current views are: 9

5 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:25

«Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί» έως 6 Ιανουαρίου

Με ομόφωνη γνώμη κοινού και κριτικών η παράσταση της ομάδας ΑΤΟΝΑλ στο Θέατρο 104 συνεχίζεται…

Δημοσίευση 11:25’

Με ομόφωνη γνώμη κοινού και κριτικών η παράσταση της ομάδας ΑΤΟΝΑλ στο Θέατρο 104 συνεχίζεται…

Με ομόφωνη γνώμη κοινού και κριτικών η παράσταση της ομάδας ΑΤΟΝΑλ στο Θέατρο 104 συνεχίζεται…

Οι πιο ενθουσιώδεις εκ των θεατών την έκριναν ως την παράσταση της χρονιάς. Οι πιο ψύχραιμοι την συγκαταλέγουν μεταξύ των καλύτερων. Όλοι, με μια φωνή, μας παροτρύνουν να τη δούμε.

Ο λόγος για την παράσταση «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί» που ανέβηκε το ‘15 σε σκηνοθεσία Σοφία Μαραθάκη. Βασισμένη σε τέσσερα μονόπρακτα Ντέιβιντ Άιβς («Η Αφροδίτη με τη γούνα» και «Ο Δον Ζουάν στο Σικάγο») η παράσταση χαρακτηρίζεται από μουσικότητα, παιχνιδιάρικη διάθεση, διεισδυτικό χιούμορ και υψηλή αισθητική –τώρα πια και από μακροβιότητα.

Δείτε τι έγραψαν τα Μέσα για την παράσταση:

Εκκεντρικά ποπ είναι η ρητορική με την οποία ο Άιβς εξετάζει τη φύση (και τη θέση ) του πολιτισμού, της Ιστορίας, της γλώσσας, των σχέσεων και των ορίων τους. Η Μαραθάκη τα ενορχηστρώνει απογειώνοντας τη θεατρικότητα, τη σωματικότητα και την υλικότητα σε μια παράσταση υποδειγματικά υποστηριγμένη από την ίδια και το θίασο (Φ. Παπαχριστοπούλου, Κ. Παπαθεοδώρου, Γ. Σύρμας ), στο απέριττο σκηνικό σύμπαν-λευκό δώμα πειραματισμού (Κ.Ζαμάνης).

Αθηνόραμα – Ι. Δημάδη

Μία παράσταση μεγάλης πνοής, ορόσημο στη σύγχρονη παραστασιολογία.

Popaganda – Ι. Κλεφτόγιαννη

Οι ασκήσεις του Αϊβς πάνω στο παράλογο… της λογικής του λόγου, θα ήταν ξεπερασμένα και άσφαιρα αν η σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη δεν τα προσέγγιζε με την αναλυτικά αποκαλυπτική ανάγνωση, την έμπνευση, την παιχνιδιάρικη διάθεση μαζί με τη χυμώδη μετάφραση, την τέλεια συντονισμένη διδασκαλία και τη δεινότητα των ηθοποιών της ομάδας ΑΤΟΝΑλ.

Καθημερινή – Α.Κολτσιδοπούλου

Όπως ακριβώς μια μουσική παρτιτούρα, η παράσταση συνιστά μια συνέχεια από διάφορες ποιότητες ζωής. Ζητήματα επιστήμης, ιστορίας, πολιτικής, σχέσεων και τέχνης τιθασεύονται και μπαίνουν κάτω από το ίδιο γρανάζι. Και εγγράφονται δυναμικά στην ανάμνηση του θεατή. Εξ ου και η ταχεία διάδοση της φήμης της παράστασης.

To spirto- Σ. Χαραμή

Έξοχο αποτέλεσμα, που χαρακτηρίζεται από λεπτό και διεισδυτικό χιούμορ.

Αυγή – Σ. Κακουριώτης

Στα δυο μονόπρακτα -«Κανένα πρόβλημα» και «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί»- η σκηνοθέτρια Σοφία Μαραθάκη επιβεβαιώνει τις υποσχέσεις που έδωσε με το «Εσωτερικό»: κάνει μουσική. Ειδικά στο δεύτερο. Όπου ακολουθεί τους μινιμαλιστικούς τρόπους του Γκλας με μεγάλη επιτυχία. Και για να κάνεις μουσική στο θέατρο χρειάζεται να ρίξεις πολλή δουλειά με τους ηθοποιούς σου. Μια παράσταση με πολλά συν.

Totetartokoudouni.gr -Γιώργος Σαρηγιάννης

Η παράσταση μας πήγε πίσω, σε εποχές που η βία της πραγματικότητας δεν είχε ακόμα πάρει τέτοιες διαστάσεις. Και λειτούργησε θεραπευτικά, επιτρέποντας στο αβίαστο γέλιο που προκαλεί να γλυκάνει λίγο τους καημούς της καθημερινότητας.

Μαρώ Τριανταφύλλου -Εποχή

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Αιμιλία Αλεξάνδρα Κρητικού
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
Δραματολόγος: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Κουτσοδασκάλου
Φωνητική προετοιμασία: Αθηνά Τρέβλια
Κατασκευή σκηνικού: Αδριανός Ζαχαριάς
Ειδικές κατασκευές: Σαββίνα Πατρικίου
Μοδίστρα: Ελένη Μελισσού
Φωτογραφίες: Andrea Bonetti
Ηχογράφηση/Μίξη: DNA lab/ Φίλιππος Μαρινέλλης (Smart Audio Services)
Σχεδιασμός αφίσας, προγράμματος και flyer: Λίλα Σιμιτζή

Ερμηνεύουν: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σύρμας, Σοφία Μαραθάκη

«Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3455020. Ημέρες και ώρες παράστασης: Παρασκευή στις 21:15. Τιμή εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ατέλειες)