current views are: 11

15 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:03

To «αγόρι» με τη βαλίτσα κάνει την πραγματικότητα… όνειρο στο θέατρο Κάππα

Ένα ταξίδι με μουσική και πρόζα.

Δημοσίευση 09:03’

Ένα ταξίδι με μουσική και πρόζα.

Ένα ταξίδι θεατρικό, που όμως θα μπορούσε να είναι και το ταξίδι οποιουδήποτε παιδιού που ξεκινά από την πατρίδα του για να βρει μια καινούρια, αφιλόξενη πολλές φορές, που στα δικά του όμως μάτια μοιάζει με παράδεισο. 

Αυτή είναι η ιστορία του ”αγοριού με τη βαλίτσα”, που ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους κάθε Κυριακή στο θέατρο Κάππα. 

Η ιστορία μας φέρνει στο μυαλό όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα: Πρωταγωνιστής είναι ένα νεαρό αγόρι, ο Ναζ, που ζει κάπου στη Μέση Ανατολή, φαντάζεται ταξίδια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού. Όταν ξεσπά πόλεμος, ο μικρός Ναζ ξεκινά το δικό του διαφορετικό ταξίδι.

Διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες με μόνη συντροφιά την Κρίσια, ένα κορίτσι που έχει και αυτό τον ίδιο προορισμό, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο και να συναντήσει το μεγαλύτερο αδελφό του, έχοντας στη βαλίτσα του μοναδικό όπλο τις ιστορίες του. 

Ο Δημήτρης Μακαλιάς, ο οποίος ενσαρκώνει τον Ναζ, με το νεανικό φιζίκ του, απογειώνει το ρόλο και μας βάζει τον καθέναν από εμάς στα ”παπούτσια” του ήρωα, ενώ το τραγούδι της Αρετής Κετιμέ νοσταλγικό, πικρό, αλλά και αισιόδοξο μας μεταφέρει σε άλλους ουρανούς.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει, επίσης, στα έξυπνα σκηνικά και το παιχνίδι των σκιών που δημιουργούν ένα πολύ ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. 

Το έργο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, με τρόπο συγκινητικό αλλά και συχνά διασκεδαστικό, με αποτέλεσμα να είναι μια διαφορετική περιπέτεια που θα συναρπάσει αλλά και θα προβληματίσει θεατές κάθε ηλικίας.

Ο Ηλίας Καρελλάς, με το ιδιαίτερο σκηνοθετικό και σκηνογραφικό του στίγμα, δημιουργεί μια παράσταση – πρόταση με κύριους άξονες το θέατρο σκιών και τη ζωντανή μουσική, αναδεικνύοντας με τη δική του ματιά το υπέροχο αυτό κείμενο. Η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα κινεί τους ήρωες του έργου σε έναν κόσμο που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού. 

Τη μουσική διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού “Ξενιτεμένο μου πουλί” για το φινάλε της παράστασης χάρισαν οι String Demons. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι θα υπάρξει μία έκτακτη εορταστική παράσταση την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου

Info της παράστασης

Συντελεστές
Συγγραφέας: Μάικ Κένι
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία/ Σκηνογραφία/ Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Μουσική επιμέλεια: Αρετή Κετμέ
Κοστούμια: Αγγελική Μπόζου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κώνστα
Φιγούρες θεάτρου σκιών: Νικόλας Τζιβελ
έκης, Ηλίας Καρελλάς
Video προβολές: Τζένη Καρελλά
Γραφιστικά: Χριστίνα Λαζόγλου
Κατασκευή σκηνικού/ μηχανικός σκηνής: Μιχάλης Ράπτης
Κατασκευή κοστουμιών: Δανάη Σανταμούρη
Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου
Παίζουν οι: Δημήτρης Μακαλιάς, Αρετή Κετιμέ, Κατερίνα Αθανασιάδη, Τάσος Αντωνίου, Γιώργος Γερωνυμάκης, Μαρία Ελευθεριάδη, Έκτορας Κυριάκου, Φάνης Παυλόπουλος


σχετικα αρθρα