ΘΕΑΤΡΟ

Όνειρο στο Κύμα & Έρως Ήρως στη Σχολή Καλών Τεχνών

Δημοσίευση 24 Οκτωβρίου 2016, 19:01 / Ανανεώθηκε 24 Οκτωβρίου 2016, 18:52
Όνειρο στο Κύμα & Έρως Ήρως στη Σχολή Καλών Τεχνών
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει το πρώτο μέρος της τριλογίας-αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει το πρώτο μέρος της τριλογίας-αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Με δύο διηγήματα, το «Όνειρο στο Κύμα» & το «Έρως Ήρως», ξεκίνησε ο Δήμος Αβδελιώδης την περιήγησή του στον κόσμο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το πρώτο μέρος μιας τριλογίας-αφιέρωμα στον «άγιο» των ελληνικών γραμμάτων. Φέτος η παράσταση  «Όνειρο στο Κύμα» & το «Έρως Ήρως» επαναλαμβάνεται στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, πάντα με τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη στον ρόλο του αφηγητή που ζωντανεύει τη μοναδική γλώσσα του Παπαδιαμάντη, με μοναδικό στήριγμά του το ίδιο το κείμενο.

Ο Δήμος Αβδελιώδης σημειώνει για την παράσταση:

«Στο πρώτο διήγημα της παράστασης ο Παπαδιαμάντης δημιουργώντας ένα ιδανικό ονειρικό τοπίο, φυσικής ομορφιάς μέσα στο φεγγαρόφωτο, αποφεύγοντας συνειδητά το βάρος και το πάθος μιας μάταιης, στιγμιαίας ικανοποίησης, εστιάζει το βλέμμα  και αντικρίζει με δέος, την ομορφιά του γυμνού γυναικείου σώματος, καθώς βυθίζεται και αναδύεται μέσα στους φωσφορίζοντες από τη Σελήνη κυματισμούς της Θάλασσας, όπως η  “Αναδυομένη Αφροδίτη” ενός αγάλματος με πολλές παραλλαγές, όπου όμως σ’ όλες του τις μορφές και απ’ όλους τους καλλιτέχνες έχει αποτυπωθεί σταθερά το δέος, δηλαδή ο μετά φόβου και ρίγους θαυμασμός αλλά και ο σεβασμός απέναντι στο γυμνό γυναικείο κορμί, σαν ένθεης υπόστασης της αλήθειας. Ο Έρωτας, μόνιμος συνοδός της Αφροδίτης, φτερουγίζει από πάνω ψηλά αλλά δεν πληγώνει, γιατί δεν ρίχνει τα βέλη του πάθους, παραμένοντας ουράνιος και αθώος. 

»Στο δεύτερο διήγημα ο Έρωτας, έχοντας ρίξει τα βέλη του πάθους, έχει κατέβει στη γη και έχει κουρνιάσει μέσα στο νου και την καρδιά ενός Νεαρού ναύτη, για ένα  συνομήλικό του Κορίτσι .Ο αφηγητής Παπαδιαμάντης αφουγκράζεται το πάθος του Νεαρού, τον νοιώθει και συντάσσεται μαζί του, μπροστά στον άμεσο και αιφνίδιο κίνδυνο να χάσει το ύψιστο αντικείμενο της επιθυμίας του, την Νεαρή αγαπημένη του, από έναν πολύ μεγαλύτερό του Άνδρα.

»Αφηγητής και Νεαρός ταυτίζονται, μάχονται με σκέψεις, μήπως αποτρέψουν ακόμα και με τη βία, την επερχόμενη συντριβή των πόθων τους πάνω στον κάβο της πραγματικότητας, όπου σε λίγο θα προσεγγίσει η βάρκα του Νεαρού ναύτη, μεταφέροντας, έναντι αμοιβής, στην απέναντι από το νησί ακτή τον ηλικιωμένο Γαμπρό, και Νύφη, την ίδια την αγαπημένη του.

»Όμως το πάθος μετριάζεται και υποχωρεί, όταν υπακούει στη λογική τάξη.Τότε ο γήινος Έρως μεταμορφώνεται, και γίνεται Ήρωας.»

Η ταυτότητα της παράστασης:

Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, δραματουργία, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύει: Θεμιστοκλής Καρποδίνης 
Μουσική: Debussy, la mer                                                     
Προβολή/Επικοινωνία: BrainCo S.A.

Όνειρο στο κύμα & Έρως Ήρως, Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Ταύρος. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή- Σαββάτο, 21:00 , Κυριακές, 18:00, από 18 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου.Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση, φοιτητές, άτομα άνω των 65, πολύτεκνων, ΑΜΕΑ 10,00 ευρώ, Ταμείο 12,00 ευρώ, Ανέργων, ατέλεια 5,00 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων: τηλ.ο 6947186910

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr