ΘΕΑΤΡΟ

H Ελλάδα μέσα από τα μάτια (και τα κείμενα) του Ζακ Λακαριέρ

Δημοσίευση 6 Απριλίου 2017, 16:01 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2017, 11:33
H Ελλάδα μέσα από τα μάτια (και τα κείμενα) του Ζακ Λακαριέρ
Facebook Twitter Whatsapp

Μια νέα δράση του Εθνικού Θεάτρου βασισμένη στο έργο του ταξιδιώτη, ποιητή, συγγραφέα και φιλέλληνα

Μια νέα δράση του Εθνικού Θεάτρου βασισμένη στο έργο του ταξιδιώτη, ποιητή, συγγραφέα και φιλέλληνα

Μετά από την συγκλονιστική ανταπόκριση του κοινού στις δράσεις «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο» που ανέπτυξε σε συνεργασία με του Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Θέατρο επανέρχεται με μια νέα δράση με αφορμή τα έργα και της ημέρες του μεγάλου γάλλου διανοητή και συγγραφέα Ζακ Λακαριέρ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Τρεις ηθοποιοί και τρεις μουσικοί, υπό την καθοδήγηση της Φωτεινής Παπαδόδημα, ακολουθούν τα ίχνη του Λακαριέρ στην Ελλάδα και χρησιμοποιώντας τη μουσική σαν οδηγό, αναδημιουργούν μπροστά στα μάτια του θεατή στιγμές από τις περιπλανήσεις του.

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτις του εγχειρήματος Φωτεινή Παπαδόδημα:

«Κάθε σταθμός είναι αφορμή για να μιλήσουμε για ορισμένα από τα “θαύματα’’ του πνεύματος που συντελέστηκαν εδώ, αλλά και για τον διαρκή αγώνα των ελλήνων για ελευθερία. Το μήνυμα του Ζακ Λακαριέρ στον καθένα από μας, είναι κατά τη γνώμη μου, η επιτακτική ανάγκη να θυμηθούμε την “ομορφιά” με οποιοδήποτε τρόπο μας παρουσιάζεται και να ζήσουμε μόνο γι’ αυτή. Νέος τρόπος ζωής αλλά και συνειδητής προσπάθειας ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η φλόγα μιας μνήμης, μιας γλώσσας, μιας πνευματικής κληρονομιάς που ασφαλώς είναι φορέας φωτός και ομορφιάς, και που δυστυχώς φαίνεται ν’ αγνοείται πλέον επίσημα».

Η ταυτότητα της παράστασης:

Δραματουργία – επιλογή κειμένων-συγγραφή κειμένων: Φωτεινή Παπαδόδημα
Σκηνοθεσία-Μουσική: Φωτεινή Παπαδόδημα    
Σύμβουλος σκηνογραφίας: Ολγα Μπρούμα
Κίνηση:Pauline Huguet

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κέντρος, Αμαλία Τσεκούρα, Ελεάννα Καυκαλά, Φωτεινή Παπαδόδη
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Φωτεινή Παπαδόδημα, Γιώργος Παλαμιώτης, Λεωνίδας Σαραντόπουλος

Τα επιλεγμένα κείμενα του Ζακ Λακαριέρ είναι από το «Ελληνικό Καλοκαίρι» (μτφ. Ιωάννα Χατζηνικολή) και το «Ερωτικό λεξικό της Ελλάδας» (μτφ. Ιωάννα Χατζηνικολή, Χάρης Παπαδόπουλος και συνεργάτες), εκδόσεις Χατζηνικολή.

Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ, Εθνικό Θέατρο, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 18:30, από 20 Απριλίου έως 25 Μαΐου. Γενική είσοδος 5€