ΘΕΑΤΡΟ

Την Παρασκευή: Ο «Κατάδικος» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη στο Θέατρο Αποθήκη

Δημοσίευση 29 Απριλίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 29 Απριλίου 2019, 13:30
Την Παρασκευή: Ο «Κατάδικος» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη στο Θέατρο Αποθήκη
Facebook Twitter Whatsapp

 

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου υπογράφει τη σκηνοθεσία στη νέα παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης σε συνεργασία με τα Αθηναϊκά Θέατρα που ανεβαίνει από 3 έως 12 Μαΐου στο θέατρο Αποθήκη

Από την Παρασκευή 3 Μαîου έως την Κυριακή 12 Μαΐου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης σε συνεργασία με τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν τον «Κατάδικο»  του Κωνσταντίνου Θεοτόκη σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, στο θέατρο Αποθήκη. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που γράφτηκε αυτό το αριστούργημα.

Το 1919 ο Κωσταντίνος Θεοτόκης γράφει τον «Κατάδικο», ένα κείμενο που έμελε να αφήσει ιστορία στην παγκόσμια πεζογραφία και να πάρει τη θέση του πλάι στα έργα των μεγάλων Ρώσων συγγραφέων, Τολστόι και Ντοστογιέφσκι.

Με τον «Κατάδικο» ο συγγραφέας ακτινογραφεί με απόλυτη λεπτομέρεια τις συνθήκες ζωής και τα ήθη της εποχής του. Το πολιτικό σύστημα, η δικαιοσύνη, οι νοοτροπίες της κοινωνίας, οι σχέσεις των δύο φύλων, οι φυλετικές διακρίσεις, τίποτα δεν ξεφεύγει από την υπέροχη πένα του. Η Μαργαρίτα και ο Πέτρος το παράνομο ζευγάρι συναντιέται κρυφά σε μια «απόμερη κατοικία» επί πέντε χρόνια. Μία νύχτα ξαφνικά, ο άντρας της Μαργαρίτας, ο Γιώργης Αράθυμος, δολοφονείται σε έναν απόμερο δρόμο και για το έγκλημα καταδικάζεται ο «ζευγουλάτης» του σπιτιού του Αράθυμου, ο λεγόμενος Τουρκόγιαννος. Είναι όμως ο πραγματικός ένοχος για το έγκλημα; Μέσα από τον χαρακτήρα του Τουρκόγιαννου, ο Θεοτόκης προσπαθεί να ορίσει μια ουσιαστική χριστιανική ηθική και να την διαχωρίσει από το πώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται την πίστη, φέρνοντας τη στα μέτρα της.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία- Διασκευή: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνογράφος: Θάλεια Μέλισσα
Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική: Κώστας Μαγγίνας
Φωτογραφίες: Νίκος Κουστένης
Β. Σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου
Β. Ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα
Β. Φωτιστή: Εύη Παπαμάρκου

Πρωταγωνιστούν: Μαρίνα Καλογήρου, Μάρκος Παπαδοκωσταντάκης και Γιώργος Παπανδρέου.
Παίζουν: Χρήστος Πίτσας, Τάκης Σακελλαρίου και Στέλιος Χλιαράς 

Κατάδικος, Θέατρο Αποθήκη, Σαρρή 40, Ψυρρή, τηλ. 210 3312719. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, από 3 έως 12 Μαΐου. Τιμές εισιτηρίων: € 15 ευρώ, € 12 ευρώ φοιτητικά, ανέργων, ΑΜΕΑ. Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr