ΘΕΑΤΡΟ

Η λονδρέζα «Γέρμα» που δεν επιτρέπεται να χάσετε

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 21:01 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2017, 12:43
Η λονδρέζα «Γέρμα» που δεν επιτρέπεται να χάσετε
Facebook Twitter Whatsapp

Η παράσταση της δεκαετίας από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε απευθείας μετάδοση από το Λονδίνο την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου

Για τη «Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα τα πράγματα ήταν εξαρχής δύσκολα. Στο ασφυκτικό κοινωνικό περιβάλλον της αγροτικής Ισπανίας πριν από τον εμφύλιο, η στειρότητα ισοδυναμούσε με θανάσιμη προσβολή –ένα άκαρδο αστείο του θεού για να στερήσει από μια γυναίκα την μοναδική πηγή ικανοποίησής της. Πόσο μάλλον όταν όλα γύρω της, τα δέντρα, τα χωράφια, τα περβόλια υμνούν τη γονιμότητα.

Με στοιχεία από την αρχαία τραγωδία η original «Γέρμα» πατάει γερά στην ισπανική και καθολική πραγματικότητα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, με τελετουργικούς ρυθμούς και αναγωγές στους προαιώνιους φυσικούς νόμους και στην πατριαρχία.

Όχι όμως και η παράσταση του αυστραλού Σάιμον Στόουν, που «ξαναέγραψε» το αγροτικό δράμα του Λόρκα για το σύγχρονο ακροατήριο, πετυχαίνοντας έναν πραγματικό θρίαμβο.

Στην παράσταση που έστησε για το για το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και το Young Vic Theatre, η Γέρμα είναι μια λονδρέζα δημοσιογράφος και blogger τριάντα χρονών περίπου η οποία απολαμβάνει την «καλή ζωή» στο πλευρό του αγαπημένου της. Το μόνο εμπόδιο στην ευτυχία της είναι η έλλειψη ενός παιδιού.

Καθώς ο χρόνος κυλά η επιθυμία της γίνει μητέρα εκτροχιάζεται. Γίνεται εμμονή την οποία η ηρωίδα καταγράφει με λεπτομέρειες στο blog της, το οποίο αντικαθιστά την εξομολόγηση της θεοσεβούμενης Γέρμας, οδηγώντας στην αναπόφευκτη κορύφωση του δράματος.

Η Μπίλι Πάιπερ (Billie Piper) που ενσαρκώνει Αυτή (η Γέρμα στην διασκευή του Στόουν δεν έχει όνομα) υποδύεται τον ρόλο της με καθηλωτική δύναμη, αποδεικνύοντας πως στο πρόσωπό της το βρετανικό θέατρο βρήκε μια καινούργια σταρ. Το σκηνικό της Λίζι Κλάτσαν, ένας διαφανής κύβος μέσα στον οποίο διαδραματίζεται το έργο, λειτουργεί ως διαρκής υπενθύμιση της κατάλυσης της ιδιωτικότητας.

Για τον ρόλο της στη Γέρμα η Μπίλι Πάιπερ έχει τιμηθεί με τα  Olivier Award 2017, Evening Standard Awards, What’s On Stage Awards, Critic’s Circle Awards, Broadway UK Awards και Glamour Award.

Γέρμα από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 8 € (φοιτητικά) και 15 €. Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr