ΘΕΑΤΡΟ

«Ειρήνη» ημίν με τον Τζίμη Πανούση και στο Ηρώδειο

Δημοσίευση 31 Αυγούστου 2017, 18:01 / Ανανεώθηκε 31 Αυγούστου 2017, 17:19
«Ειρήνη» ημίν με τον Τζίμη Πανούση και στο Ηρώδειο
Facebook Twitter Whatsapp

Η παράσταση του έργου του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο έρχεται στην Αθήνα στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου

Η παράσταση του έργου του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, με τον Τζίμη Πανούση στον ρόλο του Τρυγαίου, έρχεται στην Αθήνα στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου

Η sold-out παράσταση του Εθνικού στην Επίδαυρο, σε μουσική σύνθεση Νίκου Κυπουργού, λιμπρέτο Δημοσθένη Παπαμάρκου και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, βασισμένα στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, έρχεται στο Ηρώδειο. Με τον Τζίμη Πανούση στον ρόλο του Τρυγαίου, ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του performer, η παράσταση σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία στην πρεμιέρα της στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Επιτυχία που αναμφιβόλως θα επαναληφθεί και στην Αθήνα, οπότε σπεύσατε να εξασφαλίστε εισιτήρια.

Η υπόθεση του έργου:
Οι θεοί τιμωρούν τους Έλληνες για τον εμφύλιο σπαραγμό τους, εγκαταλείποντας τον Όλυμπο. Τη θεϊκή εξουσία σφετερίζεται ο Πόλεμος που κλειδώνει την Ειρήνη σε μια σπηλιά κι έτσι οι Έλληνες πολεμούν μεταξύ τους ασταμάτητα, η γη εγκαταλείπεται και οι σοδειές καταστρέφονται. Ένας αμπελουργός σε απόγνωση, ο Τρυγαίος, αποφασίζει να πάει στον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ’ ένα σκαθάρι, για να απελευθερώσει την Ειρήνη, που όχι μόνο θα συμφιλιώσει τους εχθρούς, αλλά θα αναγεννήσει και τη φύση.

Η Ειρήνη παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια, αποσπώντας το δεύτερο βραβείο, το 421 π.Χ., λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύναψη της Νικιείου Ειρήνης, που συνοδευόταν από ελπίδες για το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Αυτή ακριβώς η εύθραυστη, όπως αποδείχθηκε, ισορροπία μεταξύ του πολέμου και της ειρήνης, το ηρακλείτειο ρητό «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί» και το ακανθώδες ερώτημα κατά πόσο η ειρήνη είναι συνώνυμο της ευτυχίας και της αρετής εμπνέουν τους συντελεστές της ιδιαίτερης αυτής παράστασης.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μουσική-Ενορχήστρωση: Νίκος Κυπουργός
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Λιμπρέτο: Δημοσθένης Παπαμάρκος
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Projection  mapping: Στάθης Μήτσιος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Βοηθός ενορχηστρωτή: Θοδωρής Κοτεπάνος
Βοηθός μουσικού διευθυντή & μουσική διδασκαλία: Νίκος Λαάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού

Διανομή: Τζίμης Πανούσης (Τρυγαίος), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Ερμής), Ειρήνη Καράγιαννη (Ειρήνη), Αιμιλιανός Σταματάκης (Πόλεμος/Χορός).

Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Θωμάς Βελισσάρης (Οπλοπώλης), Δημήτρης Γεωργιάδης (Παις Κλεωνύμου), Γιάννης Δενδρινός (Δρεπανοπώλης), Βάσια Ζαχαροπούλου (Κόρη Α), Ευαγγελία Καρακατσάνη  (Τροφός), Νίκος Καρδώνης  (Δούλος), Γιασεμί  Κηλαηδόνη, Γιάννης Κλίνης  (Ιεροκλής), Ελίτα Κουνάδη (Κόρη Β), Ηλίας Κουνέλας  (Παις Δαμάχου), Ελένη Μπούκλη  (Οπώρα), Μαρία Νίκα, Γιάννης Σελητσανιώτης (Κυδοιμός), Βασιλική Τρουφάκου  (Θεωρία), Αντιγόνη Φρυδά

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει στα καταστήματα Public, στα γραφεία της Τicketservices (Πανεπιστημίου 39, εντός της στοάς Πεσμαζόγλου) και ηλεκτρονικά www.ticketservices.gr.