ΘΕΑΤΡΟ

Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση

Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2016, 17:25 / Ανανεώθηκε 22 Νοεμβρίου 2016, 17:24
 Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν επαναλαμβάνει το έργο του Χάινερ Μύλλερ σύμπαν για την πίστη, την προδοσία και τη διαρκή αναγκαιότητα της επανάστασης

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει το έργο του Χάινερ Μύλλερ σύμπαν για την πίστη, την προδοσία και τη διαρκή αναγκαιότητα της επανάστασης

Σασπόρτας: Όταν οι ζωντανοί δεν θα μπορούν άλλο ν’ αγωνίζονται, θ’ αγωνιστούν οι νεκροί. Με κάθε χτύπο στην καρδιά της Επανάστασης, φυτρώνει ξανά κρέας γύρω απ’ τα κόκαλά τους, έρχεται αίμα στις φλέβες τους, ζωή στο θάνατό τους. Η εξέγερση των νεκρών θα είναι ο πόλεμος των τοπίων, όπλα μας τα δάση, τα βουνά, οι θάλασσες, οι έρημοι του κόσμου. Εγώ θα γίνω δάσος, βουνό, θάλασσα, έρημος. Εγώ, αυτό είναι η Αφρική. Εγώ, αυτό είναι η Ασία. Οι δυο Αμερικές, είναι εγώ.

Απόσπασμα από το έργο «Η αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση» του Χάινερ Μύλλερ

Η «Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση» του ανατολικογερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1979. Εξιστορεί την απόπειρα τριών απεσταλμένων της επαναστατικής κυβέρνησης της Γαλλίας –εκτυλίσσεται στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης- στην αγγλική αποικία της Τζαμάικα να πυροδοτήσουν εξέγερση των σκλάβων. Ο μαύρος σκλάβος Σασπόρτας και ο αγρότης Γκαλουντέκ ρίχνονται ολόψυχα στον αγώνα. Ο λευκός διανοούμενος Ντεμπυσόν, γιος δουλοκτήτη κι επικεφαλής της τριάδας, βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα: να θυσιαστεί για το ιδανικό της Επανάστασης ή να απολαύσει τις ανέσεις και την ασφάλεια της οικογενειακής εστίας των δουλεμπόρων; Με αφορμή τη σύγκρουση και τον εσωτερικό διχασμό των τριών επαναστατών, ο Χάινερ Μύλλερ υφαίνει ένα βαθιά ποιητικό σύμπαν για την πίστη, την προδοσία και τη διαρκή αναγκαιότητα της επανάστασης.

Εμβόλιμο στο έργο της «Αποστολής» σύμφωνα με την προσφιλή συνήθεια του Χάινερ Μύλλερ, βρίσκεται ένα κείμενο πρόζας, που παραπέμπει στον κόσμο του Φραντς Κάφκα. Το κείμενο είναι γνωστό με τον τίτλο «Ο Άντρας στον ανελκυστήρα» και καταδεικνύει την αγωνία και τον φόβο ενός υπαλλήλου, στελέχους γραφειοκρατικού κολοσσού, ο οποίος δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή που του έχει ανατεθεί.

Ο Χάινερ Μύλλερ (1929-1995), θεωρείται ο σημαντικότερος, μετά τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, θεατράνθρωπος της μεταπολεμικής Γερμανίας. Δημοσίευσε τα πρώτα έργα του (ποιήματα και πεζά) το 1951. Τη δεκαετία του ’50 συνεργάστηκε με το θέατρο Μαξίμ Γκόρκι του Ανατολικού Βερολίνου και το 1959 βραβεύτηκε, μαζί με τη σύζυγό του Ίνγκε Μίλερ, με το Βραβείο Τόμας Μαν. Το 1990 βραβεύτηκε με το Βραβείο Κλάιστ. Οι σχέσεις του με το ανατολικογερμανικό καθεστώς διαταράχτηκαν το 1961, λόγω της κριτικής του στάσης. Ο ίδιος εξακολουθούσε να δηλώνει μαρξιστής και ουδέποτε αυτομόλησε στη Δύση, παρά τη μεγάλη διάδοση των έργων του και τα συνεχή ανεβάσματα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το 1984 έγινε μέλος της ανατολικογερμανικής Ακαδημίας Τεχνών. Μετά την επανένωση, το 1992, ο Μύλλερ κλήθηκε να συμμετάσχει στην πενταμελή καλλιτεχνική διεύθυνση του ιστορικού θεάτρου του Μπρεχτ, Berliner Ensemble. Το 1995, λίγο πριν το θάνατό του, αναγορεύτηκε στον μόνο καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου. Πέθανε το 1995 σε ηλικία 67 ετών.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Σκηνική εγκατάσταση - Κοστούμια: Ηλίας Παπανικολάου
Δραματουργική συνεργασία: Μαρία Σικιτάνο
Χειριστής φωτός: Δημήτρης Σταμάτης
Photo credits: Αντωνία Κάντα
Δημιουργία αφίσας: SoulDesign
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, ΝώνταςΔουζίνας

Διανομή: Ελεάνα Γεωργούλη (Ντεμπυσόν), Δαυίδ Μαλτέζε (Αντουάν, Πρώτη Αγάπη), Έβελυν Ασουάντ (Γυναίκα, Πρώτη Αγάπη, Προδοσία), Έλλη Ιγγλίζ (Γκαλουντέκ), Δημήτρης Παπαβασιλείου (Σασπόρτας).

Στο εμβόλιμο κείμενο, «Άντρας στον ανελκυστήρα» ο Δαυίδ Μαλτέζε.

«Η αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο, Αθήνα (πλησίον Μετρό Μεταξουργείο). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00, από 25 Νοεμβρίου έως 22 Ιανουαρίου. Τιμές εισιτηρίων: 12ευρώ (κανονικό),10ευρώ (φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ). Πληροφορίες-κρατήσεις εισιτηρίων: 210 3225207