ΘΕΑΤΡΟ

Το Καπλάνι της Βιτρίνας από 13 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αβάκιο

Δημοσίευση 27 Οκτωβρίου 2016, 14:02 / Ανανεώθηκε 21 Δεκεμβρίου 2016, 17:33
Το Καπλάνι της Βιτρίνας από 13 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αβάκιο
Facebook Twitter Whatsapp

Η Μελίνα και η Μυρτώ, οι δυο αξιαγάπητες ηρωίδες του πρώτου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη, αναβιώνουν στη σκηνή του θεάτρου από την Ανδρομάχη Χρυσομάλλη

Η Μελίνα και η Μυρτώ, οι δυο αξιαγάπητες ηρωίδες του πρώτου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη, αναβιώνουν στη σκηνή του θεάτρου από την Ανδρομάχη Χρυσομάλη

Λίγοι συγγραφείς κατάφεραν ποτέ να αγγίξουν τις ψυχές των παιδιών και των εφήβων με τον τρόπο της Άλκης Ζέη. Η ευθύτητα, το χιούμορ, η φαντασία και η ανθρωπιά των χαρακτήρων της την καθιστούν αυτομάτως ξεχωριστή από όλους σχεδόν τους συναδέλφους της και την κατατάσσουν στην κατηγορία των προικισμένων παραμυθάδων.

Το «Καπλάνι της Βιτρίνας» πρωτοκυκλοφόρησε το ’63 (εκδ. Μεταίχμιο). Με αυτό η Ζέη συστήθηκε στο κοινό και, για αυτό και μόνο, θα τη θυμόμαστε πάντα.

Η Μέλια και η Μυρτώ, η Μυρτώ και η Μέλια, οι δύο ηρωίδες της  πέφτουν τα βράδια για ύπνο στο σπίτι του παππού τους στο νησί. Όμως, πριν αποκοιμηθούν, συνεννοούνται συνθηματικά. ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; Με αυτό τον τρόπο ξορκίζουν το σκοτάδι και τις σκιές του. Και περιμένουν το καλοκαίρι. Τότε που γεμίζουν τα σπίτια και ανταμώνουν με τους φίλους και τις φίλες τους.

Όμως, πάνω απ’ όλα και όλους περιμένουν τον Νίκο, τον ξάδερφό τους, φοιτητή στην Αθήνα, που σκαρώνει απίθανες ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη που «κατοικεί» στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού και πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο μάτι του.

Αυτό το σημαδιακό βιβλίο, την ιστορία της παιδικής ηλικίας της Άλκης Ζέη στη Σάμο, διασκεύασε για τη σκηνή η Ανδρομάχη Χρυσομάλη. Με σεβασμό και ευαισθησία, με άξιους συνεργάτες και εντεκαμελές καστ.

Το κοινό, όπως ήταν φυσικό, ανταποκρίθηκε και οι παραστάσεις, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου sold-out. Φέτος το «Καπλάνι της Βιτρίνας» επαναλαμβάνεται για λίγες Κυριακές μόνο.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά- Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Μιχάλης Αβραμίδης
Στίχοι τραγουδιού: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Προβολές 3D και Video Art: Σπύρος Ρασιδάκης, Αλέξανδρος Τσερέπας
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Επιμέλεια κίνησης: Κική Μπάκα
Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Μανδαράκας, Χρίστος Σιμάτος
Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Α΄ Θοδωρής Ντουρντουρέκας, Β΄ Ελεάννα Φινοκαλιώτη
Κατασκευή Σκηνικών: Παναγιώτης Λαζαρίδης , Βασίλης Σακκής

Παίζουν: Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μαρία Κοκκινίδου, Τζένη Παρασκευαΐδου, Φοίβος Παπακαλούσης Χριστίνα Πάγκαλη, Πανάγος Ιωακείμ,  Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Γιώργος Βουβάκης.

Το Καπλάνι της Βιτρίνας, Θέατρο Αβάκιο, Ιερά Οδός 7-11, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακές στις 12:00, πρωινές για σχολεία στις 10:00, από Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 έως Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016. Τιμές εισιτηρίων:12 € ενήλικες,10 € παιδικό, 8 € ομαδικό. Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 5325563 / 697 7063881