ΘΕΑΤΡΟ

Έφτασε στη Χίο η Αμάλ: Mια τεραστίων διαστάσεων «μικρή» προσφυγοπούλα στην Ελλάδα (pics)

Δημοσίευση 13 Αυγούστου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 13 Αυγούστου 2021, 12:02
Έφτασε στη Χίο η Αμάλ: Mια τεραστίων διαστάσεων «μικρή» προσφυγοπούλα στην Ελλάδα (pics)
Facebook Twitter Whatsapp

Η τεραστίων διαστάσεων «μικρή» προσφυγοπούλα χειροτεχνήθηκε από τη διάσημη νοτιοαφρικανική εταιρεία "Handspring Puppet Company".

Η προσφυγοπούλα ξεκίνησε το ταξίδι της από τα σύνορα της Συρίας και έφτασε ήδη στην Χίο. Η μικρή Αμάλ ("Little Amal") είναι ωστόσο ένα ιδιαίτερο κορίτσι και όχι ιδιαίτερα... μικρή: Έχει ύψος 3,5 μέτρα και είναι μία κούκλα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο κουκλοθέατρο "The Walk", το οποίο ξεκίνησε τις παραστάσεις στις 27 Ιουλίου 2021 στην πόλη Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα της Συρίας. Μέσα σε δύο μήνες η κούκλα θα ταξιδέψει σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Γερμανίας. Με αυτό το έργο η βρετανική θεατρική ομάδα «Good Chance» θέλει να επιστήσει την προσοχή στα εκατομμύρια προσφύγων, των οποίων η μοίρα κινδυνεύει να ξεχαστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό πρότζεκτ

Η μικρή Αμάλ στο Λονδίνο

Ο Αμίρ Νιζάρ Ζουαμπί, καλλιτεχνικός διευθυντής της θεατρικής κολεκτίβας, τονίζει: «Ακριβώς επειδή ο κόσμος εστιάζει τώρα σε άλλα θέματα, είναι εξαιρετικής σημασίας να επαναφέρουμε την προσφυγική κρίση στο προσκήνιο».

Η ομάδα περιγράφει την καλλιτεχνική δράση στην ιστοσελίδα της ως «ένα από τα πιο καινοτόμα και περιπετειώδη καλλιτεχνικά έργα στο δημόσιο χώρο». Μάλιστα, όπως επισημαίνει, ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο καλλιτεχνικό πρότζεκτ υπάρχουν και άνθρωποι που έζησαν οι ίδιοι την προσφυγιά.

Σε κάθε στάση της η Αμάλ θα συνοδεύεται από ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών και εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού. Στη Γερμανία οι πόλεις Μπόχουμ, Βερολίνο και Στουτγάρδη είναι παραδοσιακά οι καλλιτεχνικές «εστίες» του κουκλοθέατρου, εξηγεί ο Φάμπιαν Ζέβαλντ, από την καλλιτεχνική ομάδα «Dundu». Σε συνέντευξή του στην DW επισήμανε ότι το ταξίδι της Αμάλ είναι ένα μοναδικό και φιλόδοξο πολιτιστικό γεγονός, καθώς η υλοποίησή του γίνεται υπό συνθήκες πανδημίας, διασχίζοντας οκτώ εθνικά σύνορα.

Ιστορίες προσφυγιάς

Η μικρή Αμάλ στην Σμύρνη

Η τεραστίων διαστάσεων «μικρή» προσφυγοπούλα χειροτεχνήθηκε από τη διάσημη νοτιοαφρικανική εταιρεία "Handspring Puppet Company". Οι ιδρυτές της εταιρείας, Μπάζιλ Τζόοουνς και Άντριαν Κόλερ, ανέλαβαν το έργο, παρά το ότι είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί. «Η ιστορία των προσφύγων είναι το μεγαλύτερο θέμα της εποχής μας», υπογραμμίζει μάλιστα ο Άντριαν Κόλερ στην ιστοσελίδα του "The Walk". «Σε μια εποχή που τα θέατρα εξακολουθούν να δίνουν αγώνες, ώστε να καταφέρουν και πάλι να ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό, μια τέτοια δημόσια καλλιτεχνική εκδήλωση μπορεί να φέρει ξανά τους ανθρώπους κοντά».

Ο Φάμπιαν Ζέβαλντ από την άλλη, εκπροσωπώντας τη γερμανική εταιρεία κουκλοθέατρου Dundu, επιβεβαιώνει σε τηλεφωνική συνέντευξη στην DW ότι αυτό είναι πράγματι απολύτως εφικτό μέσω του συγκεκριμένου θεατρικού πρότζεκτ: «Το 2013 ανεβάσαμε μία παράσταση στο Κάιρο. Με τις τεραστίων διαστάσεων κούκλες του θεατρικού, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα το οποίο υπερκέρασε τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και τα όρια που ενδεχομένως έχει ο καθένας στο κεφάλι του».

Το ιδιαίτερο με τις υπερμεγέθεις κούκλες για κουκλοθέατρο, όπως η μικρή Αμάλ, είναι ότι απαιτούν τη συνεργασία μίας ολόκληρης ομάδας: «Πολλές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουν μαζί για να γίνει η παράσταση». Και ο Ζέβαλντ είναι πεπεισμένος: «Η έκπληξη είναι όταν δίνεις την ευκαιρία στους ανθρώπους να οδηγήσουν οι ίδιοι την κούκλα. Δημιουργούν κάτι όλοι μαζί. Αυτή είναι και η μαγεία του κουκλοθέατρου: Να δίνουν οι άνθρωποι μαζί ζωή σε ένα αντικείμενο».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr