ΘΕΑΤΡΟ

Αποστολή στον «Γαλαξία» με το Εθνικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή (photos & video)

Δημοσίευση 20 Οκτωβρίου 2016, 20:01 / Ανανεώθηκε 20 Οκτωβρίου 2016, 17:17
Αποστολή στον «Γαλαξία» με το Εθνικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή (photos & video)
Facebook Twitter Whatsapp

Για πρώτοι φορά οι δύο κορυφαίοι καλλιτεχνικοί οργανισμοί συμπράττουν για να παρουσιάσουν το πρωτότυπο έργο του κορυφαίου έλληνα χορευτή και χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη

Για πρώτοι φορά οι δύο κορυφαίοι καλλιτεχνικοί οργανισμοί συμπράττουν για να παρουσιάσουν το πρωτότυπο έργο του κορυφαίου έλληνα χορευτή και χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη

Μια πραγματική «κοσμογονία» θα συντελείται σιωπηλά αυτές τις ημέρες στα παρασκήνια του Εθνικού και της Λυρικής. Για πρώτη φορά οι δύο καλλιτεχνικοί οργανισμοί που ξεκίνησαν ως ένας –η Λυρική αυτονομήθηκε από το Εθνικό το 1944- συμπράττουν σε μια κοινή παραγωγή, προοίμιο μιας γόνιμης –ελπίζουμε- συνεργασίας , η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα στην καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας.

Η αφορμή για την κινητοποίηση είναι το νέο χοροθεατρικό έργο του Αντώνη Φωνιαδάκη, διευθυντή εδώ και λίγο καιρό του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ένα έργο πάνω στις έννοιες της αρχής, της δημιουργίας εκ του μηδενός, της τυχαιότητας και της όσμωσης ανάμεσα σε στοιχεία ξένα μεταξύ τους.

Η παράσταση εκκινεί από την ιδέα του σύμπαντος και της δημιουργίας του κόσμου: από το τίποτα γεννιέται ο χώρος και ο χρόνος. Μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), μία σειρά από φυσικές αντιδράσεις, χημικές ενώσεις, βιολογικές και θερμικές μεταβολές, και άλλες διεργασίες, οργάνωσαν τα υλικά που προέκυψαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τους γαλαξίες, τα αστέρια, τον πλανήτη μας. Το ανθρώπινο ον, καρπός και αυτό τυχαίων οργανικών ενώσεων, ένα ον που δεν αρκείται στο χώρο που τον περιβάλλει και στο χρόνο που του αναλογεί, διερωτάται από την πρώτη νοήμονά του μέρα ποια είναι η απώτατη καταγωγή του κόσμου του. Πού κρύβεται το μυστικό του σύμπαντος; Έχει σχέση με το νόημα της ζωής; Οι επιστήμες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το πρώτο και οι θρησκείες να δώσουν μια απάντηση στο δεύτερο· οι πρώτες στρέφουν τα μικροσκόπιά τους στα απολιθώματα και τα τηλεσκόπιά τους πέρα ακόμη κι από τον γαλαξία μας, οι δεύτερες συνεχίζουν να εξασκούν πανάρχαιες εκστατικές πρακτικές, οι μεν ψάχνουν το πώς, οι δε το γιατί.

Και το ερώτημα που μοιραία προκύπτει και απασχολεί εξίσου τον άνθρωπο είναι: Θα τελειώσει;  Πώς θα τελειώσει; Τι θα συμβεί μετά; Πάλι τίποτα;

Την παράσταση απασχολεί το πέρασμα από την αποδόμηση και την αποκωδικοποίηση στην ανασύνθεση ενός καινούργιου χώρου, που αποτελεί τόσο ένα βασικό ζητούμενο της τέχνης του χορού, όσο και της δουλειάς του ίδιου του Αντώνη Φωνιαδάκη.

Κείμενα επιστημονικά, διάλογοι αστροναυτών, στίχοι, ορισμοί διαστημικών αντικειμένων, κ.ά., μαζί με τη μουσική των Γκυαίργκυ Λίγκετι, Ιάννη Ξενάκη, Ζυλιέν Ταρρίντ, συνοδεύουν τους χορευτές και τους δύο ηθοποιούς στο «αστρικό» ταξίδι τους.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, σημειώνει: «Η διαρκής έρευνα στην τέχνη μου με έχει οδηγήσει συχνά σε νέες αναζητήσεις, πειραματικές αναγνώσεις, απρόσμενες συμπράξεις. Η πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με την Εθνική Λυρική Σκηνή, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Διευθυντής Μπαλέτου της ΕΛΣ, με οδήγησε στην έρευνα της αρχής των πραγμάτων, της stelliferous era, που σημαίνει κάτι σαν ‘αστερογενής εποχή’. Ο όρος περιγράφει την εποχή του σύμπαντος που διανύουμε, κατά την οποία η ύλη μετατράπηκε σε αστέρια και γαλαξίες, συνεπώς κατά την οποία γεννήθηκαν ο ήλιος μας και το αστρικό σύστημα που τον περιβάλλει. Η παράσταση Γαλαξίας επιχειρεί να εξερευνήσει την προσπάθειά του ανθρώπου να ορίσει ό,τι γνωρίζει και ό,τι ερευνά. Μέσα από τις συνθέσεις των Ξενάκη, Λίγκετι, Ταρρίντ,  μέσα από τον λόγο των ηθοποιών και την κίνηση των χορευτών, η παράσταση Γαλαξίας έρχεται αντιμέτωπη με τα μεγάλα ερωτήματα του ανθρώπου, χωρίς να προσπαθεί να δώσει απαντήσεις».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, σημειώνει: «Η συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με την Εθνική Λυρική Σκηνή είναι το πρώτο βήμα μιας πορείας που προσδοκούμε να έχει μέλλον. Η συμπόρευση με σημαντικούς φορείς πολιτισμού είναι μέρος της φιλοσοφίας και του οράματός μας, και η συγκεκριμένη παραγωγή σηματοδοτεί την επιθυμία μας για μια γόνιμη, υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, μακροχρόνια σχέση τόσο με την ΕΛΣ όσο και με άλλους φορείς. Χωρίς στεγανά, η σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη, ανοίγει τις πόρτες της σε παραγωγές  μικτών εκφραστικών μέσων, χορός, μουσική, σύγχρονες μορφές παραστατικών τεχνών και εγκαινιάζει το ρεπερτόριό της με μια σημαντική δημιουργία του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρων Μιχαηλίδης, σημειώνει: «Αν και η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκίνησε ως τμήμα του Εθνικού Θεάτρου από το 1939 έως το 1944, οπότε και αυτονομήθηκε, είναι εντυπωσιακό ότι η πρώτη συνεργασία μεταξύ των δύο ιστορικών φορέων έρχεται πολλές δεκαετίες αργότερα, κατά την Καλλιτεχνική περίοδο 2016-17. Οι πολύ γόνιμες συζητήσεις μας με τον Στάθη Λιβαθινό κατέληξαν στην πολύ ευτυχή συνεργασία των δύο φορέων, η οποία ξεκινά στις 3 Νοεμβρίου 2016, στο Θέατρο Ρεξ - Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη με την παράσταση Γαλαξίας. Ο νέος μας διευθυντής Μπαλέτου Αντώνης Φωνιαδάκης, επιχειρεί μια πολύ δημιουργική σύμπραξη χορού και θεατρικού λόγου, η οποία θα είναι μόνο η αρχή από μια σειρά συμπράξεων με το Εθνικό μας Θέατρο».

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μουσική Γκυαίργκυ Λίγκετι, Ιάννης Ξενάκης, Ζυλιέν Ταρρίντ
Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία Αντώνης Φωνιαδάκης – APOTOSOMA
Σκηνογραφία – Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια Αντώνης Φωνιαδάκης
Συνεργάτις δραματουργός: Έρι Κύργια

Συμμετέχουν: Οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου: Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Λεωνή Ξεροβάσιλα

Οι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Μάγδα Κούκου - Φέρρα, Στέλιος Κατωπόδης, Μάικλ Ντούλαν, Θανάσης Σολωμός,

Οι χορευτές σύγχρονου χορού: Γιάννης Λάβνερ, Πιερ Μαζεντί, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μάρω Σταυρινού. 

Γαλαξίας, Εθνικό Θέατρο – Rex – Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη, Πανεπιστημίου 48 , τηλ. 210 3305074, 210 7234567. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις  20:00, Κυριακή στις 19:00, από 3 έως 27 Νοεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (φοιτητικό), Πέμπτη ενιαία τιμή 13€. Προπώληση ΕΛΣ: Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια / Τρίτη - Κυριακή από τις 09.00 έως τις 21.00 & Δευτέρα από τις 09.00 έως τις 16.00 / Τηλ. Κέντρο 2103662100 / Ομαδικές πωλήσεις 2103711342 / Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr