current views are: 7

21 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση12:08

Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας ζωντανεύει στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού

Το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ διασκεύασε για τη σκηνή η Έλσα Ανδριανού και σκηνοθέτησε ο Άρης Τρουπάκης

Δημοσίευση 12:08’

Το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ διασκεύασε για τη σκηνή η Έλσα Ανδριανού και σκηνοθέτησε ο Άρης Τρουπάκης

Το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ διασκεύασε για τη σκηνή η Έλσα Ανδριανού και σκηνοθέτησε ο Άρης Τρουπάκης

Το μοναδικό βιβλίο για παιδιά του Όσκαρ Ουάιλντ κυκλοφόρησε το 1888, στην αρχή της καριέρας του, και έχει τίτλο «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας και άλλα παραμύθια» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος). Πρόκειται για μια συλλογή παραμυθιών, όπου διακρίνονται η ευαισθησία και το χιούμορ του δημιουργού –η πικρία που διακρίνει τα πιο ώριμα έργα του δεν έχει παρεισφρήσει ακόμα στη σκέψη του.

Το παραμύθι που έδωσε τον τίτλο στην συλλογή, «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας», είναι ένα από τα ωραιότερα που έχουν γραφτεί, ένας ύμνος στις αξίες της φιλίας, του αλτρουισμού και της ανιδιοτελούς αγάπης.

Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας έχει περάσει όλη τη ζωή του πίσω από τους τοίχους του παλατιού, δίχως έγνοιες και σκοτούρες, πάντα ξέγνοιαστος και χαμογελαστός.

Όταν φεύγει από τη ζωή, ένα χρυσό άγαλμα στήνεται στην πόλη προς τιμή του. Παρατηρώντας τον κόσμο από ψηλά, ως άγαλμα πια, ο Πρίγκιπας ανακαλύπτει μιαν άλλη πλευρά της πραγματικότητας που αγνοούσε έως τότε: την φτώχια, την ασχήμια, διαφθορά και την υποκρισία.

Και ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας δακρύζει κάθε βράδυ για όλα τα άσχημα που συμβαίνουν γύρω του. Ώσπου, ένα μικρό χελιδόνι, κουρνιάζει στα πόδια του

Την θεατρική διασκευή του παραμυθιού υπογράφει η Έλσα Ανδριανού, στενή συνεργάτης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Στάθη Λιβαθινού. Η σκηνοθεσία είναι του Άρη Τρουπάκη (Κόμης Αλμαβίβα στην παράσταση «Ο γάμος του Φίγκαρο») ενώ ο θίασος αποτελείται από γνωστά μας πρόσωπα από την ομάδα της Πειραματικής Σκηνής.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Διασκευή / Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης
Σκηνικά & κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Xαράλαμπος Γωγιός
Χορογραφία/επιμέλεια κίνησης: Πολίν Ουγκέ
Φωτισμοί: Aλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φώτης Κουτρουβίδης
*στη δραματουργική επεξεργασία βοήθησε και ο θίασος

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Νικόλας Αναστασόπουλος, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Βασίλης Ανδρέου, Μαλαματένια Γκότση, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Αμαλία Τσεκούρα

Μουσικοί επί σκηνής : Aλέξης Κωτσόπουλος, Νίκος Καρύδης

«Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας», Εθνικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, τηλ. 210 5288170-171, 210 7234567. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη έως Παρασκευή για σχολεία, Κυριακή στις 16:00 για το κοινό. Τιμές εισιτηρίων: 10€, 7€ (παιδικό), κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ 5€. Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου, τηλεφωνικά και στο www.n-t.gr. Kρατήσεις για συλλόγους και σχολεία στο 210 5288178.