ΘΕΑΤΡΟ

«Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα» στο Από Μηχανής Θέατρο

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2019, 15:45
«Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα» στο Από Μηχανής Θέατρο
Facebook Twitter Whatsapp

Μια παραγωγή του Θεατρικού Φυτωρίου Αίγινας,  βασισμένη σε κείμενο του Πάρι Τακόπουλου ανεβαίνει μετά το Πάσχα, με τους  Μάνια Παπαδημητρίου, Λευτέρη Βλάχο και  Νίκο Καλαμό

Ο Πάρις Τακόπουλος έγραψε «Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα», σε «χρόνο απροσδιόριστο, σε κάποιο αυριανό σήμερα, ή σημερινό αύριο», όπως μας εισάγει ο ίδιος στην περιοχή του αμφίσημου θεατρικού του λόγου. Πρόκειται για ένα έργο «δορυφόρο» (και όχι απλώς φόρο) τιμής στον Σάμιουελ Μπέκετ που ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο, την Δευτέρα 6 Μαΐου.

«Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα» του Πάρι Τακόπουλου, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καλαμό, ξετυλίγει σε 105 λεπτά τη σύνδεση της υπαρξιακής κενότητας και της απόγνωσης στην οποία έχει περιέλθει η ανθρώπινη επικοινωνία μέσω του λόγου που δεν σημαίνει πια, αλλά και της τεχνολογίας που όλο και συχνότερα μας ξεπερνάει. Άραγε, τί ελπίζει ο θεατρικός μας συγγραφέας, όταν επιδιώκει μιαν επανεκκίνηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και μια νέα χρήση του διαλόγου, κατά τη διάρκεια «μιας ονειρικής διαπλανητικής νυχτός».

Στην παράσταση, που αποτελεί μια παραγωγή του Θεατρικού Φυτωρίου Αίγινας, αναδεικνύεται η δυναμική του ποιητικού θεατρικού έργου του Πάρι Τακόπουλου «μέσω των εργαλείων της μεταγλώσσας, της διακειμενικότητας και της λεξιπλασίας». Χρησιμοποιώντας διαδραστικά λογοπαίγνια και παραδοξολογίες, ο Πάρις Τακόπουλος αποδεικνύει τις λεξικεντρικές του καταβολές και ωθεί την ελληνική γλώσσα στα όριά της. Αναλαμβάνει το ρίσκο να πλάσει νέες λέξεις και χρησιμοποιεί στοιχεία από όλες τις εποχές του ελληνικού λόγου και τρόπου έκφρασης. Με όχημα τη «λεκτική πράξη», ο συγγραφέας υπερπηδά την καθημερινότητα και δίνει μια «παράλογη» ελπίδα, και ίσως νόημα, σε αυτό το σύγχρονο τοπίο που φαντάζει άγονο και αδιέξοδο, ενώ παράλληλα προσφέρει και το πλαίσιο για να αποδώσουν τις ερμηνείες τους οι συντελεστές του έργου.

Περίληψη έργου:
Στην πρώτη πράξη, δύο «μεταμοντέρνοι» άνδρες, ο Άλφα και ο Γάμα, συζητούν ασταμάτητα για το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν, ως αληθινοί απόγονοι των ηρώων του Μπέκετ, Βλαδίμηρου και Εστραγκόν, ή του Σωκράτη και του Αλκιβιάδη. Στη δεύτερη πράξη, εμφανίζεται η Βήτα, (Βεατρίκη η Β’, ονειροκατασκεύασμα ενός Έλληνα υπολογιστή μισακούοντος εις το ρωμέικο όνομα: Αλλιγγέριος), ή άλλως Βιοτίμα, κατόπιν παραφθοράς του «Δέλτα» εις «Βήτα». Πρόκειται για ένα σύγχρονο ρομπότ, αλλά και μία διττή αμφιλεγόμενη υπόσταση, η οποία συνίσταται στο έντονο διονυσιακό και ταυτόχρονα απολλώνιο στοιχείο της.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο: Πάρις Τακόπουλος
Σκηνοθεσία: Νίκος Καλαμό
Παραγωγή: Θεατρικό Φυτώριο Αίγινας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Τσουρουφλή, Εβίτα Ζερβάκη
Σκηνογραφία: Βέρα Ζεύκη
Ενδυματολόγος: Catherine Suen
Σχεδιασμός Φωτισμού: Πάνος Μανούσης
Σχεδιασμός Κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη
Μουσική: Κώστας Μαντζώρος
Φωτογράφιση/Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Λευτέρης Βλάχος, Νίκος Καλαμό

Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα, Από Μηχανής Θέατρο,  Ακαδήμου 13,  Μεταξουργείο, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 6 Μαΐου έως και 11 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις και για εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ: https://amtheater.gr/event/to-gamopilafo-h-perimenwntas-thn-vita/ και στο Από Μηχανής Θέατρο, τηλ. 210 5232097, apomixanis.theatro@gmail.com

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr