ΘΕΑΤΡΟ

Ο Αντώνης Αντύπας σκηνοθετεί «Πόθους κάτω από τις λεύκες»

Δημοσίευση 2 Ιανουαρίου 2017, 15:41 / Ανανεώθηκε 12 Ιανουαρίου 2017, 18:45
Ο Αντώνης Αντύπας σκηνοθετεί «Πόθους κάτω από τις λεύκες»
Facebook Twitter Whatsapp

Το αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νηλ ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο ογδόντα χρόνια μετά από το πρώτο ιστορικό ανέβασμα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη

Το αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νηλ ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο ογδόντα χρόνια μετά από το πρώτο ιστορικό ανέβασμα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη

Ο Αντώνης Αντύπας κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Από το 1990 ως το 2012 ήταν η ψυχή και η κινητήριος δύναμη πίσω από το Απλό Θέατρο –τον χώρο όπου σήμερα στεγάζεται το θέατρο Σημείο πίσω από την Πάντειο-, ένα εργαστήριο θεατρικών ζυμώσεων που γέννησε σημαντικές παραστάσεις και εξέθρεψε σπουδαίους ηθοποιούς. Ο Αντύπας, ως σκηνοθέτης, κινήθηκε πάντα σε ξεχωριστό μήκος κύματος από τους περισσότερους επώνυμους σύγχρονούς του. Η δουλειά του χαρακτηρίζονταν πάντα από «μετριοπάθεια», απόλυτο σεβασμό στο κείμενο, εξαντλητική δουλειά με τους ηθοποιούς και μεγάλη προσοχή στις «λεπτομέρειες» (μουσική, φωτισμοί, κοστούμια, σκηνικά).

Όλα αυτά –αντί προλόγου- μας βοηθούν να σχηματίσουμε μια ιδέα για την παράσταση που θα ανέβει τις επόμενες ημέρες στη σκηνή του Εθνικού σε σκηνοθεσία του ίδιου με τους Νίκο Γιαλελή, Γιώργο Κέντρο, Γιώργο Χριστοδούλου και Μαρία Κίτσου. Το εμβληματικό έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» (1924) θα παρουσιαστεί όπως το εμπνεύστηκε ο  δημιουργός του: ως ένα ποιητικό δράμα με επιρροές από τον Στρίντμπεργκ και την αρχαία ελληνική τραγωδία, στο οποίο οι ήρωες είναι ταυτόχρονα αυτόβουλα όντα και υποχείρια δυνάμεων πέρα από τον έλεγχό τους.

Δυο λόγια για την υπόθεση:

Ο Εφραίμ Κάμποτ, μετανάστης από την Ιρλανδία, πασχίζει να στήσει τη ζωή του στη Νέα Αγγλία των Η.Π.Α. Εκεί ζει με τους τρεις γιους του, τον Πίτερ και τον Σιμεόν, από τον πρώτο του γάμο, και τον Ίμπεν, από τον δεύτερο. Η σκληρή δουλειά και η καταπίεση από τον δεσποτικό πατέρα, μετά την τρίμηνη απουσία του, θα ωθήσει τους δύο μεγαλύτερους γιους να μεταναστεύσουν στη «Γη της Επαγγελίας», η οποία, για την εποχή στην οποία αναφέρεται το έργο, είναι η Καλιφόρνια. Στο κτήμα θα παραμείνει ο τρίτος γιος, ο Ίμπεν, ο οποίος θα ερωτευτεί την νέα όμορφη σύζυγό του πατέρα, Άμπι.

Η συγκυρία θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού ερωτικού τριγώνου μέσα από το οποίο ο Ο’ Νηλ θα αποτυπώσει τις υπαρξιακές του ανησυχίες και τις πολιτικές του αναζητήσεις. Σε αυτό το έργο καταφέρνει να μετατρέψει τους απλούς αγρότες σε σύμβολα του σύγχρονου κόσμου, οι οποίοι, όπως και οι ήρωες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας, συνομιλούν διαρκώς με την σύγχρονη πραγματικότητα.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας                     
Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας                                   
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας            
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου                                       
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα                                 
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου                               
Βοηθός σκηνοθέτη: Ορέστης Τάτσης             
Συνεργάτης δραματολόγος: Άννα Αγγέλου              

Διανομή: Νίκος Γιαλελής (Πίτερ), Γιώργος Κέντρος (Εφραίμ Κάμποτ), Μαρία Κίτσου (Άμπι Πάτναμ), Παναγιώτης Παναγόπουλος (Σιμεόν), Γιώργος Χριστοδούλου (Ίμπεν), Σταύρος Μερμήγκης (Σερίφης), Γιώργος Ζυγούρης (Βοηθός Σερίφη), Ανδρέας Παπανικόλας (Βοηθός Σερίφη).

Αγρότες: Μαργαρίτα Ανθίδου, Γιώργος Βερτσώνης, Ιουλιέτα ΟυλιΘύμη, Χριστίνα Ντέμου, Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ , Αλκης Μαγγόνας, Μάγδα Λέκκα, Δημήτρης Τσεσμελής, Ανθή Χαιροπούλου         

Μουσικός επί σκηνής: Κώστας Λώλος, βιολί                                  

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

«Πόθοι κάτω από τις λεύκες», Εθνικό Θέατρο, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210 5288170-171, 210 7234567, www.n-t.gr. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00,  Κυριακή  στις  19:00,  από 19 Ιανουαρίου έως 9 Απριλίου 2017. Τιμές εισιτηρίων 15€, 10€ (φοιτητικό), κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ 5€, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη ενιαία τιμή 13€.  Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: Στα εκδοτήρια του Εθνικού, στα τηλ 210 5288170-171, 210 7234567, στο www.n-t.gr (για συλλόγους τηλ. 210 5288178).

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr