ΘΕΑΤΡΟ

Για το μέλλον του Θεατρικού Μουσείου

της Λήδας Πιμπλή - Δημοσίευση 27 Μαΐου 2016, 14:32 / Ανανεώθηκε 27 Μαΐου 2016, 14:22
Για το μέλλον του Θεατρικού Μουσείου
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης των εκθεμάτων του μουσείου που σαπίζουν εδώ και χρόνια το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κήρυξε ομόφωνα τη συλλογή, μνημείο

Σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης των εκθεμάτων του μουσείου που σαπίζουν εδώ και χρόνια το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κήρυξε ομόφωνα τη συλλογή, μνημείο

Και με τη βούλα μνημεία είναι από εχθές, 26 Μαΐου, τα αντικείμενα της συλλογής του Θεατρικού  Μουσείου που εδώ και χρόνια ΔΕΝ λειτουργεί στο υπόγειο του Πνευματικού Κάντρου του Δήμου Αθηναίων. Προγράμματα, αρχεία, βιβλία, μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα από παραστάσεις, θύματα της διελκυστίνδας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων η οποία έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του μουσείου, κηρύχθηκαν μαζικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, γεγονός που –ελπίζουμε- ότι θα επιτρέψει τη διάσωση και επανέκθεσή τους.

Για να καταλάβει βέβαια κάποιος το νόημα της χθεσινής κίνησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, πρέπει να γνωρίζει τι έχει προηγηθεί. Το Θεατρικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1938 από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων είναι από το 1980 νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το οποίο εποπτεύεται από το σωματείο Κέντρο μελέτης και έρευνας του Ελληνικού θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο. Όσο για τη συλλογή, αυτή παραχωρείται από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων με τη μορφή χρησιδανείου.

Το Μουσείο με την πάροδο των χρόνων συσσώρευσε χρέη τα οποία αδυνατεί να αποπληρώσει με συνέπεια το μεν μουσείο να είναι κλειστό από το ’11, τα δε εκθέματα να κινδυνεύουν.

Για τη διάσωση των εκθεμάτων το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προτείνει τα τελευταία χρόνια διά στόματος των υπουργών Κ. Τασούλα στο παρελθόν και Αριστείδη Μπαλτά πιο πρόσφατα την μεταφορά και επανέκθεσή τους σε άλλο χώρο. Η τελευταία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι αφορούσε στη λειτουργία του μουσείου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όμως, η πρόταση σκόνταψε στο θέμα των χρεών.

Η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων δέχεται να παραδώσει τα εκθέματα υπό τον όρο ότι το υπουργείο θα αναλάβει τα οικονομικά βάρη της προηγούμενης κατάστασης, πράγμα που δεν έχει γίνει δεκτό μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού θέτει θέμα ευθυνών για ενδεχόμενες ζημιές των εκθεμάτων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr