ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Μισάνθρωπος» λέει πάντα την αλήθεια

Δημοσίευση 18 Φεβρουαρίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 18 Φεβρουαρίου 2019, 15:07
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός είναι ο Μισάνθρωπος στο νέο ανέβασμα του κλασικού έργου του Μολιέρου που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς για το Εθνικό

Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλλο, το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει στις 10 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή τον «Μισάνθρωπο», ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του Μολιέρου.

Το έργο παρουσιάζεται στην εξαιρετική μετάφραση, εκ νέου επεξεργασμένη, της Χρύσας Προκοπάκη, ενώ τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Χουβαρδάς.

Ο Αλσέστ, μέλος της «καλής κοινωνίας», είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Σελιμέν. Μισεί, όμως, όλους τους άλλους, καθώς όσοι τον περιστοιχίζουν επιδίδονται ανελέητα στην κολακεία, στον κοινωνικό σχολιασμό και στις ίντριγκες, στην υποκρισία και στο ψεύδος. Όταν ο Αλσέστ δει με τα μάτια του πως, η αγαπημένη του, διάγει ακριβώς αυτή τη ζωή που ο ίδιος απεχθάνεται, επιλέγει την αναχώρηση και τη μοναξιά.

Ένας αθεράπευτα ειλικρινής ήρωας που απεχθάνεται την υποκρισία κερδίζει τη συμπάθεια και τον θαυμασμό μας. Χάρη στη μαεστρία του κορυφαίου Γάλλου κωμωδιογράφου αναδεικνύεται σε σύμβολο που εκφράζει και δικές μας αγωνίες. Ο Αλσέστ μοιάζει να φέρει βιώματα του συγγραφέα για μια από σκηνής διαμαρτυρία. Εκεί συναντά τη δική μας φωνή.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη                            
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς                            
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη                                             
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη                                         
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου                                       
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής                               
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής                        
Video design: Παντελής Μάκκας             
Βοηθός σκηνοθέτη: Άντα Πουράνη        
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητσάκη
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη
Βοηθός σκηνογράφου: Ελένη Αραποστάθη
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα Πανουτσοπούλου

Παίζουν: Μιχαήλ Μαρμαρινός (Αλσέστ, ερωτευμένος με τη Σελιμέν), Χρήστος Λούλης (Φιλέντ, φίλος του Αλσέστ), Δημήτρης Παπανικολάου (Ορόντ, ερωτευμένος με την Σελιμέν), Άλκηστις Πουλοπούλου (Σελιμέν, αγαπημένη του Αλσέστ), Έλενα Τοπαλίδου (Ελιάντ, εξαδέλφη της Σελιμέν), Έμιλυ Κολιανδρή (Αρσινόη, φίλη της Σελιμέν), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Ακάστ, μαρκήσιος), Λαέρτης Μαλκότσης (Κλιτάντρ, μαρκήσιος),  Σ.Λ. (Ένας εντεταλμένος της φρουράς του Συμβουλίου Τιμής της Γαλλίας), Γιάννης Βογιατζής (Ντυμπουά, υπηρέτης του Αλσέστ)                                                                                

Μουσικός συνεργάτης και μουσικός επί σκηνής: Γρηγόρης Ελευθερίου

Υπέρτιτλοι στα Αγγλικά: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Φωτογράφος παράστασης: Alex Kat

Ο Μισάνθρωπος, Εθνικό Θέατρο – Κεντρική Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30, από 10 Μαρτίου. Τιμές εισιτηρίων: Από 10 ευρώ, άνεργοι 5€ (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη), ΑΜΕΑ 5€ και συνοδός 5€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο). Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου, τηλ. 210 5288170-171, 210 7234567, www.ticketservices.gr και στο  tickets.public.gr.  Κρατήσεις συλλόγων: τηλ. 210 7001468