current views are: 9

14 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:03

«Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας»

Ένα έργο της πρωτοεμφανιζόμενης Έρσης Νιαώτη για την ανορεξία και τη βουλιμία από τη γυναικεία σκοπιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Δημοσίευση 11:03’

Ένα έργο της πρωτοεμφανιζόμενης Έρσης Νιαώτη για την ανορεξία και τη βουλιμία από τη γυναικεία σκοπιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Ένα έργο της πρωτοεμφανιζόμενης Έρσης Νιαώτη για την ανορεξία και τη βουλιμία από τη γυναικεία σκοπιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Από lifestyle εμμονή, πραγματική ασθένεια με μεγάλο προσωπικό και κοινωνικό κόστος και θύματα. Ο λόγος για τις διατροφικές διαταραχές που αποκτούν χαρακτήρα επιδημίας, ιδιαίτερα στον γυναικείο πληθυσμό, αποκαλύπτοντας την υποκείμενη νοσηρότητα της κουλτούρας της εικόνας, που μετρά τους ανθρώπους με το ζύγι και την αντανάκλασή τους στον φακό.

Η Έρση Νιαώτη, νέα θεατρική συγγραφέας, αποφάσισε στην πρώτη προσπάθειά της να δώσει τον λόγο σε μια γυναίκα που η ζωή της ολόκληρη συνθλίβεται ανάμεσα στις μυλόπετρες της ανορεξίας και της βουλιμίας. Μια γυναίκα που ξύπνησε πολλές φορές «με τα μαλλιά της μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας» μιλάει σε πρώτο πρόσωπο για όλα εκείνα που τη βασανίζουν, τις ανικανοποίητες ανάγκες, τους πόθους και τα προσωπικά Βατερλό της.

Η παράσταση ανεβαίνει από τον Θεατρικό Οργανισμό Νέος Λόγος, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Στέλλας Κρούσκα, κάθε Δευτέρα στο  Studio Μαυρομιχάλη. Ακολουθεί συζήτηση για το θέμα των διατροφικών διαταραχών με μέλη της Αδερφότητας των Ανώνυμων Υπερφάγων.

Στην Ελλάδα, οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι υπάρχουν από το 1983, πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια σε 6 πόλεις όπου λειτουργούν ομάδες –πραγματοποιούνται και διαδικτυακές συναντήσεις. Στόχος τους να προσφέρουν σωματική, συναισθηματική και πνευματική υποστήριξη στους πάσχοντες από διατροφικές διαταραχές. Τα μέλη ακολουθούν ένα πρόγραμμα Δώδεκα Βημάτων, ανάλογο με εκείνο που εφαρμόζουν οι  Ανώνυμοι Αλκοολικοί.

Στους ΑΥ θα βρείτε μέλη που είναι νοσηρά παχύσαρκα, υπερβολικά ή μέτρια υπέρβαρα, μετρίου βάρους ή λιποβαρή· άτομα που ελέγχουν τις διατροφικές τους συμπεριφορές· ή εντελώς ανίκανα να ελέγξουν το ψυχαναγκαστικό τους φαγητό. Η μόνη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος στους ΑΥ είναι η επιθυμία να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά.

Όπως ισχύει και με άλλα προγράμματα Δώδεκα Βημάτων, ένα βασικό αξίωμα των ΑΥ είναι η ανωνυμία, η οποία προσφέρει στα μέλη ελευθερία έκφρασης, ισότητα και προστασία μέσα στην κοινότητα των ΑΥ. Η Ανωνυμία στο επίπεδο τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης και άλλων μέσων μαζικής επικοινωνίας διασφαλίζει πως το ότι είναι κάποιος μέλος των ΑΥ δεν θα αποκαλυφθεί. Αυτό προστατεύει τόσο το ίδιο το άτομο όσο και την Αδελφότητα ως σύνολο.

Οι ΑΥ δε συνδέονται με κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό, πολιτική κίνηση, ιδεολογία ή θρησκευτικό δόγμα και δεν παίρνουν θέση για εξωτερικά ζητήματα. Δεν απαιτούνται εγγραφές ή συνδρομές από τα μέλη. Η Αδελφότητα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη μέσω των δικών της εισφορών και της πώλησης της βιβλιογραφίας των ΑΥ.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Στέλλα Κρούσκα
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί – Φωτογραφίες: Κωστής Καπελώνης
Βοηθός σκηνογράφου: Δάφνη Μαλέα

Παίζει η Στέλλα Κρούσκα.

«Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας», Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα, τηλ. 210 6453330. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό, 10 ευρώ, φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών, 8 ευρώ, άνεργοι, ατέλειες, 5 ευρώ