ΘΕΑΤΡΟ

Ο Άρης Σερβετάλης αντιμέτωπος με τον «Ρινόκερο»

Δημοσίευση 15 Νοεμβρίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2019, 16:16
Ο Άρης Σερβετάλης αντιμέτωπος με τον «Ρινόκερο»
Facebook Twitter Whatsapp

Το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο ανεβαίνει στο θέατρο Κιβωτός σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

Ο Ευγένιος Ιονέσκο για…
…την κοινωνία:
Καμία κοινωνία δεν κατάφερε να διώξει την μελαγχολία μας. Κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να μας απελευθερώσει από την οδύνη της ζωής, τον φόβο του θανάτου, την δίψα μας για τελειότητα, την απληστία μας για υλικά αγαθά και την ανάγκη να εκλογικεύουμε τα πάντα. Πως να αποδείξεις ένα νόημα εκεί που δεν βρίσκεις κανένα. Πως να αποδεχτείς την «τάξη» όταν αυτή είναι συνώνυμη με την αγριάδα.

…το θέατρο:
Στα έργα μου προσπάθησα να παραστήσω ορατά και συγκεκριμένα τον φόβο, την μετάνοια, τις τύψεις ,την αποξένωση και την μοναξιά. Να παίξω με τις λέξεις. Να προεκτείνω την γλώσσα του θεάτρου

…το γέλιο:
Μόνο το γέλιο δεν σέβεται κανένα ταμπού. Μόνο το γέλιο αναχαιτίζει την δημιουργία μιας κατάστασης ολοκληρωτισμού. Μόνο το κωμικό μπορεί να μας δώσει δύναμη να αντέξουμε την τραγωδία της ύπαρξης.

…τη φαντασία:
Η αληθινή φύση των πραγμάτων, η αλήθεια, μόνο στην φαντασία μπορεί να μας αποκαλυφθεί. Μια φαντασία που είναι πιο ρεαλιστική από τους ρεαλισμούς.

...τον Ρινόκερο:
Ο «Ρινόκερος» είναι ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών.

Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που, με άλλοθι τις ιδεολογίες, μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο.

Που τον αποκτηνώνουν και ύστερα τον εγκαταλείπουν σκλάβο του συστήματος.

… την εμπειρία της μεταμόρφωσης:
Στην πορεία της ζωής μου, μου έκανε πάντα μεγάλη εντύπωση αυτό που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει «ρεύμα της κοινής γνώμης». Είχα μείνει κατάπληκτος με την αστραπιαία εξάπλωση του. Οι άνθρωποι αφήνουν ξαφνικά τον εαυτό τους να κατακτηθεί από ένα καινούργιο δόγμα, ένα κοινωνικό ρεύμα, μια μόδα, έναν φανατικό τρόπο σκέψης. Σε τέτοιες στιγμές γινόμαστε μάρτυρες μιας αληθινής πνευματικής μεταβολής.

Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει μα, όταν οι άνθρωποι δεν συμφωνούν με την γνώμη σας, όταν δεν μπορείτε πια να γίνετε κατανοητός στους άλλους, έχετε την εντύπωση πως αντιμετωπίζετε τέρατα-ρινόκερους για παράδειγμα.

Διαθέτουν ένα μίγμα ειλικρίνειας και θηριωδίας που τους επιτρέπει να σας σκοτώσουν με ήσυχη τη συνείδηση. Κι η ιστορία μας έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι οι άνθρωποι που μεταμορφώνονται έτσι, όχι μόνο μοιάζουν με ρινόκερους, αλλά πραγματικά γίνονται ρινόκεροι.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία – απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλεάς
Σκηνικά: Σάκης Μπιρμπίλης – Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Χορογραφίες: Αγγελική Τριομπούκη
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Κείμενα video: Αναστασία Στυλιανίδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας
Βοηθός σκηνογράφου: Νατάσα Τσιντικίδη
Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βοηθός συνθέτη: Γιώργος Μιζήθρα
Φωτογράφοι: Κωστής Γκιώκας – Γιώργος Καλφαμανώλης
Γραφίστας: Πασχάλης Ζέρβας
Διεύθυνση παραγωγής: Έφη Πανουργιά
Δημόσιες σχέσεις: Ευαγγελία Σκρόμπολα

Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Έλλη Τρίγγου, Στέλιος Ιακωβίδης, Ροζαμάλια Κυρίου, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωστής Μπουντάς, Αγγελική Τρομπούκη, Θάνος Μπίρκος, Αναστασία Στυλιανίδη

Παραγωγή: ΑΜ ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ ΕΕ

Ρινόκερος, Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Τετάρτη 20:00, Πέμπτη – Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00,  Κυριακή 20:00, από 15 Νοεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου. Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr και τηλ. 210 3427426

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr