current views are: 19

15 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:21

«Ο Καραγκιόζης χάκερ» στη Θεσσαλονίκη

Ο δεκατετράχρονος μαθητής του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνος Ξηραδάκης παρουσιάζει την πρωτότυπη παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης χάκερ» στο 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής

Δημοσίευση 09:21’

Ο δεκατετράχρονος μαθητής του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνος Ξηραδάκης παρουσιάζει την πρωτότυπη παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης χάκερ» στο 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής

Αμετανόητα φασαριόζος, με ανεξάντλητα αποθέματα ειλικρίνειας, καλοσύνης και αγάπης, προσπαθεί σε κάθε του περιπέτεια -είτε αυτή προκαλείται από τον ίδιο, είτε από τις συγκυρίες του σεναρίου- να βοηθήσει όσους αγαπά και να αποδώσει Δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά, αφήνει πίσω του τους «συνήθεις ύποπτους» –πρωταγωνιστές των ιστοριών που αφηγείται και περνά στο παρόν και το μέλλον, ακολουθώντας ό,τι επιτάσσει η τεχνολογία: συγκεκριμένα γίνεται…χάκερ και παντρεύει την παράδοση με το μέλλον.

Ο λόγος για τον Καραγκιόζη που αυτήν τη φορά μεταμορφώνεται σε χάκερ από τον μαθητή και καραγκιοζοπαίχτη Κωνσταντίνο Ξηραδάκη. Μόλις 14 ετών, ο Κωνσταντίνος, μαθητής του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δίνει σάρκα και οστά στον νέο ρόλο του Καραγκιόζη και, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγεί πως στο πρόσωπο του συγκεκριμένου ήρωα του θεάτρου σκιών, περνά το μήνυμα της συνεχούς προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων.

Ο Κωνσταντίνος, με την παράσταση του θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης χάκερ» θα ανοίξει την αυλαία του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής (σήμερα, στις 2 μετά το μεσημέρι) που διοργανώνει το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, στις εγκαταστάσεις του, στη Θεσσαλονίκη (περιοχή Στρεμπενιώτη, Νεάπολη).

«Το σενάριο το έγραψα μαζί με έναν καθηγητή, ο οποίος με βοηθάει σ’ αυτό (…).Είναι δικό μας σενάριο και αποκλειστικά για το φεστιβάλ της ρομποτικής», τονίζει ο Κωνσταντίνος Ξηραδάκης.

Στο ερώτημα γιατί ο Καραγκιόζης ακολούθησε τα «σκοτεινά μονοπάτια» του χάκερ, ο Κωνσταντίνος υπογραμμίζει: «Προσπαθήσαμε να εκσυγχρονίσουμε τον Καραγκιόζη και να τον βάλουμε σε ένα κλίμα του φεστιβάλ της ρομποτικής, μιας και οι χάκερ είναι ένα σύγχρονο ουσιαστικά φαινόμενο και συνδέεται με την τεχνολογία».

Και αυτή τη φορά, ο Καραγκιόζης μπλέκει σε νέες περιπέτειες, προσπαθώντας να βοηθήσει τους φίλους του, «τα κάνει λίγο… μαντάρα», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος, και, τελικά, μέσα από αυτό το σενάριο, «παντρεύεται κάτι που είναι παλιό, με κάτι που είναι καινούριο».

Παρά τις αντιξοότητες, ο Καραγκιόζης σ’ αυτή την παράσταση και σύμφωνα με το σενάριο θα βρεθεί αντιμέτωπος με διάφορα τεχνολογικά ζητήματα που θέτουν η οικογένεια και οι φίλοι του, στα οποία πρέπει να απαντήσει. Κάτι, που το κάνει «με έναν μπακάλικο τρόπο και στο τέλος τρώει ξύλο, όπως πάντα», σημειώνει ο Κωνσταντίνος.

Βέβαια, από το σενάριο και την παράσταση δεν θα μπορούσε να λείπει ο ορκισμένος εχθρός του Καραγκιόζη, ο πασάς. Ο Καραγκιόζης καλείται να βοηθήσει τον πασά που αντιμετωπίζει προβλήματα με το τάμπλετ του, πράγμα που κάνει, όπως πάντα, με τον δικό του τρόπο, και «τα κάνει μαντάρα».

Πρόκειται για μια παράσταση, εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ξηραδάκης, που δίνει το μήνυμα σε όλους να μην τα παρατάνε. Άλλωστε και ο ίδιος δεν παράτησε μια αδιάφορη – επιφανειακά – επιλογή, αυτή του Καραγκιόζη, όταν την πρωτοσυνάντησε. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο Καραγκιόζης στην αρχή δεν μου άρεσε, δεν ασχολούμουν με αυτό, απλά τα Χριστούγεννα του 2014 είχε μια παράσταση στον δρόμο του Αγάπιου Αγαπίου και ήθελε η αδελφή μου να πάμε και έτσι πήγα και εγώ».

Και, εκεί, στα παρασκήνια, ο Κωνσταντίνος, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μαγεύτηκα. Άρχισα να φτιάχνω χάρτινες φιγούρες, ώσπου έφτασα να τους φτιάχνω από σκληρό πλαστικό και με πολύ ωραίες τεχνικές για να φαίνονται στο πανί. Και έτσι εξελίχθηκε όλο αυτό».

Ο Κωνσταντίνος Ξηραδάκης είναι Καραγκιοζοπαίχτης εδώ και τέσσερα χρόνια, από δέκα ετών, είναι ένα χόμπι που αγαπά και εξελίσσει και όπως, τονίζει, «παρουσιάζω και στο σχολείο μου σε διάφορες εκδηλώσεις (παραστάσεις) και αυτή είναι η δεύτερη φορά που θα παρουσιάσω στο μαθητικό φεστιβάλ της ρομποτικής».

Πέρυσι, ο Κωνσταντίνος ανέβασε την παράσταση «Ο Καραγκιόζης πάει ρομποτική» και, όπως λέει, η κάθε μία είναι και ένα στοίχημα, καθώς, πρέπει να ελέγχει συγχρόνως όλες τις φιγούρες που εμφανίζονται στη σκηνή.

Σε κάθε περίπτωση, ο 14χρονος μαθητής παραδίδει μαθήματα αισιοδοξίας, αφού, όπως σημειώνει, «όλοι θα έπρεπε να δώσουμε μια ευκαιρία στον Καραγκιόζη που τα λέει έξω από τα δόντια. Επειδή, ο Καραγκιόζης σχολιάζει την επικαιρότητα και διάφορες εξελίξεις της σύγχρονης εποχής και δείχνει την πραγματικότητα που βιώνουμε. Όλοι μπορεί να βρεθούμε σε μια δύσκολη θέση, αλλά ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάμε. Ο Καραγκιόζης όσο ξύλο και να τρώει ποτέ δεν τα παρατάει».

Και, ακολουθώντας τη διδαχή του Καραγκιόζη ο Κωνσταντίνος, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου που συμμετέχουν στο 5ο μαθητικό φεστιβάλ ρομποτικής του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποδεικνύουν πως με έμπνευση, θέληση για δημιουργία και πάνω απ’ όλα συνεργατικότητα και συμμετοχή, οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν.

Όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι
Άλλωστε, το μήνυμα του 5ου φεστιβάλ ρομποτικής είναι, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δρ. Ελένη Μούζουρα, «η ολιστική προσέγγιση της γνώσης, η ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου και η ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού».

«Θέλουμε να προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά ευκαιρίες. Ο Κωνσταντίνος (Ξηραδάκης) όταν ήρθε στο σχολείο μας, αντιληφθήκαμε αυτή του την αγάπη, την κλίση που είχε (…) Το σχολείο αυτήν την υποχρέωση έχει, να δίνει ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά να αξιοποιήσουν, να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους, να τα αναδείξουν και να τα διευρύνουν. Σ’ αυτό το πλαίσιο ξεκινήσαμε και το μαθητικό φεστιβάλ ρομποτικής» τονίζει η κ. Μούζουρα.

Το φεστιβάλ είναι – όπως σημειώνει η κ. Μούζουρα – μία ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά. Ένα από τα στοιχεία της διοργάνωσης είναι η ομαδο-συνεργατική προσέγγιση. «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι, όλοι μπορούν να έχουν βήμα σ’ αυτό το φεστιβάλ διότι είναι μια γιορτή που περνά το μήνυμα της σύγχρονης προσέγγισης της συνεκπαίδευσης, της αλληλοδιδακτικής, της συνεργασίας, της χαράς. Συνεκπαίδευση, όχι χωριστά τα παιδιά των γενικών και κάπου σε έναν κάδο τα παιδιά των ειδικών (σχολείων)».

Στο 5ο μαθητικό φεστιβάλ ρομποτικής συμμετέχουν – εντελώς δωρεάν- μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) και ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, με 67 ομάδες. Στο αγωνιστικό μέρος διαγωνίζονται 49 ομάδες και στο εκθεσιακό 18 ομάδες.

Η μασκότ του φετινού φεστιβάλ είναι η ομάδα του νηπιαγωγείου Νεοχωρούδας που συμμετέχει με μία μελισσούλα – ρομποτούλα, με την οποία ξεναγούν τους επισκέπτες στο σχολείο τους και στα αξιοθέατα της περιοχής τους.

Εξάλλου, στο εκθεσιακό μέρος, η ομάδα του Πειραματικού Γυμνασίου θα παρουσιάσει, είπε η κ. Μούζουρα, «ένα έξυπνο σπίτι που βοηθά ανθρώπους που έχουν προβλήματα ακοής ή κίνησης και βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο να αντιλαμβάνονται ποιοι είναι έξω από το σπίτι τους, ποιος τους χτυπάει την πόρτα. Δηλαδή, αν δεν μπορεί να σηκωθεί από το αμαξίδιο, ή να μην ακούσει, θα λάβει στο κινητό του τηλέφωνο μια φωτογραφία, ένα sms που θα του δείχνει ποιος είναι έξω από την πόρτα και να μπορεί να αποφασίσει αν θα ανοίξει».

Μία άλλη εντυπωσιακή – σύμφωνα με την κ. Μούζουρα- δημιουργία είναι το ρομπότ που ανιχνεύει τα χρώματα και το είδος των φαρμάκων και τα ταξινομεί, άρα διευκολύνει ανθρώπους που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή στο να λάβουν τα σωστά φάρμακα στη σωστή δοσολογία.

Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιαςκαι Β/θμιαςΕκπ/σης Κ. Μακεδονίας και το Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Συμμετέχουν Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και καθηγητές του Α.Π.Θ. και του ΠΑΜΑΚ.

Περιοχές προέλευσης των ομάδων είναι: Ιωάννινα, Βόλος, Σέρρες, Έδεσσα, Κιλκίς, Αλεξάνδρεια, Άγιος Αθανάσιος, Καρδία, Περαία, Θερμαϊκός, Καλαμαριά, Ευκαρπία, Εύοσμο, Αμπελόκηπους, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Νεάπολη, Συκιές, Δήμο Θεσσαλονίκης και Κύπρος.

Τη φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 


σχετικα αρθρα