζουν στις (παρατραβηγμένες) καταστάσεις και τους χαρακτήρες που περιγράφονται σκηνές από τη ζωή τους.

Η παράσταση που κατηύθυνε ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος στο Τσάι στη Σαχάρα απέδειξε για άλλη μια φορά τη διαχρονική αξία των έργων του διδύμου που άφησε εποχή στο ευρωπαϊκό θέατρο με το αναρχικό χιούμορ του, την τόλμη με την οποία επέλεγε τα θέματά του και την ικανότητά του να ενσωματώνει τα διδάγματα της κομέντια ντελ άρτε στη σύγχρονη θεατρική πρακτική. Γρήγορη, ευθύβολη, ανοιχτή στη συμμετοχή του κοινού, γέμισε επί τρεις συνεχόμενες σεζόν την αίθουσα της καφέ-θεάτρου Τσάι στη Σαχάρα προσφέροντας τροφή για γέλιο και σκέψη.

Κι επειδή όλα τα καλά πράγματα φτάνουν μια μέρα στο τέλος τους, μετά από τρία χρόνια η παράσταση ετοιμάζεται να κατεβάσει αυλαία. Τέσσερις παραστάσεις απομένουν όλες κι όλες για τους Αθηναίους και τις Αθηναίες που δεν πρόφτασαν να τη δουν, η τελευταία την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί ένας δεύτερος γύρος παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αθήναιον, από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε
Απόδοση κειμένου - Προσαρμογή: Γιώργης Κοντοπόδης
Σκηνοθεσία - Μουσική επένδυση: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Καραγκούνη

Ερμηνεύουν: Φίλι Μαρσώ, Γιώργης Κοντοπόδης

Παραστάσεις στην Αθήνα: Τσάι στη Σαχάρα, Λαοδικείας 18, Ιλίσια, τηλ. 211 0120936. Ημέρες και ώρες παράστασεων: Τετάρτη 21:45, Σάββατο: 19:15, Κυριακή 19.15 και 21:45, έως Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου. Τιμή εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων).

Παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη: Θέατρο Αθήναιον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 0832060. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:30 & στις 21:00, Κυριακή στις 20:00, από Σάββατο 13 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Τιμή εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων).