current views are: 11

22 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:08

Το Θέατρο Οδού Κυκλάδων μετακομίζει στο… Παρίσι

Το Φεστιβάλ Γαλλικού Θεάτρου που οργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Ινστιτούτο βρήκε στέγη για φέτος στην Κυψέλη

Δημοσίευση 13:08’

Το Φεστιβάλ Γαλλικού Θεάτρου που οργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Ινστιτούτο βρήκε στέγη για φέτος στην Κυψέλη

Μετά από πέντε χρόνια αφιερωμένα στο σύγχρονο ρεπερτόριο, το Φεστιβάλ Γαλλικού Θεάτρου στην Αθήνα αλλάζει γραμμή πλεύσης και θυμάται τους μεγάλους ρομαντικούς συγγραφείς τους 19ου αιώνα. Έτσι, από τις 22 έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι θεατές θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τρία ελάχιστα γνωστά στην Ελλάδα έργα, το «Ποτέ μη λες ποτέ» του Alfred de Musset, τη «Χρυσή άμαξα» του Prosper Mérimée και το «Chatterton» του Alfred de Vigny.

Οι σκηνοθέτες που ανέλαβαν τα τρία αυτά έργα επιλέχτηκαν με γνώμονα την διαφορετική δυναμική της προσέγγισής τους στο κλασσικό θεατρικό ρεπερτόριο.

Ποτέ μη λες ποτέ | Alfred de Musset
22-24 Σεπτεμβρίου, 21:00

Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη
Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Ενδυματολόγος: Αλεξία Θεοδωράκη
Μουσική: Jacques Offenbach
Ηθοποιοί: Μπάμπης Γαλιατσάτος, Βασίλης Λιάκος, Κατερίνα Μαούτσου

«Η συνήθης σύμβαση για ένα αναλόγιο είναι το κοινό να γνωρίζει ένα καινούργιο κείμενο με βάση την ακοή, καταπιέζοντας συνειδητά την όραση – με άλλα λόγια, η εμπειρία γίνεται κυρίως ηχητική. Τι θα γινόταν όμως αν η ηχητική αυτή εμπειρία δεν αφορούσε μόνο το κοινό, αλλά και τους ηθοποιούς, που ακούν και αυτοί το κείμενο που θα έπρεπε να λένε, και καταφέρνουν μόνο να παρεμβαίνουν σε σημεία; Τι θα γινόταν αν οι ηθοποιοί ήταν παγιδευμένοι σε μια κλαουνερί όσο ακουγόταν το εξαιρετικά αστείο κείμενο του Μυσέ, δημιουργώντας μια βουβή φάρσα με αφορμή το κείμενο, αποκαλύπτοντας όμως όλο το τοξικό κοινωνικό σύμπαν που ο Μυσέ τόσο δεξιοτεχνικά μεταμορφώνει σε μια κωμωδία χαρακτήρων; Και όλα αυτά σε μια αποπνικτική, σκοτεινή μπαρόκ ατμόσφαιρα;»                                                                                         Θέμελης Γλυνάτσης

Η χρυσή άμαξα | Prosper Mérimée
25-27 Σεπτεμβρίου, 21:00

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Γεωργία Μαυραγάνη
Διαβάζουν: Μαρία Τσιμά, Γιώργος Καύκας, Χρίστος Στυλιανού

«Η χρυσή αμαξά είναι μια πικρή πολιτική και υπαρξιακή κωμωδία του Προσπέρ Μεριμέ. Αντέχουμε και αγαπάμε όντως την αλήθεια; Και ποιά τελικά είναι αυτή; Πόσο και με ποιόν τρόπο ζητάμε από τον άλλο να μας «ξεγελάσει»; Κι αν τελικά αυτό που ζητάμε είναι ο άλλος να υπερασπιστεί το ζωτικό μας ψέμα με τον πιο αληθινό του τρόπο; Κάπως έτσι δεν είναι και το θέατρο; Θεατρίνα είναι και η βασική πρωταγωνίστρια του έργου που θα κληθεί και θα κάνει αυτή ακριβώς την πολύ δύσκολή αλλά ζωτικής σημασίας υπεράσπιση.»                                            Γεωργία Μαυραγάνη

CHATTERTON | Alfred de Vigny
28-30 Σεπτεμβρίου, 21:00

Μετάφραση: Ελένη Γύζη
Διασκευή κειμένου: Ελεωνόρα Σταθοπούλου
Σκηνικά και εκτέλεση σκηνικών: Δάφνη Ρόκου & Ελεωνόρα Σταθοπούλου
Σκηνοθετική επιμέλεια αναλογίου: Δάφνη Ρόκου
Ηχητική επιμέλεια: Δάφνη Ρόκου
Eικαστικές κατασκευές: Δάφνη Ρόκου, Ελεωνόρα Σταθοπούλου
Ειδικοί φωτισμοί: Δάφνη Ρόκου
Μετάφραση ποιημάτων: Βαγγέλης Xατζηνικολάου
Ηθοποιοί: Μιλιτιάδης Φιορέντζης (Τσάττερτον), Όλια Λαζαρίδου (Κίττυ Μπέλ), Λάμπρος Παπαγεωργίου (Τζών Μπέλ), Βαγγέλης Χατζηνικολάου (Πάστωρ), Δημήτρης Ντάσκας (Τάλμποτ), Γιώργος Σταυριανός (Δήμαρχος Μπέκφορντ)

«Ο αληθινός ποιητής ως μουσειακό είδος
Σε τί χρησιμεύει ένας ποιητής, στην εποχή της τεχνολογίας, των αριθμών και της βιομηχανοποιημένης παραγωγής; Ίσως για να προσδώσει κάποτε με τα ποιήματα του μια ψευδαίσθηση αληθινής ζωής στο σύστημα. Σε μία μικρή μάλλον γωνία τού συστήματος.
Ο ποιητής, αυτός ο ανεπάγγελτος “ξένος”, θα ανοίγει τα φτερά του πάντα μόνος στον πιο ψηλό βράχο. Θα πένεται ψυχή (όσο πιο πλούσια είναι αυτή) τε και σώματι και όσο πιο ειλικρινής και αυθεντικός είναι τόσο θα του προσφέρονται για στέγη οι παρυφές της κοινωνίας.
Κάθε νέος, που η ιδιαιτερότητα και η ποιητική ματιά του ανησυχούν την εμπορευματοποιημένη ευπρέπεια και τέχνη, θα πρέπει ή να κρυφτεί κάτω από μια προσποιητή κανονικότητα ή να απομακρυνθεί.
Η ζωή τού υπαρκτού νεαρού ποιητή Τσάττερον και το ομώνυμο έργο του Αλφρέντ ντε Βινύ είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα μπροστά στα τόσα που γνωρίζουμε ή αγνοούμε. Ο Τσάττερτον είναι όλοι οι νέοι που δεν καταλαβαίνουμε, όλα τα ποιήματα που η ζωή δεν μας αφήνει να γράψουμε και να διαβάσουμε.
Είναι η έκφραση τού κοιμισμένου ανήσυχου πνεύματος μας.
Κάθε χαρακτήρας τού έργου αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν αντέχει τις ιδιαιτερότητες, αν αυτές πάψουν να είναι μέσα στα ευυπόληπτα επιτρεπτά όρια.
Ο Γ. Χειμωνάς έχει πει ότι η ποίηση είναι το μοναδικό πράγμα στον κόσμο που έχει αιτία και γι’ αυτό αφανίζεται ρημαγμένη από κάτι που δεν έχει αιτία.
Η ερώτηση είναι Θα θέλατε να προστατεύσετε την ποίηση και τον ποιητή ακόμα κι αν φωτίζει κάτι που μοιάζει να βρίσκεται έτη φωτός μακριά σας;»
Δάφνη Ρόκου

Θέατρο Οδού Κυκλάδων, Κυκλάδων 11, Κυψέλη, Αθήνα, τηλ. 210 8217877. Tιμή εισιτήριου 10€
Πρωινές ώρες παραστάσεων για τα σχολεία | Τιμή εισιτήριου 8€ | Μόνο μετά από κράτηση