current views are: 11

26 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:26

Τελευταίες παραστάσεις για τον Φιλοκτήτη του Ρίτσου στο Βρυσάκι

Η  Σίσσυ Παπαθανασίου και ο Ένκε Φεζολλάρι ανεβάζουν τον ποιητικό θεατρικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου από την «Τέταρτη Διάσταση» κάθε Δευτέρα και Τρίτη ως τις 27 Σεπτεμβρίου

Δημοσίευση 11:26’

Η  Σίσσυ Παπαθανασίου και ο Ένκε Φεζολλάρι ανεβάζουν τον ποιητικό θεατρικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου από την «Τέταρτη Διάσταση» κάθε Δευτέρα και Τρίτη ως τις 27 Σεπτεμβρίου

Η  Σίσσυ Παπαθανασίου και ο Ένκε Φεζολλάρι ανεβάζουν τον ποιητικό θεατρικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου από την «Τέταρτη Διάσταση» κάθε Δευτέρα και Τρίτη ως τις 27 Σεπτεμβρίου

Μεγάλα πρότυπα
μας κληροδότησαν∙

— ποιος τους τα ζήτησε; —

ας μας άφηναν μέσα στο ελάχιστο, στο δικό μας ελάχιστο∙

δε θέλουμε να μετρηθούμε μ’ αυτά∙

— τι κερδίσατε άλλωστε; τι κερδίσαμε;

Ο «Φιλοκτήτης», η τραγωδία του Σοφοκλή για τη μάχη ανάμεσα στο επωφελές και στο ηθικό, τον θεϊκό και τον ανθρώπινο νόμο, ήταν η αφετηρία για τη δημιουργία του ομότιτλου ποιητικού/θεατρικού μονόλογου του Γιάννη Ρίτσου που περιλαμβάνεται στη συλλογή «Τέταρτη Διάσταση» (εκδόσεις Κέδρος). Ένα από τα πιο σύνθετα και καλλιτεχνικά ώριμα έργα του ποιητή, συνοψίζει τις αναζητήσεις του,  δημόσιες και ιδιωτικές, ανατρέχοντας συχνά στους δραματικούς ποιητές της αρχαιότητας και στο δίπολο ύβρις-νέμεσις.

Τον «Φιλοκτήτη» του Ρίτσου επέλεξαν για την πρώτη συνεργασία τους επί σκηνής η σκηνοθέτις και θεατρολόγος Σίσσυ Παπαθανασίου και ο επίσης σκηνοθέτης και ηθοποιός Ένκε Φεζολλάρι. Επιλογή με διπλή σημασία αφού σηματοδοτεί αφενός μια στροφή στην αντιμετώπιση του έργου του Ρίτσου –το ενδιαφέρον για εκείνον έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια διεθνώς-  και αφετέρου μια διάθεση θεώρησης των διλημμάτων που θέτει η εποχή μέσα από το πρίσμα της ποίησης.

Δυο λόγια για την υπόθεση:

Καλοκαιριάτικο απόγευμα, σε μια ερημική ακρογιαλιά νησιού-ίσως της Λήμνου.

Δέκατος χρόνος του Τρωικού πολέμου. Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη και τα όπλα του Ηρακλή που αυτός έχει, η Τροία δεν κατακτιέται. Τον Φιλοκτήτη, στο έρημο νησί που τον έχουν εγκαταλείψει οι σύντροφοί του καθ’οδόν  προς την Τροία, τον επισκέπτεται ο Νεοπτόλεμος, ο γιός του Αχιλλέα, παρέα με τον Οδυσσέα. Προσπαθεί να του αποσπάσει τα όπλα. Να πείσει τον ήρωα να επιστρέψει στη μάχη.

Ο Νεοπτόλεμος μιλάει προς τον Φιλοκτήτη με μια εξομολογητική διάθεση, ο Φιλοκτήτης ακούει βουβός τον Νέο σε μια επώδυνη αναδρομή του στο παρελθόν. Συγκεκριμένα στην παιδική του ηλικία με τις εικόνες του πατέρα και της μητέρας, προσώπων που κυριαρχούν στο ψυχικό σύμπαν του παιδιού. Ο Νεοπτόλεμος, νεαρό παιδί και ο Φιλοκτήτης ώριμος και γεμάτος κατανόηση άνδρας. 

Στον δραματικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου ο Φιλοκτήτης δεν μιλά. Μιλά μόνον ο νεαρός Νεοπτόλεμος. Και μιλά για την προδοσία, την εγκατάλειψη, την εκμετάλλευση, την πολιτική ευθύνη. Για την παιδική ηλικία, τη μνήμη και το τραύμα.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Γιάννης Ρίτσος
Σκηνοθεσία: Σίσσυ Παπαθανασίου
Συμμετοχή: Βέφη Ρέδη
Σκηνικός χώρος- Κοστούμια: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Μουσική: The Milena principle project
Δ/νση Παραγωγής: Νεφέλη Συρίγου
Φωτογραφία: Frank James Johnson και Αντώνης Κωνσταντουδάκης
Αφίσα-Σχεδιασμός έντυπου & ηλεκτρονικού υλικού: A4artdesign/Vasso Avramopoulou.

Ερμηνεύει ο Ένκε Φεζολλάρι

Η ηθοποιός Βέφη Ρέδη δανείζει τη φωνή της σε ένα μοιρολόι από τα βάθη των Βαλκανίων.

Φιλοκτήτης του Γιάννη Ρίτσου, Βρυσάκι Χώρος Τέχνης & Δράσης, Bρυσακίου 17, Πλάκα, τηλ. 210 3210179, www.vryssaki.gr. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη, έως 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:30. Τιμές Εισιτηρίων: 8 € (γενική είσοδος), 5 € (μειωμένο για φοιτητές και κατόχους ανεργίας ΟΑΕΔ)