ΘΕΑΤΡΟ

Σαν σήμερα γεννήθηκε η «Ίρμα η γλυκιά», Έλλη Λαμπέτη...

Δημοσίευση 13 Απριλίου 2017, 14:56 / Ανανεώθηκε 13 Απριλίου 2017, 14:56
Σαν σήμερα γεννήθηκε η «Ίρμα η γλυκιά», Έλλη Λαμπέτη...
Facebook Twitter Whatsapp

Το πρωί της 13ης Απριλίου του 1926, στο σπίτι του Κώστα και της Αναστασίας Λούκου, στα Βίλλια Αττικής, γεννιέται μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιους: Είναι η Έλλη Λαμπέτη

Το πρωί της 13ης Απριλίου του 1926, στο σπίτι του Κώστα και της Αναστασίας Λούκου, στα Βίλλια Αττικής, το πολύτεκνο ζευγάρι που έχει ήδη 5 παιδιά περιμένει δίδυμα. Επικρατεί αναβρασμός. Γεννιούνται ο Τάκης ένα υγιέστατο μωρό και λίγο μετά ένα καχεκτικό και εύθραυστο πλασματάκι. Το κοριτσάκι αυτό θα μεγαλώσει για να γίνει μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιους: Είναι η Έλλη Λαμπέτη.

Η οικογένεια θα έρθει σε λίγα χρόνια στην Αθήνα στην Αθήνα σε ένα διαμέρισμα στην Μιχαήλ Βόδα 139. Το 1938 η Έλλη θα μπει στο Γυμνάσιο και το 1941 θα χάσει το δίδυμο αδερφό της Τάκη από φυματίωση, γεγονός που θα την συγκλονίσει. Η σχέση της Λαμπέτη με τα αδέρφια της είναι στενή αλλά η ζωή δεν έχει για αυτήν διαρκώς καλά μαντάτα. Μπορεί να προορίζεται να θριαμβεύσει στο θέατρο, αλλά στα προσωπικά της η ζωή της θα είναι γεμάτη δυσκολίες.

Η Λαμπέτη θα μοιράσει τον χρόνο της ανάμεσα στο 5ο Γυμνάσιο Εξαρχείων και στο θέατρο της Κοτοπούλη. Η Μαρίκα η οποία εντυπωσιασμένη από το ταλέντο της μικρής Έλλης της δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Η Χάννελε πάει στο Παράδεισο» το 1942. Λίγο καιρο αργότερα ένας πλούσιος διπλωμάτης που ζει στη Γαλλία χτυπά το νήμα της καρδιάς της! Όταν εγώ ερωτεύομαι το θερμόμετρο χτυππα 42 βαθμούς συνήθιζε να λέει και το εξομολογείται στον Φρεντυ Γερμανό σε μια από τος 2 ή 3 εκπομπές του για εκείνη, Εν ζωή και μετά το θάνατό της.

Το 1946 αρχίζει να συνεργάζεται με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και συμμετέχει σε παραστάσεις που άφησαν εποχή όπως οι ρόλοι της στον «Γυάλινο Κόσμο», στην «Αντιγόνη», στο «Ματωμένο Γάμο», στο «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» κ.α. Εκείνη την εποχή πραγματοποιεί και το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με το «Αδούλωτοι Σκλάβοι», με σκηνοθέτη τον Μάριο Πλωρίτη, τον άνδρα που τελικά θα παντρευτεί το 1950. Το 1949 το «Πεγκ καρδούλα Μου» θα είναι μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες όλων των εποχών! Εκεί κοντά θα γνωρίσει τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Η σχέση θα κρατήσει ελάχιστα, με την Λαμπέτη να καταφεύγει στην αγκαλιά του Μάριου Πλωρίτη, με τον οποίο θα παντρευτούν το 1950.

Την πόρτα του έρωτα, της χτυπά , ένας γόης του θέατρου που λέγεται Δημήτρης Χορν! Οι δυο τους βαθιά ερωτευμένοι μεγαλουργούν και στη σκηνή και στην οθόνη. Λένε ότι η Λαμπέτη τον ζήλευε τρελά και ίσως αυτή να ήταν η αφορμή του χωρισμού της, αφού είχαν κάνει τεράστιες επιτυχίες. Την κάλπικη λίρα, το κυριακάτικο ξύπνημα. «Το νυφικό κρεβάτι», ο «Βροχοποιός», η «Κυρία με τις Καμέλιες», ο «Αριστοκρατικός Δρόμος» και «Το Παιχνίδι της Μοναξιάς» στο θέατρο, το «Κορίτσι με τα Μαύρα».

Στα επόμενα 6 χρόνια η Ελλη Λαμπέτη χάνει τη μητέρα της και δυο αδελφές της από καρκίνο!

Η χαριστική βολή του χωρισμού με τον Χορν έρχεται με την έκτρωση στην οποία η Λαμπέτη αναγκάζεται να κάνει . Χωρίζουν οριστικά το 1959.

Ο Αμερικανός Φρεντερικ Γουεικμαν θα γίνει το 1960 ο δεύτερος σύζυγος και με τον δικό της θίασο πια θα ανεβάσει έργα-σταθμούς στα θεατρικά πράγματα της χώρας, όπως «Το Λεωφορείο ο Πόθος», το «Πεπσι», η «Γλυκιά Ίρμα» και ο «Βυσσινόκηπος».

Μια προσπάθεια του ζευγαριού να αποκτήσει ένα παιδί, υιοθετώντας ένα μικρο κοριτσάκι, την Ελίζα, θα αποτελέσει μοιραίο πλήγμα στην ζωή της Έλλης, αλλά και στην σχέση της με τον Γούεικμαν. Το 1976, η Λαμπέτη χωρίζει τον Γούεικμαν αποφασίζοντας την συνεργασία της με τον Μάνο Κατράκη, στην «Φθινοπωρινή Ιστορία». Θα ακολουθήσουν πολλές σπουδαίες ερμηνείες από την Λαμπέτη. «Δεσποινίς Μαργαρίτα», «Φιλουμένα Μαρτουράνο», «Μονόπρακτα» και τόσες ακόμη σημαντικές παραστάσεις.

Το 1980 ο καρκίνος εμφανίζεται και πάλι στην ζωή της, αυτή την φορά με πιο επιθετική μορφή. Κάνοντας συνέχεια μεταστάσεις, η νόσος αναγκάζει την Λαμπέτη να ασχοληθεί με την υγεία της. Το 1981 πραγματοποιεί την τελευταία της εμφάνιση στο θέατρο, παίζοντας την κωφή Σάρα στο έργο «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού», μια ερμηνεία, χωρίς φωνή.

Θα φύγει από τη ζωή μέσα σε θλίψη και θαυμασμό τον Σεπτέμβρη του 83 στις 3 Σεπτεμβρίου. Το ελληνικό θέατρο, το σινεμά, όλοι όσοι την είδαμε και την αγαπήσαμε, η Τέχνη έχασε το πιο γλυκό «ψεύδισμα» του Ελληνικού θέατρου. αν τύχει να πάτε στα Βίλια μια μικρή προτομή στην πλατεία θυμίζει ότι εδώ γεννήθηκε και έζησε η μεγαλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός η Έλλη Λαμπέτη. 

Ντ. Γκ.