current views are: 10

17 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση15:41

Στους Φιλίππους η νέα γενιά έχει την τιμητική της

Το Φεστιβάλ Φιλίππων γίνεται 60 χρονών και γιορτάζει με ένα Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος και πολλές παραστάσεις

Δημοσίευση 15:41’

Το Φεστιβάλ Φιλίππων γίνεται 60 χρονών και γιορτάζει με ένα Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος και πολλές παραστάσεις

Το Φεστιβάλ Φιλίππων γίνεται 60 χρονών και γιορτάζει με ένα Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος και πολλές παραστάσεις

Ένα από τα πιο αξιόλογα περιφερειακά φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Φιλίππων, μπαίνει στην «τρίτη» ηλικία και γιορτάζει, επενδύοντας ακόμα περισσότερο στον πειραματικό/εκπαιδευτικό χαρακτήρα του θεσμού, τιμώντας τον σπουδαίο σκηνοθέτη και οραματιστή Θεόδωρο Τερζόπουλο.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την  αρχή. Στις 20 Ιουλίου θα αρχίσει τη λειτουργία του το Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και την περιοχή των Κρινήδων. Τέσσερις σκηνοθέτες από την Ελλάδα και την Αμερική και η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα εργαστούν εντατικά για την προετοιμασία πέντε παραστάσεων, με την υποστήριξη του φεστιβάλ και τοπικών φορέων που θα αναλάβουν το κόστος της φιλοξενίας των καλλιτεχνών και των παραγωγών στο διαφορετικό αυτό θεατρικό camp.

Πιο συγκεκριμένα: Η Ιόλη Ανδρεάδη («Young Lear») θα δουλέψει με άξονα τον « Ίωνα» του Ευριπίδη. Η Σύλβια Λιούλιου («Ευτυχισμένες Μέρες»), σε συνεργασία με τον Νίκο Φλέσσα, θα ασχοληθεί με τους αφηγηματικούς τρόπους στον τραγικό λόγο. Η Γεωργία Μαυραγάνη («Οι αναστατώσεις του οικοτρόφου Τέρλες») θα στρέψει το βλέμμα της στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Η αμερικανή Laura Tesman από το Brooklyn College της Νέας Υόρκης θα προσπαθήσει να φωτίσει τον χαρακτήρα της Ιούς μέσα από τους απογόνους της (Προμηθεύς Δεσμώτης και Δαναΐδες). Και η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) θα επεξεργαστεί τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή.

Οι πέντε παραστάσεις που θα προκύψουν από την εργασία των ομάδων, θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στις 9 και 10 Αυγούστου.

Τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης θα είναι ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος, ο οποίος θα παρακαλουθήσει και τις πέντε παραστάσεις, ενώ την τελευταία μέρα, στις 10 Αυγούστου, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα το «Αρχαίο Δράμα», εστιάζοντας στην ιδιαίτερη μέθοδό του όπως αυτή αναπτύσσεται στο βιβλίο του «Η Επιστροφή του Διονύσου».

Όλη η διάρκεια των προβών και της προετοιμασίας της κάθε παράστασης είναι ανοιχτή για το κοινό. Οι πρόβες θα λειτουργούν σαν ανοιχτό εργαστήρι για τους  φοιτητές, την τοπική κοινότητα και όποιον ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει. Το ίδιο ανοιχτά θα είναι και τα ξεχωριστά workshops, τα οποία θα πραγματοποιήσουν οι πέντε σκηνοθέτες, παρουσιάζοντας τον τρόπο δουλειάς τους σχετικά με την παράσταση που πρόκειται να δημιουργήσουν.