ΘΕΑΤΡΟ

«Ρόζα Μπερντ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους

Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2017, 16:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2017, 16:40
«Ρόζα Μπερντ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους
Facebook Twitter Whatsapp

Το κλασικό έργο του γερμανικού νατουραλισμού παρουσιάζεται στην πολυβραβευμένη παράσταση του Σλοβένικου Λαϊκού Θεάτρου Τσέλιε

Το κλασικό έργο του γερμανικού νατουραλισμού παρουσιάζεται στην πολυβραβευμένη παράσταση του Σλοβένικου Λαϊκού Θεάτρου Τσέλιε

Η νεαρή Ρόζα διχάζεται ανάμεσα στις επιθυμίες της και τις προσδοκίες των άλλων. Ανέβαλλε τον γάμο της με τον Αύγουστο Κάιλ επί τρία χρόνια. Ο πατέρας της θέλει απεγνωσμένα η κόρη του να παντρευτεί και να πάει να μείνει με τον άντρα της, διότι αυτό θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματά του.

Ο παντρεμένος Φλαμ φλερτάρει με τη Ρόζα και συνεχώς προβάλλει δικαιολογίες για να μην εγκαταλείψει την ανάπηρη, κατάκοιτη γυναίκα του. Η Ρόζα τον ερωτεύεται και μένει έγκυος. Γι’ αυτό και τελικά αποφασίζει να παντρευτεί τον Αύγουστο, μολονότι δεν είναι αυτός ο πατέρας του παιδιού της.

Μια σειρά ατυχών γεγονότων και κακόβουλων πράξεων από φθονερούς και εκδικητικούς συγχωριανούς της οδηγούν τη Ρόζα στον φόνο του μωρού της.

Ο Gerhart Hauptmann (1862–1946), γερμανός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1912, εμπνεύστηκε τη «Ρόζα Μπερντ» από την αληθινή ιστορία μιας 25χρονης βρεφοκτόνου, της Χέντβιχ Ότε.

Το έργο έκανε πρεμιέρα το 1903 στο Deutsches Theater του Βερολίνου. Το 1919 γυρίστηκε σε ασπρόμαυρη ταινία, το 1957 σε έγχρωμη, και το 1998 έγινε τηλεοπτική διασκευή του. Η παράράσταση στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών δίνεται στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους που διοργανώνει το Κ.Θ.Β.Ε.

Σημείωμα σκηνοθέτη:
Το θεατρικό έργο «Rose Bernd» εκτυλίσσεται στην επαρχία. Εδώ το χωριό είναι ένα κλειστό οικοσύστημα, όπου κάθε άτομο πρέπει να ανέχεται όλους τους άλλους· με άλλα λόγια, ο καθένας είναι καταδικασμένος να συνυπάρχει με όλους τους άλλους. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και γνωρίζουν τα πάντα ο ένας για τον άλλο. Στο έργο, το χωριό είναι παρόν συνεχώς και σε όλες τις σκηνές. Επί πλέον, η παρουσία του γίνεται περισσότερο αισθητή όταν κατ’ ουσίαν απουσιάζει, και το κοινό νιώθει μια απλή υποψία του έντονου, ελεγκτικού του βλέμματος πίσω από μια μισάνοιχτη πόρτα. Συνεπώς, το σύστημα έχει μια παρανοϊκή δομή που διέπεται από την αρχή του απόλυτου ελέγχου, είναι δηλαδή ένα «πανοπτικό». Συνοψίζοντας, το σύστημα ελέγχου λειτουργεί σχεδόν αυτόματα, διότι ποτέ δεν ξέρεις αν είσαι υπό παρακολούθηση ή όχι. Γι’ αυτό και είναι φυσικό να συμπεριφέρεται κανείς σαν να βρίσκεται συνεχώς υπό εξέταση, με το αμυντικό του σύστημα πάντα ενεργοποιημένο. Αυτή η παρανοϊκή δομή είναι βασισμένη στη μόνιμη αβεβαιότητα, στον φόβο και στην δυσπιστία προς τον άλλο, ο συνδυασμός των οποίων παρέχει μια αρχετυπική, ιδανική βάση για την άνοδο και τον σχηματισμό απολυταρχικών συστημάτων, όπου τα υποκείμενα προσπαθούν παράλληλα να βρουν καταφύγιο σε μια ασφαλή θέση. Ως έναν βαθμό, η Rose Bernd θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα· όταν όμως πλέον η κατάσταση δεν επιδέχεται λύση, η τραγωδία γίνεται αναπόφευκτη.                                 Mateja Koležnik

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Mateja Koležnik
Μετάφραση: Mojca Kranjc
Δραματουργός: Nika Leskovšek
Σκηνικά: Marko Japelj
Κοστούμια: Alan Hranitelj
Επιλογή μουσικής και vocal coaching: Simon Dvoršak
Χορογραφίες: Magdalena Reiter
Γλωσσικός σύμβουλος: Jože Volk

Διανομή: Brane Završan (Μπερντ), Liza Marija Grašič (Ρόζα Μπερντ), Andrej Murenc (Κριστόφ Φλαμ), Lučka Počkaj (κα Φλαμ) , Igor Žužek (Άρτουρ Στρέκμαν), Aljoša Koltak (Αύγουστος Κάιλ), David Čeh (Μάρτιν), Barbara Medvešček, Manca Ogorevc, Tanja Potočnik, Igor Sancin, Damjan M. Trbovc (εργάτες του Φλαμ) 

Με ελληνικούς & αγγλικούς υπέρτιτλους

«Ρόζα Μπερντ», Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Ιουλίου 2017, ώρα 21:15. Τιμές εισιτηρίων: (Κανονικό) 15€, (φοιτητικό) 12€, (ανέργων / ΑΜΕΑ) 10€, (εξώστης) 10€, (Κάρτα Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους) 60€. Προπώληση εισιτηρίων: Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου, εκδοτήριο Κ.Θ.Β.Ε. Πλατείας Αριστοτέλους, Ticket hour.gr, καταστήματα Γερμανός, OTESHOPS