ΘΕΑΤΡΟ

Οι Επτά επί Θήβας με τον Γιάννη Στάνκογλου ταξιδεύουν

Δημοσίευση 21 Αυγούστου 2017, 14:01 / Ανανεώθηκε 21 Αυγούστου 2017, 14:02
Οι Επτά επί Θήβας με τον Γιάννη Στάνκογλου ταξιδεύουν
Facebook Twitter Whatsapp

Η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που έκοψε πρώτη το νήμα του χειροκροτήματος στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε νέες (πανελλήνιες) περιπέτειες

Η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που έκοψε πρώτη το νήμα του χειροκροτήματος στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε νέες (πανελλήνιες) περιπέτειες

Οι επαναλήψεις παραγωγών αρχαίας τραγωδίας είναι σπάνιο φαινόμενο γι’ αυτό και αξίζει να σταθούμε με ενδιαφέρον στην παράσταση των «Επτά επί Θήβας» που εκπροσώπησε πέρυσι το Κ.Θ.Β.Ε. στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις και φέτος επαναλαμβάνεται. Η ελάχιστα δημοφιλής τραγωδία του Αισχύλου, στα χέρια του διεθνούς φήμης Λιθουανού, ξεδίπλωσε όλες τις ποιητικές, φιλοσοφικές και πολιτικές αρετές της, μαγεύοντας του θεατές που αντάμειψαν τους ηθοποιούς με το πιο θερμό χειροκρότημα.

Η φετινή αναβίωση της περσινής παράστασης είναι άρα ένα «δώρο» του Κ.Θ.Β.Ε. προς το κοινό που δεν πρόλαβε δει το έργο στην περσινή πρώτη εμφάνισή του. Με μικρές διαφοροποιήσεις στη διανομή –στην περσινή παράσταση στους ρόλους του Ετεοκλή και του Πολυνείκη εναλλάσσονταν ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Χρίστος Στυλιανού, στη φετινή βερσιόν τον Ετεοκλή υποδύεται ο Γιάννης Στάνκογλου και τον Πολυνείκη ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ την Αντιγόνη ενσαρκώνει η Κλειώ - Δανάη Οθωναίου αντί της Νάντιας Κοντογεώργη- η παράσταση θα περιοδεύσει για δεύτερη χρονιά σε όλη την Ελλάδα, με αφετηρία και τελικό προορισμό, φυσικά, τη Θεσσαλονίκη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα είναι το θέμα των «Επτά επί Θήβας». Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη.

Ο Ετεοκλής είναι ο μοναχικός κεντρικός ήρωας της τραγωδίας. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση, σε μια μάχη καταδικασμένη να καταλήξει χωρίς πραγματικό νικητή.

Το σημείωμα του Τσέζαρις Γκραουζίνις:

Φαίνεται πως όλοι μας –όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη– ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης αλλά βολικής –ακόμη–  ζωής μας.

Δεν γνωρίζουμε το όνομα του εχθρού – ο εχθρός έχει πολλά προσωπεία, πολλά ονόματα. Μερικές φορές μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το δικό μας πρόσωπο, το δικό μας όνομα.

Χρειαζόμαστε μια τραγωδία, προκειμένου να ανακαλύψουμε ξανά ότι είμαστε άνθρωποι και ότι μας ενώνει η κοινή ανθρώπινη μοίρα. Το σίδερο και το ατσάλι θα γίνουν σκόνη, εμείς θα παραμείνουμε.

Όλοι οι συντελεστές των Επτά επί Θήβας αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στα παιδιά μας, την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά – Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης
Χορογραφία – Κίνηση: Έντι Λάμε
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυξ), Κλειώ - Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Παπανδρέου (Πολυνείκης).

Στον Χορό μετέχουν: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Οι σταθμοί της περιοδείας:

ΙΟΥΝΙΟΣ

24 Ιουνίου – Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους (3ο Φεστιβάλ Δάσους)
30 Ιουνίου – Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών –Επιδαύρου)

ΙΟΥΛΙΟΣ

1 Ιουλίου – Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών  & Επιδαύρου)
12 Ιουλίου & 13 Ιουλίου – Κύπρος, Αρχαίο Θέατρο Κούριου (Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος)
20 Ιουλίου – Ορεστιάδα, Ανοιχτό Θέατρο Ορεστιάδας
22 Ιουλίου – Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίππων & Θάσου)
28 Ιουλίου – Δωδώνη, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
30 Ιουλίου – Λευκάδα, Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

1 Αυγούστου – Ήλιδα, Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας (Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας)
3 Αυγούστου – Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο (Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας)
5 Αυγούστου – Δελφοί, Θέατρο Φρύνιχος
8 Αυγούστου- Άνδρος, Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου (Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου)
11 Αυγούστου - Δίον, Αρχαίο Θέατρο Δίου
26 Αυγούστου – Ν. Μουδανιά, Αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών
30 Αυγούστου- Παπάγου, Κηποθέατρο Παπάγου

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

1 Σεπτεμβρίου – Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»
3 Σεπτεμβρίου- Πειραιάς, Βεάκειο Θέατρο
5 Σεπτεμβρίου - Βύρωνας, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη» (Φεστιβάλ Στη σκιά των βράχων)
7 Σεπτεμβρίου- Λάρισα, Κηποθέατρο «Αλκαζάρ»
13, 14, 15 & 16 Σεπτεμβρίου- Θεσσαλονίκη, Βασιλικό Θέατρο

Τιμές εισιτηρίων: Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής κράτησης (έως και 15 ημέρες πριν από την παράσταση) 10 €, τιμή προπώλησης 12 €, κανονικό εισιτήριο 15 €, φοιτητικό/ άνω των 65 / ομαδικό 10 €, ΑΜΕΑ & συνοδοί ΑΜΕΑ 8 €, άνεργοι δωρεάν (20 θέσεις για την παράσταση στο Θέατρο Δάσους). Τιμές εισιτηρίων για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Από 45 έως 5 €. Προπώληση εισιτηρίων: Tickethour.com, καταστήματα Γερμανός, OTE Shops, Viva.gr, τηλ. 11876, καταστήματα Seven Spots και Media Markt, εκδοτήρια Κ.Θ.Β.Ε., τηλ. 2315 200200, www.ntng.gr.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr